用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友叩門成功分享
樓主: miriam
go

朋友叩門成功分享 [複製鏈接]

愈來愈覺得叩門好似見工. 見工最後都會問你, 你仲有無問題問.

引用:愈來愈覺得叩門好似見工.+見工最後都會問你

原帖由 shawn 於 16-06-15 發表
愈來愈覺得叩門好似見工. 見工最後都會問你, 你仲有無問題問.
係衰過見工,多多少少工作一段長時間,自己見的工大部都是自己熟悉,小學自己都讀過,但點會知道現正多變教育?點答....

引用:Quote:ccyin+發表於+16-6-15+01:24+其實呢

原帖由 miriam 於 16-06-15 發表
點解噚日你唔出現

好似 P.1 初入讀時食午餐既問題都可以提出架, 問下會唔會有家長義工幫手, 家長義 ...

QQQme 發表於 16-6-15 00:44
如果你真係好心儀, 110照去馬... 叩門時加兩句感動人心的解說, 博一博... 我知有學校只in 111 及 110

...
110,係有誠意,但乙一果間得001,又要諗埋乙一抽唔中,扣門時會唔會比你in?我諗唔掂!頭快爆!

引用:Quote:lalamike+發表於+16-6-13+16:36+我不

原帖由 miriam 於 16-06-13 發表
內裡有咩問題我唔想解釋, 做朋友只會在心中, 吞得到幾多我吞晒.
同意朋友永遠在心中,不需日日相見

引用:Quote:miriam+發表於+16-6-13+16:45+內裡有

原帖由 HK-MAN 於 16-06-13 發表
你朋友入到該學校,若到最終校長發現信裡信外係兩個人,都幾難為情.
你當學校傻架?interview時乜都睇到。一個準小一生未識由一條虫扮成一條龍呀

引用:其實呢個post而家講都唔遲,+有d學校仲in緊

原帖由 ccyin 於 16-06-15 發表
其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容 ...
我支持家長做足功課去叩門,機會是留比有準備既人,當年我都有做足功課小孩亦叩入左。但其實我覺得d津校in 家長真多餘,個九成經自行及抽獎入既學生家長有幾多清楚學校方向、辦學宗旨?

做人至緊要開開心心 :-D

引用:抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野

原帖由 frogbobo 於 16-06-13 發表
抱歉!我覺得呢度有好多有心嘅家長,講嘅野係好正面好有用,但有時我會覺得忽略左時機嘅重要性。如果早兩個 ...
寶校總會有機會派到。點解唔之前2手準備,派到先甘騰... 我由揀kg.已預抽唔中頭獎,邊間kg可以幫到我叩門入我心儀小學...

我契仔也叩返第一志願

引用:+本帖最後由+miriam+於+16-6-14+14:43+編輯

原帖由 miriam 於 16-06-14 發表
樓主,支持你!問下有經驗朋友的意見都唔得,要靠"自己"⋯呢d一生人一遇的艱難,有朋友幫忙最窩心!

ccyin 發表於 16-6-15 01:24
其實呢個post而家講都唔遲, 有d學校仲in緊,由其sec in, 係in校長/副校,一定一定要睇熟校網,了解校網內容 ...

"點解揀我地學校" <----呢條幾乎係幼...小....中.....面試....絕大機會問既問題....一定要做定D功夫....尢其是經小朋友把口出...更自然更易呃到分

mcl203 發表於 16-6-16 09:58
"點解揀我地學校"
係, 但我覺得答得自然, 大方, 好多學校都buy, 所以都係果句, 機會係留比有準備既人

ccyin 發表於 16-6-16 14:10
係, 但我覺得答得自然, 大方, 好多學校都buy, 所以都係果句, 機會係留比有準備既人 ...
出"天書"答案....有愛心...關懷....專業....紀律....好評...弓弓....邊有得拗話你講錯野
‹ 上一主題|下一主題