用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? ...
樓主: maomaochoi
go

會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中? [複製鏈接]

引用:Quote:maomaochoi+發表於+16-6-14+07:25+原

原帖由 hkpapa852 於 16-06-14 發表
都係個句,有証據先好信,無証據聽完就算。香港其實有好多隱世作家,佢地大多數都係懷才不遇  ...
有圖有真相,親眼睇先好信

引用:Quote:puibb+發表於+16-6-13+22:41+有圖有

原帖由 missparent 於 16-06-13 發表
唔同區係有可能.如學校比A區60個位, A區乙一加乙二多過60個人, 就有部分乙二無位.  
A區乙二無位正常,如乙一都吾夠派既話。而我指既情況係同區的,如今年有人話朋友中乙二聖心,但有人卻話自己放聖心乙一吾中。而聖心係無借位比外區的。2邊都無圖無真相

做人至緊要開開心心 :-D

引用:原來唔同校網係會出現咁嘅情況,明白了 不

原帖由 maomaochoi 於 16-06-14 發表
原來唔同校網係會出現咁嘅情況,明白了

不過佢地係同一校網,如果咁,點解佢個仔乙二中,但佢鄰居乙一唔中 ...
放個2個朋友既選校及派位表來看看再答你吧(遮住私人資料),下下問點解點解我地無圖睇點答。

做人至緊要開開心心 :-D

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中?

所以我應該係冇記錯,先派俾乙一,有位再派俾乙二,就算佢號碼前過我,但我放乙一都會派俾我先。咁我明點解有人會派到好後,唔排除有人真係以為號碼前就一直派俾佢,所以佢會以佢最想讀的學校來排,而完全冇考慮排位都係有影響

DELETE

puibb 發表於 16-6-14 08:05
放個2個朋友既選校及派位表來看看再答你吧(遮住私人資料),下下問點解點解我地無圖睇點答。

...
應該係要雙方既統一派位表同雙方既註冊証先能作實.

只有派位表, 佢唔中乙2但死都話中你都無佢符..... 你知啦, 作家都係藝術家, 好有性格家嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DELETE

DELETE

身邊同學仔個實例,佢乙1唔中,而另一位放乙2反而中。

是咁的,佢亞媽唔識野,將乙123,直接copy & paste 落甲123,於是,她同時把乙3之保險缐放埋去甲3。

他在船未沉時,已拿了水泡跳左船。故乙1放邊間都唔關佢事,又反而有人同一間放乙2又中左

引用:Quote:原帖由+maccy523+於+16-06-14+發表夠

原帖由 sissysze 於 16-06-14 發表
名幼大把派寶校,不過叩門9成叩到好嘢
Yes, 早幾年朋友個囝讀KV, 派咗去九龍城樂善堂,好彩已有RHS back up.

dereklg 發表於 16-6-14 08:53

是咁的,佢亞媽唔識野,將乙123,直接copy & paste  ...
好多咁既情況.就算成日上EK或其他小一入學Group既人...佢地排既1,2,3志願見到都嚇死,唔係一個半個,係好多過..講佢知就好似明,實質就.....之後仲怨呢樣怨果樣....

回覆 dereklg 的帖子

好期待話乙一唔中聖心嗰位家長既朋友上嚟揭開迷底, 情況會唔會就同你呢個case 一樣呢?

引用:身邊同學仔個實例,佢乙1唔中,而另一位放

原帖由 dereklg 於 16-06-14 發表

是咁的,佢亞媽唔識野,將乙123,直接copy & paste  ...
咁就真係㧵心口,明明乙一有機會中,點知而家中甲三(佢應該以為係乙三),咁其他人將佢嘅甲一(佢以為係乙一)放乙二而中左,咁就可以演繹為乙一唔中乙二中😂

不過我係想搞清楚concept,因為我個朋友話係我記錯,係咁話派位係根據號碼而唔理係放乙一定乙二,咁佢再將呢個concept 講俾下一年嘅家長聽,最終就會出事

Lindytiger 發表於 16-6-14 09:11
回覆 dereklg 的帖子

好期待話乙一唔中聖心嗰位家長既朋友上嚟揭開迷底, 情況會唔會就同你呢個case 一樣呢 ...
真相應該石沉大海...

maomaochoi 發表於 16-6-14 09:13
咁就真係㧵心口,明明乙一有機會中,點知而家中甲三(佢應該以為係乙三),咁其他人將佢嘅甲一(佢以為係乙 ...
有人仲以為甲1係第1志願甲2,甲3,跟住乙1係第4志願..乙2係5志願........

如家長100%無講錯, 咁就有兩個可能 :-

1. 佢自己填表時填錯號碼, 但自己都唔知錯;
2. 教育署入機時睇錯或入錯.

人儍,你係跟著其他人儍,我沒有說話要補充。

回覆:會唔會同一間學校, 有一放乙一唔中, 但有人放乙二會中?

所以真係要花多小小時間研究一下,起碼個遊戲係點玩一定要清楚,只係聽人講而唔搵資料真係好危險。始終個小朋友係自己,小學一讀6年,花幾個月時間研究一下都值得

引用:Quote:原帖由+dereklg+於+16-06-14+發表身

原帖由 maomaochoi 於 16-06-14 發表
咁就真係㧵心口,明明乙一有機會中,點知而家中甲三(佢應該以為係乙三),咁其他人將佢嘅甲一(佢以為係乙 ...
咁樣剩係抽No.之後再揀學校就得啦,駛鬼填第幾志願咩……😑

maomaochoi 發表於 16-6-14 09:32
所以真係要花多小小時間研究一下,起碼個遊戲係點玩一定要清楚,只係聽人講而唔搵資料真係好危險。始終個小 ...
識得填但運氣始終佔大多數....填完乙1,乙2差唔多要放啲半寶校.....
‹ 上一主題|下一主題