用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享為孩子預備甚麼零食上學?
樓主: alicetong
go

分享為孩子預備甚麼零食上學? [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 分享為孩子預備甚麼零食上學?

我囡囡每天都帶生果和餅干,蘋果或雪梨切粒放落鹽水拿起入盒。到小息時食蘋果會有少少黃雪梨就冇問題。

我女女話有同學仔帶粥
請問有冇人試過,點帶?如果冬天食暖笠笠都幾好喎 :

我仔返全日,每日工人中午送lunch box到學校。他的餐單有:

(1)蘑菇雞肉白汁意粉/螺絲粉
(2)茄汁粟米免治豬肉意粉/螺絲粉
(3)迷你pizza + boil egg
(4)粟米肉粒飯
(5)叉燒粒菜粒蛋炒飯
(6)菠蘿雞粒蛋炒飯
(7)粟米碎蛋沙律飛碟(三角形飛碟)
(8)餃子/雲吞撈

heifamily 寫道:
我女女話有同學仔帶粥
請問有冇人試過,點帶?如果冬天食暖笠笠都幾好喎 :

我都有考慮, 不過驚佢地細, 一下唔覺意會倒潟.  另一個考慮係, 一碗粥雖然暖笠笠, 但係要捱到3點幾4點放學, 可能唔夠飽.

美真香獨立包裝豬肉干﹐正。小心自己吃’日西‘

有人帶青提

我整個蝦條壽司﹐正﹐但是五點起床整的。

有媽媽帶用麥制的小趣環(在加拿大買的)﹐不知道香港有無﹖

我日日都比d水果呀仔返學, 用個"佳X"保鮮盒裝住, 叫佢第一個小息食, 等佢 lunch 時開胃d, 另外比佢揀d小食比佢下午個小息食, 佢尋曰揀咗超人魚絲呀     
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

烚兩條日本番薯仔,可以連皮食,既好味頂肚又有營養。

日本番薯仔 - where to buy?
I see in Wellcome there is new product from Nestle - cripsy ring made by oat and wheat - but just a small pack as a gift sticked to their product. Don't know when they would sell in normal package.
‹ 上一主題|下一主題