用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 如果是一呂校友,係咪一定無機會入沙呂? ...
樓主: swarovski2011
go

如果是一呂校友,係咪一定無機會入沙呂? [複製鏈接]

回覆:tsewong 的帖子

交通真係要諗, 好多住得遠都揸車番學

回覆:swarovski2011 的帖子

沙呂真係有趣好多, 各方面都好活動, 好鼓勵學生

swarovski2011 發表於 16-6-18 20:30
竟然會hea d不過大家都係著緊讀書嗎?

我係廿幾年前喺呂小讀架

以前一般人都鍾意讀上午班, 讀下午班係hea啲架... 不過呂小好多年前已經幾出名, 無論上下午班質素都唔錯, 都緊張讀書嘅

我讀上午班時考十幾, 一轉下午班唔駛早起身即時考第一

mypineapple 發表於 16-6-19 09:16
交通真係要諗, 好多住得遠都揸車番學
如果冇校車/保姆車, 我唔會選呢間架啦, 因為就算朝早可以揸車, 我同C6都唔係早放工, 接放學都好大問題

但真係幾肉赤... 間學校樣樣都好, 我又有25分, 但係交通好難解決

引用:Quote:mypineapple+發表於+16-6-19+09:16+

原帖由 tsewong 於 16-06-19 發表
如果冇校車/保姆車, 我唔會選呢間架啦, 因為就算朝早可以揸車, 我同C6都唔係早放工, 接放學都好大問題:igiv ...
為左小朋友值得搬,你25分甘大機會,沙田中學校網又ok!比你係荃灣抽到心儀就話啫,萬一不中如何?定係你地無所謂?

引用:Quote:原帖由+tsewong+於+16-06-19+發表如

原帖由 mobimobi 於 16-06-19 發表
為左小朋友值得搬,你25分甘大機會,沙田中學校網又ok!比你係荃灣抽到心儀就話啫,萬一不中如何?定係你地 ...
其實我有所謂,但我女係6299湊(我地住同一屋苑), 我女係佢地唯一嘅孫,要搬嘅話要兩家人一齊搬,難度都幾大下

加上沙田樓價都幾貴下,唔係話搬就搬到。我c6亦唔buy一定要讀一線學校,成日都話佢細個讀間勁嘅學校但追唔上所以唔開心喎。。。所以佢唔多肯搬囉

咁我都唔可以獨斷獨行嘅,唯有問清楚有冇校車囉。。。今個月30號沙呂小有開放日會問下

咁真是可惜了你小朋友是邊年呀?

引用:咁真是可惜了你小朋友是邊年呀? +

原帖由 swarovski2011 於 16-06-19 發表
咁真是可惜了你小朋友是邊年呀?
2011, 出生率最高嗰年

來緊k3要報小一了

Good Luck

呢兩三年派小一都麻麻地,中學舊年派得好係因為沙士果年出生率好低, 所以大部分人都派到頭三志願

回覆:mypineapple 的帖子

所以出生率好大影響...我小朋友是蛇年,仲有2年時間先要愁,希望阿仔考得好直私,另一邊賻入沙呂

引用:所以出生率好大影響...我小朋友是蛇年,仲

原帖由 swarovski2011 於 16-06-19 發表
所以出生率好大影響...我小朋友是蛇年,仲有2年時間先要愁,希望阿仔考得好直私,另一邊賻入沙呂

...
蛇年情況好得多!我嗰年未cut雙非,本地出生率又高,足足有十萬個小朋友出世呀陰公

我當年差啲連私家床位都book唔到,由爭床位到奶粉到幼稚園學位。。。而家就小學,仲有中學,大學。。。

回覆 tsewong 的帖子

我真係為左咁2家人一齊搬

引用:入沙呂係20分,+大約half+half+機會 +

原帖由 mypineapple 於 16-06-14 發表
入沙呂係20分, 大約half half 機會
20分自行入沙呂,過去幾年大概只係十分一!

引用:真係好難揀既,一間一定入,+一間要睇彩數.做

原帖由 hobitdou 於 16-06-17 發表
真係好難揀既,一間一定入, 一間要睇彩數.做人父母當然想揀最好同最穩穩當當既比小朋友.
比我就會自行揀一呂 ...
正如樓上家長所講,自行收咗就冇大抽獎,除非你放棄。沙呂叩門冇3條1一般係連 first in 都冇!

引用:係...如果沙呂有offer+就梗係啦...但要放棄

原帖由 swarovski2011 於 16-06-16 發表
係...如果沙呂有offer 就梗係啦...但要放棄一間必入,而去賻一間中奬機會沒有一半的學校,真係好頭痛...始 ...
小一派位方法、各類學位方配比例。上教統局個網有得睇。以沙呂五班小一為例,每年有一班預留給計分的學生,在學兄姐、在校任職父母嘅世襲位就年年不同,基本上是一班。由於一定要收哂,一班嘅位唔夠就要用埋抽獎位。每年有幾多抽獎位,會響每年一月交抽獎表時,在家長須知內公佈的。

回覆:dalofu 的帖子

唔該你呀!暫時取向是自行沙呂,因為諗住小朋友還會考直私小學,不過入到沙呂就最好,有細佬跟尾唔駛煩

其實上帝真係早有安排,本來早幾年已想生,點知終於等了2年先有,以前好恨為何還未有小朋友,現在諗返原來都唔錯丫,無咁高出生率(好阿Q咁諗)希望你小朋友入到心儀學校啦!

我朋友無三條一, 佢無機會面試

想問下,其實自行表,係咪俾校長睇架?想知如果持20分,係咪校長會揀舊生(但冇宗教分)多?

‹ 上一主題|下一主題