用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下、華仁大家會點選澤?
樓主: 林珍妮
go

軒下、華仁大家會點選澤? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-06-15+發表

原帖由 mcl203 於 16-06-15 發表
我只知DD,係前軒下家長講,只知軒上初小係無,相對亦輕鬆DD~~~
軒下由小二開始洗牌入精英班(除了五升六不變),尤其是扎界果d都大壓力的,但我深信no pain no gain.

mcl203 發表於 16-6-15 11:58
我講過我小朋友當年有軒上offer...人人都話入BPS有so
但我心知佢唔係叻...我地又追求happy求求其
要係軒上 ...
軒小以前男女比例係 8:2, 甚至有時去到接近 9:1, 所以如果女兒讀得掂, 得確唔難入BPS

不過近年升學人數多咗, 男女比例去到7:3, 開始接近6:4了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-15+11:38+軒

原帖由 mcl203 於 16-06-15 發表
我講過我小朋友當年有軒上offer...人人都話入BPS有so
但我心知佢唔係叻...我地又追求happy求求其
要係軒上 ...
我同你相反,我女考2間都收,一間有直屬女英中上,另一間係軒官,我同個女講,我地一齊努力,入去band1A中學,年小嘅佢,眼look look好天真咁答我:你話事la

我有朋友話我蠢,點解唔去另一間,輕輕鬆鬆咁讀,我都唔知點解,人望高處卦!

hkpapa852 發表於 16-6-15 12:06
軒小以前男女比例係 8:2, 甚至有時去到接近 9:1, 所以如果女兒讀得掂, 得確唔難入BPS

不過近年升學人數多 ...
我地都係一向追求....求求其學習....better than average係口號...墊底法係行動
雖則宜家都讀到4下4下....但無計啦...有預知資質所限

回覆 austism 的帖子

去有直屬也可以到時再出去考band 1A的?

引用:Quote:austism+發表於+16-6-15+10:24+我同d

原帖由 retriever 於 16-06-15 發表
有人話, 軒小真係完全靠抽入QC 既, 上到中學都未必追得上...
大家邊諗?
有d真係讀得辛苦,但已我所知,大部份ok的。QC 自行入集全港精英,咁考試排位一定有前有後的。

其實去到邊間中學,自動波真係好緊要的,所以選校風好的更重要。

引用:回覆+austism+的帖子 去有直屬也可以到時

原帖由 cmchang0927 於 16-06-15 發表

去有直屬也可以到時再出去考band 1A的?
係呀,果時豬豬地,又冇咁諗可能果時未上EK如果識上,我一定會出post問大家。

austism 發表於 16-6-15 12:08
我同你相反,我女考2間都收,一間有直屬女英中上,另一間係軒官,我同個女講,我地一齊努力,入去band1A中 ...

你囡囡好叻啊....有目標...識B1A

我小朋友剩係知要轉去小學...間間都好....剩係考完SSCPS唔開心
懵下懵下咁....不過....我又想佢咁...搵學校交俾父母搞啦
有一日...佢番黎問我地...老師問佢地報小學名...佢唔知有無小學收佢
我話...放心...包係我身上....實有小學收...一定有書讀

我以前也只係plan比阿女讀屋企附近的小學,後來開始睇ek,先發覺原來找小學係要睇埋中學etc...真係改變左ㄧ切想法,學到唔少野。。。。

mcl203 發表於 16-6-15 11:14
若肯放手華仁,B1生,乙1放QC,同軒小B1生抽華仁有乜分別??

華小上華中又得,放手華中去抽QC又得
軒小有聯繫位, 抽命中高好多啦.

華仁

retriever 發表於 16-6-15 12:24
聯繫位16個.....真係高好多??.....

引用:回覆+austism+的帖子 我以前也只係plan比

原帖由 cmchang0927 於 16-06-15 發表

我以前也只係plan比阿女讀屋企附近的小學,後來開始睇ek,先發覺原來找小學係要睇埋中 ...
係呀⋯⋯上EK真係學到嘢。我係誇區入的,自己叩門,每日接接送送,真係幾辛苦,完全為了個靚校網,再比我選,仍然會咁選擇,絕對值得!

係呀,我都由之前plan左的五分鐘行到的小學改左自行去跨網,要搭校車。不過冇後悔,阿女日日好happy,話咁快又六年,下年升中了

cmchang0927 發表於 16-6-15 12:33

係呀,我都由之前plan左的五分鐘行到的小學改左自行去跨網,要搭校車。不過冇後悔, ...
唔搭地鐵??..........

回覆 mcl203 的帖子

小學在跑馬地要搭校車or bus..中學來緊就會搭地鐵了。

mcl203  以為指中學  發表於 16-6-15 12:42

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+11:23+世事往

原帖由 dse2017 於 16-06-15 發表
QC 要book 位幾個月但不適合你食
更適合形容我既係,從無認為要去QC食,點解要預訂位呢??

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+11:14+若肯放

原帖由 retriever 於 16-06-15 發表
其實係因為有聯繫位,令到軒小家長願意用更進取的選校策略,乙一QC,乙二金文泰或TSK。係人海戰術下,每年上下午校各廿幾三十個入皇仁並唔代表軒小學術好出衆,我反而覺得官校課程唔會有驚喜,係自己家長努力多過關學校事。

‹ 上一主題|下一主題