用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教!聖約瑟英文小學vs 油塘基法小學 ...
go

真心請教!聖約瑟英文小學vs 油塘基法小學 [複製鏈接]

求意見,男孩,小朋友可谷,有小聰明,但也要父母督促,屬於坐唔定,好動型,你會選擇那一間??非常煩惱,有細佬跟尾
   1    0    0    0

Sukimama888 發表於 16-6-14 20:49

求意見,男孩,小朋友可谷,有小聰明,但也要父母督促,屬於坐唔定,好動型,你會選擇那一間??非常煩惱,有 ...

SJ交左三千六了吧。油基甲一同乙一中?如果係,你去大抽獎做乜?

PS1:有幾多個六歲人仔不需要父母督促?

PS2:聖瑟。。。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咁你意見係?

Sukimama888 發表於 16-6-14 20:59

咁你意見係?

唔知你想要乜,好難俾到意見。當然,如目標係SJC、LSC之類,
要聖若瑟。

因為唔多見到油塘基法小學的評論,所以想提提大家意見

谷得,錢不是問題,當然聖若瑟。
聖若瑟除學術,德育好好,d 仔大部分都好乖

學術上一定係聖若瑟高D,揀一間自己同小朋友都喜歡既會好D。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家,我都覺得德育係非常重要的,其實我和老公都喜愛聖若瑟,但因為還有細佬跟尾,所以好掙扎。最重要是,我不是找到太多油塘基法的評價,所以完全對比唔到

如果經濟負擔到的,不要因為有細佬或妹妹去埋沒哥哥,因為兄弟姊妹第日行的路各有不同!

Sukimama888 發表於 16-6-15 09:08
多謝大家,我都覺得德育係非常重要的,其實我和老公都喜愛聖若瑟,但因為還有細佬跟尾,所以好掙扎。最重要 ...
基塘兩間基X近年都有心攪好學校, 所以德育方面唔會差.

至於升B1中學比例, 都係30%-40%左右, 應該差過St Joseph一點.

諗清楚日後如果兩個小朋友要讀兩間學校, 家庭上配合會否有問題吧!

個人認為, 小學階段既路, 係一家人去行, 所以應以家庭考慮優先.
小朋友自己既路, 到佢分析能加同自理能力有番咁上下, 就等他自己去想想是否要考插班, 或者到升中時再由佢
自己選擇吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家無私的分享,坦白講,細佬的資質比哥哥更高,要負擔兩個入私小,基本上是許可的,當然,背後一定要捨棄一點奢侈的生活,因為打算將來安排他們會到外國升大學,所以而家要有開始安排適當的積蓄來為他們日後作打算,因此才有現在的掙扎

回覆:hkpapa852 的帖子

我自己就覺得,st joe作為私小,對從來沒有公開升中數據好有保留,作為私小,如果升中見得人,應該透明一點,講開呢間,一般都是坊間説"谷丶插班能力好呀丶教快呀",具體一㸃就好難搵,事實上呢間在每年6,7月都頗多人跳船,遲d應該不少人會收call。樓主的case,我情願揀津校。

beagoodman 發表於 16-6-15 09:42
我自己就覺得,st joe作為私小,對從來沒有公開升中數據好有保留,作為私小,如果升中見得人,應該透明一點 ...

識人讀緊St. Joe,好OK。

再唔係,你問下奧脫福!

回覆:真心請教!聖約瑟英文小學vs 油塘基法小學

我見基法校風都不錯!這幾年競爭咁大,有細佬始終選津校較好!除非你肯定細佬有能力去考到私較直資,否則玩多次這些抽獎遊戲,白頭髮都多幾條

唔通奧脱福小朋友讀緊
如果係,奧脱福可否幫忙講講你對基法的看法,好與壞

hkpapa852  奧脫福係聖若瑟既家長  發表於 16-6-15 10:59

原來係咁
咁可否share 多d 聖若瑟的看法

Sukimama888 發表於 16-6-15 09:39

因為打算將來安排他們會到外國升大學,

咁己經無懸念,一定選聖若瑟。剩係英文呢一科,己值得令你投下
信任的一票!

我家細孖係黎緊9月新生,身邊朋友都好熱心關注我家小朋友升小情況,每當佢哋聽到細孖入咗聖約瑟英小,全部都讚,因為佢哋都有好多朋友仔仔係聖小畢業,之後都去了不錯的Band1中學,而細孖的跆拳道助教,都係聖小畢業後上了聖言,現就快HKU畢業,同佢傾偈時,佢都話係聖小幫佢打好咗學術基礎,尤其係英文方面,佢話自己英文小一時冇同學仔咁叻,但去到3、4年班已經追返晒,睇到好多英文小說同“聽”西片所以佢好proud of being St. Joe仔

I vote St Jo

st joe啦, 你又afford到, 個細仔仲強過阿哥, 要考返入同一間無難度吧! 想打好英文根基, 如呢2間選, 一定係st joe
‹ 上一主題|下一主題