用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下、華仁大家會點選澤?
樓主: 林珍妮
go

軒下、華仁大家會點選澤? [複製鏈接]

dse2017 發表於 16-6-15 13:06
有好多野呢度係亂估,自己一個要filter 比如1-30 肯定有四個抽不入,就係咁流落后面30-50 幾個位,呢到以為 ...
其實好多人唔明一樣嘢, 學校顯示有5X%/6X%學生升讀B1中學, 不等於全部學生都係B1學生.

所以級30同級50, 係睇升中派位結果上好似無乜分別, 都係B1, 但實際上, 可能係兩回事.

灣仔區因B1位太充足, 做成好多學校既升中派位結果非常出色. 但每間學校實際B1學生既比例, 係唔會咁亮麗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:dse2017+發表於+16-6-15+13:06+有好

原帖由 hkpapa852 於 16-06-15 發表
其實好多人唔明一樣嘢, 學校顯示有5X%/6X%學生升讀B1中學, 不等於全部學生都係B1學生.

所以級30同級50, 係 ...
請問可否解釋更詳細比我們D新手準備升中家長聽嗎?咁策略應該怎樣?謝謝!

manlee22 發表於 16-6-15 13:34
請問可否解釋更詳細比我們D新手準備升中家長聽嗎?咁策略應該怎樣?謝謝!

...
12網填表策略近兩三級都係咁:

乙1: 選一間最想入
乙2: 保險線, 只得兩間可選: 寶血, 李賜豪 (呢兩間今年放乙2都有人唔入)
乙3 或 以後 ..... 隨你喜歡填唔填, 無乜分別 (唯一分別係睇吓填咗有冇邊間幫到叩門)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:manlee22+發表於+16-6-15+13:34+請問

升中呀

mcl203 發表於 16-6-15 13:38
升中呀
做到B1生先有得諗嫁..... 不如你攞番你之前係升中版嗰個估估吓個帖出嚟講啦! 我地有估晒咁多間12網小學B1學生比例嫁.....

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+13:38+升中呀

做到B1生先有得諗嫁..... 不如你攞番你之前係升中版嗰個估估吓個帖出嚟講啦! 我地有估晒咁多間12網小學B1學 ...
咁咪睇到D乜乜對乜乜係咪同級,乜乜又乜乜都可以接受

BTW, 選校係最好揀合適自己,但唔好估估下俾料D家長

回覆:hkpapa852 的帖子

請問net 16有何策略呢?來年小兒升小,有私小backup。謝謝您。

灣仔區升中…B1 / B2生 現存在既基本數據 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3255108

mcl203 發表於 16-6-15 13:45
咁咪睇到D乜乜對乜乜係咪同級,乜乜又乜乜都可以接受

BTW, 選校係最好揀合適自己,但唔好估估下俾料D家長: ...
其實有幾個事實既:

英語能力較好:
St Joseph, Marymount, 大坑李陞, 官立嘉道理爵士, 玫瑰崗

中文能力較遜:
St Joseph, Marymount, 大坑李陞, 官立嘉道理爵士

銜接英中能力:
St Joseph, Marymount, St Paul Cat, St Francis, 華仁, 大坑李陞, 官立嘉道理爵士, 玫瑰崗 (St James有冇對銜接英中作出安排就要問王家爸爸啦!)

hkpapa852 發表於 16-6-15 13:48
其實有幾個事實既:

英語能力較好:
講真既....我對St. Joseph中文係咪較遜係有D保留
聽講....佢地D中文係唔淺既 ~~~

睇中/英文能力....search下 FB都睇到DD影子 ~~~

mcl203 發表於 16-6-15 13:53
講真既....我對St. Joseph中文係咪較遜係有D保留
聽講....佢地D中文係唔淺既 ~~~
我見過佢小一至小三既測試卷..... 比附近幾間官津小學淺D.... 會唔會考試深D就唔肯定

話說同區某幾間官津校係小一測考時已經有不供詞填充呢一part

hkpapa852 發表於 16-6-15 13:56
我見過佢小一至小三既測試卷..... 比附近幾間官津小學淺D.... 會唔會考試深D就唔肯定

話說同區某幾間官津 ...
咁....可能係同區果D官小深D姐
有朋友分享...St Joe D中文係深深深過MPS...但英文又淺DD過MPS
始終....英小強英弱中....中小強中弱英....係正常吧
就算...朋友係SPCCPS排頭學生....意見都係"我地係中小" ~~~

mcl203 發表於 16-6-15 14:02
咁....可能係同區果D官小深D姐
有朋友分享...St Joe D中文係深深深過MPS...但英文又淺DD過MPS
始終....英小 ...
係, 中小同英小, 的確係有D分別. 要銜接上英中, 一定係英小輕鬆D.
不過如果想中文根底好D, 可能又要諗中小.

引用:軒下、華仁大家會點選澤?

原帖由 林珍妮 於 16-06-15 發表
軒下、華仁大家會點選澤?
華仁!

hkpapa852 發表於 16-6-15 14:05
係, 中小同英小, 的確係有D分別. 要銜接上英中, 一定係英小輕鬆D.
不過如果想中文根底好D, 可能又要諗中小. ...
但係上到英中....始終係英強有優勢(個人意見)
上到英中....中小英小係有DD分別....但果DD分別未必係睇分數可反映~~~

引用:Quote:原帖由+林珍妮+於+16-06-15+發表軒下

原帖由 dreamdream081 於 16-06-15 發表
華仁!
12網男仔比我選一定選聖約瑟

靚螺頭 發表於 16-6-15 14:10
12網男仔比我選一定選聖約瑟
12網男仔選聖若瑟其實好正常, 年年選華小個D家長, 係自行結果公佈後, 總有人埋怨揀錯邊....
選聖若瑟, 起碼唔駛擔心選錯邊

引用:Quote:manlee22+發表於+16-6-15+13:34+請問

謝謝分享

回覆 hkpapa852 的帖子

你意思是選錯上午或下午?

siukitty 發表於 16-6-15 15:39
回覆 hkpapa852 的帖子

你意思是選錯上午或下午?
每年都好多20分既人係自行去搏華上/華下, 今年可能華上無超收, 20分都收咗好幾個, 但華下超收, 結果就有D得20分宗教分選華下既家長就呻選錯邊.....

siukitty  完全明白!因為咁而落選真係好痛苦!  發表於 16-6-15 16:00
‹ 上一主題|下一主題