用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 人仔轉英鎊
go

人仔轉英鎊 [複製鏈接]

人仔不停跌,女兒要到英國讀書,點都要唱英鎊用。  
而早幾年又換了好多人仔,現在又係咁跌落,我諗與其一方面要攞港紙買英鎊, 一方面又怕人仔繼續跌,倒不如直接用人仔轉英鎊 會不會較為上算呢?(其實我的人仔不急用,等十年八年收息都可以)

請各位俾啲意見可以嗎?thanks
   0    0    0    0

引用:人仔不停跌,女兒要到英國讀書,點都要唱英

原帖由 dawnhu 於 16-06-15 發表
人仔不停跌,女兒要到英國讀書,點都要唱英鎊用。  
而早幾年又換了好多人仔,現在又係咁跌落,我諗與其一 ...
既然要用英鎊,就用人仔換啦!如果可以用人仔兌英鎊,而唔需要人仔兌港紙再兌英鎊的話!

亮燈 發表於 16-6-15 16:48
既然要用英鎊,就用人仔換啦!如果可以用人仔兌英鎊,而唔需要人仔兌港紙再兌英鎊的話!

...
我在中銀的internet banking 可以直接從RMB轉GBP呀,但係在渣打就唔得

醒目開學勳章

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-15+16:48+既然要用

原帖由 dawnhu 於 16-06-15 發表
我在中銀的internet banking 可以直接從RMB轉GBP呀,但係在渣打就唔得
柜枱可以以人仔換英鎊嗎?對換率幾多?

回覆:人仔轉英鎊

唔識計!中銀現在網上轉換人民幣对英鎊是9.397440...咁比港幣便宜嗎?

回覆:人仔轉英鎊

不難,上網打人民幣對英鎊便一凊二楚

Kai12345678 發表於 16-6-15 21:22
唔識計!中銀現在網上轉換人民幣对英鎊是9.397440...咁比港幣便宜嗎?

可以這様試試、便知辺様化算:在網上試換算HK$10,000 成英POUNDS 看有多少。 然後RMB8,485(以今日HKD/RMB換算架) 成英POUNDS 又看有多少?便知答案。 Internet calculator 基本是差不多、但以中銀網上可能有偏差、可直接在中銀網試便是了。
HK$10,000 = 908.46
CNY8,485 = 908.41
如果看淡人仔、用左D人仔LOR.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!
‹ 上一主題|下一主題