用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下、華仁大家會點選澤?
樓主: 林珍妮
go

軒下、華仁大家會點選澤? [複製鏈接]

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+11:18+始終都

原帖由 dse2017 於 16-06-15 發表
No free lunch
世事往往又唔係一定要去QC食午餐既

好似講下講下,入華小/聖約瑟/高主教既家長,個個都係要劍指QC

Chirley    發表於 16-6-15 11:48

回覆 hkpapa852 的帖子

但係普通BAND ONE, 都可以利用聯繫位優勢, 抽QC 播?

dse2017 發表於 16-6-15 11:15
軒小 might not be the best of Wanchai, but surely it is a school strategically to win... if your chi ...

但以HKPAPA 之前解釋聯繫位概念...

入唔入QC 唔係跟成績排頭30, 係入到BAND ONE 就可以抽...

即如排40-50係BAND ONE, 都可以抽WIN 考第10果個播...

QC 自行有無話要收番軒小排頭既學生呢?

retriever 發表於 16-6-15 11:23
回覆 hkpapa852 的帖子

但係普通BAND ONE, 都可以利用聯繫位優勢, 抽QC 播?
QC自行只收43人, 統一甲部收7人, 統一乙部各區合共收86人

全港強人, 最多咪43個, 其它93個位都係全港/地區既"普通B1學生"就有機會抽入啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

isa_ty 發表於 16-6-15 11:10
陳博士上任, 搞左好新改革, D野轉來轉去, 聽聞走左好多做左多耐既好老師....

雖然係咁, 比我揀, 都會揀華 ...
好似話陳博在簡介會話要加強學術同功課.

引用:Quote:dse2017+發表於+16-6-15+11:15+軒小+

原帖由 retriever 於 16-06-15 發表
但以HKPAPA 之前解釋聯繫位概念...

入唔入QC 唔係跟成績排頭30, 係入到BAND ONE 就可以抽...
但有家長分享過,印象中,軒銅係會建議學生分流既~~~

mcl203 發表於 16-6-15 11:30
明白. 只係講個抽獎制度姐...
係咪軒銅有精英班, 軒小無?!

引用:Quote:retriever+發表於+16-6-15+11:23+回

原帖由 hkpapa852 於 16-06-15 發表
QC自行只收43人, 統一甲部收7人, 統一乙部各區合共收86人

全港強人, 最多咪43個, 其它93個位都係全港/地區 ...
即係本區B1生,只要肯放手直中,選QC,機會係均等既

呢個只係理論,天后/銅鑼灣好多地方可以食lunch既,最重要係岩食

retriever 發表於 16-6-15 11:29
好似話陳博在簡介會話要加強學術同功課.
沒錯, 數學好似想改用英教? 另外, 學校亦想谷運動... 家長分享陳博士鐘意人游水.

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+11:30+但有家

我只知DD,係前軒下家長講,只知軒上初小係無,相對亦輕鬆DD~~~

mcl203 發表於 16-6-15 11:30
其實兩間軒小都會叫學生分流, 通常級50(定級30呢? 唔記得了)內男仔先建議搏QC, 否則搏聖鄧.
級60以後叫你當自己係B2咁填.

不過如果最後家長唔跟, 學校都無權改
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-15 11:29

全港強人, 最多咪43個, 其它93個位都係全港/地區 ...

謝謝.

你咁計難怪兩軒小昇咁多QC...

灣仔多女校, 兩間男校昇中, 也不太夠膽唔揀自己中學...

我原意係, 普通BAND ONE 抽入, 會唔會跟唔, 因為據講上QC 幾自由風, 唔夠主動自發好似無...

mcl203 發表於 16-6-15 11:35
我只知DD,係前軒下家長講,只知軒上初小係無,相對亦輕鬆DD~~~
軒小無精英班, 不過有張外號"黃榜"既嘢, 登出每級成績優異學生既名單......

如果眼見阿仔阿女個名唔係度囉, 你估學校唔出聲D家長會唔會做嘢呢?

引用:Quote:sorman+發表於+16-6-15+07:22+華仁,

前兩個原因明白...
點解因為陳岡?!
陳岡博士很有heart,凡事親力親為,自從上任後,課程逐步提高,亦鋭意提高學生自理能力,有經驗兩任校長的家長大讃陳崗博士。

引用:Quote:dse2017+發表於+16-6-15+10:56+WY+is

原帖由 hkpapa852 於 16-06-15 發表
WY書院又幾多位俾小學無得呃人:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-s ...
一般係120人一級

回覆 karen55407 的帖子

提昇自理能力, 對這一代係特別重要!

引用:Quote:mcl203+發表於+16-6-15+11:30+但有家

係!

hkpapa852 發表於 16-6-15 11:38
軒小無精英班, 不過有張外號"黃榜"既嘢, 登出每級成績優異學生既名單......

如果眼見阿仔阿女個名唔係度囉 ...
我講過我小朋友當年有軒上offer...人人都話入BPS有so
但我心知佢唔係叻...我地又追求happy求求其
要係軒上爭位入BPS...算吧啦...一出offer開心左一陣
係點指兵兵...蘋果比橙下...已決定放棄無去註冊
但軒上真係好好...過左註冊日打黎問係咪唔記得辦註冊...好學校
‹ 上一主題|下一主題