用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有人可以幫我嗎?
go

[學校] 有人可以幫我嗎? [複製鏈接]

女女昨天評估後,暫時知道系整體發展遲緩和焦慮症,女女今年k2, 仲有兩個月就選小學,心理學家建議找一些可以支援特殊兒童的主流學校,我可以系邊度找?教育局處網頁嗎?學校網址嗎?我完全不知,時間好趕,我可以做什麼幫到亞囡
   1    0    0    0

回覆:liumannga 的帖子

九月、十月好多小學開放日,你去參觀時問學校對SEN的學生有冇支援。

樓主, 首先你要清楚知道心理學家說的, ----支援特殊兒童的主流學校~~即是融合教育。

香港所有津貼小學都是融合教育, 只是有些名津, 他們在支援特殊需要小朋友方面是不積極, 反之一些二三線小學,課程比較淺,人數又不多, 在融合教育方面會比較好些。

致於, 那一間學校做得好, 你先要選出你自己校綱的學校, 再在綱上扒下文, 之後去學校參觀下, 同學校老師傾下, 先可選出適合你小朋友的學校

媽媽,首先你要冷靜,女女仲健康生活就是感恩,真的,用點時間接受先,妳先要做強的才幫到小朋友。發展較慢可以追,反而情緒問題妳要先關注,如果,佢 k2 未太跟到進度,就選擇系 k2 or k 3 repeat, 唔好太介意小學住同時都預備佢入些較冷門的小學會適合得多,任何事都靠基礎,我分別適朋友系 k2 repeat, 和 小一 repeat, 相比 小一才 repeat 的,k2 那個上小學容易得多,小一才 repeat 的要經歷現今的小學生活,兩敗俱傷,如女女已有情緒問題就會令妳更難處理。

加油呀!走過不一樣的路,就見光明。

回覆:有人可以幫我嗎?

首先,醫生有沒有轉介你女女去早期訓練,融合幼稚園或特殊幼兒中心?
有的話,要排隊的,不過五歲係first priority, 因為呢種服務比到小朋友六歲。
有同冇都要係private 搵訓練比女女。例如出名d有協康,耀能。協康有做自費私人或小組訓練, 耀能有小組的活動,入會就可以報名。
樓上jm講得啱,可考慮同老師傾下,進度跟到嗎?如跟不到, 考慮同重讀。再加訓練追返。
至於小學,首先你住邊區,每區都有學校係做融合做得好d, 多支援。你可上你自己區的學校網址睇睇。有邊間重點講關愛校園,融合教育。不過你有心理準備,大多數呢種學校會係區內最尾的學校,但最緊要搵間啱 首先,醫生有沒有轉介你女女去早期訓練,融合幼稚園或特殊幼兒中心。
有的話,要排隊的,不過五歲係first priority, 因為呢種服務比到小朋友六歲。
有同冇都要係private 搵訓練比女女。例如出名d有協康,耀能。協康有做自費私人或小組訓練, 耀能有小組的活動,入會就可以報名。
樓上jm講得啱,可考慮同老師傾下,進度跟到嗎?如跟不到, 考慮同重讀。再加訓練追返。
至於小學,首先你住邊區,每區都有學校係做融合做得好d, 多支援。你可上你自己區的學校網址睇睇。有邊間重點講關愛校園,融合教育。

我下星期見社工,其實我上星期先開始周圍問人,因為我不知呢方面資料,之前一直以為女女系吸收慢,轉數比較差,冇安全感小朋友,冇想過甘多野

不過經過一星期後,我冷靜左,冇再哭,開始面對問題

加油啊!小朋友遲緩係可以追返的。

http://www.chsc.hk/psp2015/chi/index.php
小學概覽可睇有進修特殊老師比例。雖然不可當老師好有經驗,但起碼有認識。

http://www.chsc.hk/psp2015/chi/index.php
小學概覽可睇有進修特殊老師比例。雖然不可當老師好有經驗,但起碼有認識。

其實現時政府支援都好好。醫生、社工,老師等等會幫忙協助你点做。我仔仔也是自閉証發展遲緩而囡囡也是發展遲緩對有些媽媽来说係好難接受,大家要放鬆心情,点都有解決方法,要加油努力!

邊一區?

RE: 有人可以幫我嗎?

回覆 liumannga 的帖子

樓上的JM都是正面的建議
如要支援,PM我

我真系好嬲,覺得俾校長扼左,本來選早期訓練,校長叫左我入房,話不要選早期,到校好好多,每星期有幾堂和家長可以陪。點知而家又話家長不能

陪,仲要到校果邊只會跟校長報告。已經好後悔俾亞女讀呢間幼稚園,佢地足足半年冇跟我講亞女學習情況,自從跟我講左亞女跟不到k2開始,佢地已經當佢透明

有次我女系學校整親,我一接亞女就見佢成個口腫曬,老師都冇跟我交代。好心痛亞女俾人當透明又好憎自己一次又一次決定錯誤害左亞女

引用:我真系好嬲,覺得俾校長扼左,本來選早期訓

原帖由 liumannga 於 16-08-17 發表
我真系好嬲,覺得俾校長扼左,本來選早期訓練,校長叫左我入房,話不要選早期,到校好好多,每星期有幾堂和 ...
我之前都覺得到校好,方便又唔使四圍走,但聽左d特殊老師同有到校服務幼兒園做老師的朋友話,巨話都好似大抽獎,派黎的導師經驗,學校的配合,需要的服務人數都係要考慮。我最近都唸近到校的問題,因啊仔讀的學校無到校服務,社工有建議我轉校,因遲下我想返工。

但係EK都有好的例子,有d小朋友進步很多

‹ 上一主題|下一主題