用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 有沒有人可以分享此校心得?
go

有沒有人可以分享此校心得? [複製鏈接]

請問這學校好嗎?

2    0    0    0

回覆:Bibimamama 的帖子

我覺得好,起碼我個女日日都鐘意番學,我有問佢,佢話老師好錫佢,同d同學仔相處又開心,更加懂得規矩,係值得入去!
講真,我之前接女女放學,見過附近名牌私校既小朋友,有工人姐姐同阿媽喺隔黎,等車嗰陣都可以好似唔受控制咁周圍跑, 呀媽話極都唔聽,反而st rose嗰d就好靜等上車,我明白應該係個別例子,但有好多人都覺得聖羅撒d學生係乖d.

回覆:有沒有人可以分享此校心得?

小朋友係開心嘅, 但作為家長, 我覺得整體一般

回覆 lauyanmama 的帖子

請問點解咁講呢?

引用:回覆+lauyanmama+的帖子 請問點解咁講呢?

原帖由 helenfu 於 16-06-30 發表
回覆 lauyanmama 的帖子

請問點解咁講呢?
嘩! 乜呢到會揀貼嚟產架???

我話呢間老師無愛心, 仲帶幾位jm有相同意, 但比人產哂

我覺得d Miss 木無表情

有其它Offer選擇,就不要簡這間學校

我只知interview嗰日好亂囉

醒目開學勳章

絕對是好學校

adrio  ,希望有校車  發表於 16-12-21 11:22

heiheigirl 發表於 16-12-19 23:01
絕對是好學校

想詢問多些SRL comments!用家嗎?

學生多數派咩小學?

Lifeisgood418 發表於 16-6-19 04:43
我覺得好,起碼我個女日日都鐘意番學,我有問佢,佢話老師好錫佢,同d同學仔相處又開心,更加懂得規矩,係 ...

請問聖羅撒是否英文小學 ?

adrio    發表於 17-6-26 15:09

我係用家,多過五年嘅用家
一開始學校幾好,可能遇到d好老師,好錫我女,品德教育好好,學術(中文)又好,都有d谷

但最尾一年啦,免費教育後,開始無系統。由從前谷學術(例如:開學前家長日校長講呢個學年要佢地識2000字,家長你地唔好懶!),到今年變成happy school(家長日校長話要從活動中學習),老師都難適應,攪到無系統,無範圍咁教(數學仍可以,英文一向都無範圍麻麻地,中文就好明顯由好有系統變成:比本簿你,你地寫d嘢落去啦,有寫就得),仲有抄歌詞呢樣功課,實在唔知校長想點,小朋友連歌詞裡面的詞語都未識解,d字嘅正確筆劃都未識,就叫佢抄歌詞,仲要幾首咁多,量唔係問題,問題在於無意義,抄完對小朋友有咩幫助呢?!可能d筆劃寫錯哂架喎,寫完又唔知個詞語點解,無聊到極!聖羅撒嘅學術教育確實令到好多家長怨聲載道。

品德教育都仲可以Keep到,小朋友係乖嘅,呢樣要讚!
但發覺越來越嚴,嚴得無道理。幾年前有post話家長觀課日因為交通意外遲到而無得入,影哂相有證據都無情講,都睇到校長唔識變通,一做錯就死,完全無諗過原諒都係教育嘅一種。
今年換季適應期,忘記要換白鞋。第一個星期開始適應,第一次著錯,竟然打比家長叫佢地即刻帶對鞋比小朋友換!大老呀,返緊工架!個個小朋友都咁幸福有全職父母咩!好啦,答學校無人帶鞋喎,佢就比個電話叫小朋友同家長講幾句!!呢下嬲!做乜要講幾句?有乜好講?第一次著錯鞋係咪犯大罪?做乜要小朋友咁難受?
著錯第二日咪著返啱囉,有咩問題呢?仲要擺個小朋友上枱,點解要咁做呢?

作為幾年嘅用家,我越來越覺得學校過火,嚴係啱,但唔係一次就要人死係咪?我見有幾個老師真係好好,佢地有時會私下提家長,比機會個小朋友,但校長處事方式/成間學校文化唔係咁,亦有部份老師搏上位,用埋同一方法做事,令人覺得好無情無愛心。

作為用家,我之前都鍾意呢間學校,我都會建議人讀。但而家,我只睇到學校品德教育keep到同埋多咗個free play時間(但學校仲未捉到點樣happy school又教到嘢),我係唔會再建議身邊朋友揀呢間,因為真係睇住佢地差落去。

17 年同18年既家長都有唔同COMMENT, 唔知仲有冇18年既家長可以分享下。
我都睇緊呢間學校好唔好

XDXD3 發表於 18-4-13 14:14
我係用家,多過五年嘅用家
一開始學校幾好,可能遇到d好老師,好錫我女,品德教育好好,學術(中文)又好,都 ...

已換了校長,今年感覺良好得多

bebubabi429 發表於 18-9-28 00:02

對,我聽返來係好過之前。希望keep住啦(雖然我d女畢哂業)

回覆樓主

我女好鍾意

bebubabi429 發表於 18-9-28 00:02

我都係用家,但唔係太感受到咩大轉變,可以講你意見黎聽下嗎?

uranus_horizon 發表於 18-7-19 16:54
17 年同18年既家長都有唔同COMMENT, 唔知仲有冇18年既家長可以分享下。
我都睇緊呢間學校好唔好
...

除了校車外,其他都滿意。大部分老師有愛心,有經驗。學校很有系統。
不過坐校車,你預左會坐到好谷氣,但又係無選擇的情況下要焗住住。除左年年加價外(去年加11%) ,跟校車的姐姐質數很差。
‹ 上一主題|下一主題