用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 好擔心和內疚女女的情況
go

[學校] 好擔心和內疚女女的情況 [複製鏈接]

亞女今年K2, 剛開學老師就我講, 亞女經常上堂發夢,上堂不專心,社交能力差, 不合郡, 反應慢。最初想俾佢去私家做評估,爸爸覺得貴, 而且不覺亞女有問題。我自己知道亞女性格被動,好細膽,好容易緊張, 因為獨女, 社交弱,反應慢,理解力比較差。苦等八個月,今日做評估,知道亞女智力和語言發展遲緩, 加上有蕉慮症, 好容易緊張和不安。下星期再做物理治療評估, 現在佢已經五歲3 個月, 基本排不到 I 位, 可能連EARLY TRAINING 都趕不到, 我好內疚, 好無助, 仲有兩個月就九月選學校, 佢系大B, 如果重讀一年, 可能無識齡分上小學, 而且我應該選咩小學, 我住上水, 呢區學位超緊張, 我覺得好無助, 有無人幫到我? 我不知應該點樣做先幫到亞女
   1    0    0    0

回覆:好擔心和內疚女女的情況

樓主, 現在係要正視問題, 言語唔達標就找言語治療, 有焦慮症就找心理醫生, 智力方面, 是否做了IQ test? 因為真係有智力問題應該醫生會建議入特殊學校的, 應該無想像中咁差的。不過要快快找治療。 小學方面, 如果可以讀到主流學校的就找一間對SEN 學生有支援的, 這樣才可以幫助你小朋友

我朋友小孩當年又係臨大抽獎前見cac,醫生係建議佢留一年。咁明知小朋友能力有限,家長同佢轉番去村入面的幼稚園。今年小一揀了愛心1村校。愛心為名的學校,學術成績較差,所以易入.。但一早已知小孩唔適合谷,揀這類學校重點栽培學生自我進步也不錯啊。

我都是住上水的,有些中心暑假有很多課程幫助幼兒發展的。我兒子及女兒都係sen兒童。

你囡究竟慢幾多? 5歲有快隊。

大抽獎好似唔計適齡分,有錯指正。

你要揀唔谷的小學,小班教學,谷的可能讀唔上。

你囡已5歲,算大,真係要正視問題幫佢追,智力真係好重要。

回覆:liumannga 的帖子

你女幾多月 出世 如果是9月 打後可重讀多一年。 有適齡分

重讀加快隊 好快追得番

樓主小朋友已經5歲3 個月,大B

回覆:legolas625 的帖子

其實如果跟唔到,超齡搵愛心學校讀

我而家都好難相信亞女智力有問題,好震撼好驚,不知自己下一步應該點做

我昨晚哭左一晚,我不知點樣幫到亞女,老公經常ot,想跟佢商量。

回覆 liumannga 的帖子

我明丫, 我老公直頭唔當一回事, 佢晚晚都10點番遲啫, 唔緊要, 幫佢追LAW, 我今年都同我女申請留班丫

引用:我而家都好難相信亞女智力有問題,好震撼好

原帖由 liumannga 於 16-06-14 發表
我而家都好難相信亞女智力有問題,好震撼好驚,不知自己下一步應該點做
你喺咪在粉嶺 CAC 評估?
智力有問題是什麼問題?
如果是中下,咁係學野慢同領悟力低D啫,吾洗太擔心。
北區小學都冇乜係小班,吾知神召會對 SEN 支援好吾好呢?

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

上水呢區小學學位好緊張,以前小班全部變大班,有沒人知邊間小學有小班及對SEN有支援

其實認知睇你慢幾多,慢少少其實可能是小朋友無train過,做得唔好(有train過的小朋友係唔同,會好快識做同自動波做),不過都要注意,因為認知唔得在6歲前叫遲緩,6歲後叫智障。你自己報下訓練堂俾阿囡上,再家居訓練。

醒目開學勳章

引用:亞女今年K2,+剛開學老師就我講,+亞女經常上

亞女今年K2, 剛開學老師就我講, 亞女經常上堂發夢,上堂不專心,社交能力差, 不合郡, 反應慢。最初想俾佢去私 ...
其實不要介意那適齡分, 那只是計自行派位的分數, 我有望過你的舊post, 看來遲緩是BB時期已經開始, 應該不算輕, 真心建議你比小朋友留一年幼稚園去盡追, 上到小學其實沒有幼稚園的大小肌訓練服務的, 況且依家小一生, 一上小學就多功課默書, 一般小朋友都要適應, 何況是未有好好train過的特殊小朋友, 好多小學只有簡單的言語治療, 但如你要留幼稚園多一年, 上到E或I位, 會有大小肌言語各方面治療, 但因為過左年紀, 你必須有support 的文件, 先可以接受這多一年的training, 你要問清楚社工, 加油!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+liumannga+於+16-06-14+發表

原帖由 piglet0529 於 16-06-19 發表
其實不要介意那適齡分, 那只是計自行派位的分數, 我有望過你的舊post, 看來遲緩是BB時期已經開始, 應該不算 ...
就算冇適齡分到大抽獎照大圍一齊抽冇分別, 到時你第一志願已選不是最hit那幾間, 選一間較有愛心的便是了

你叫女女跑50米, 佢跑唔跑到? 我想知佢身體如何.

另外, 近2年, yes.    粉嶺上水呢區小學學位係十分極度緊張! 小學老師做左你boss. 恭敬非常, 地位升呢.

回覆:好擔心和內疚女女的情況

智力評咗遲幾多?如果遲半年都易追嘅…
錯過了大部分黃金時期,只好在暑假參加多啲班,追到幾多得幾多!加油

引用:亞女今年K2,+剛開學老師就我講,+亞女經常上

亞女今年K2, 剛開學老師就我講, 亞女經常上堂發夢,上堂不專心,社交能力差, 不合郡, 反應慢。最初想俾佢去私 ...
你咁嘅情況, 只好盡快出去私人上堂, 因為3-6歲係黃金期,再遲可能過埋6歲, 咁就更麻煩

評估系有限智能,中下偏低

囡囡認知,表達都弱,不知邊方面開始train
‹ 上一主題|下一主題