用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問APA JMC筆試考甚麼?
go

請問APA JMC筆試考甚麼? [複製鏈接]

收到APA的信要去考筆試,請問要怎樣預備?
   2    0    0    0

我都收到信,我女未考Grade 5 theory,好緊張

Kanax 發表於 16-6-12 17:30
收到APA的信要去考筆試,請問要怎樣預備?
是大兒子嗎? 恭喜你!

786 發表於 16-6-13 03:11
是大兒子嗎? 恭喜你!
是呀!謝謝你!
其實我都想問問大家我有無理解錯,因為面試時問了我仔一個問題:你又在音樂事務處學,又跟黃智輝學,如果APA收埋你,咁你咪有3個老師囉?

我一心諗住,如果APA收左,咁就在APA跟黃智輝學,係咪咁呢?定係我報錯左,唔係報JMC?

Kanax 發表於 16-6-14 14:38
是呀!謝謝你!
其實我都想問問大家我有無理解錯,因為面試時問了我仔一個問題:你又在音樂事務處學,又跟 ...

是否之前沒跟老師說過、私下找他說一說入了還是跟他.....,讓他和校方處理!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:786+發表於+16-6-13+03:11+是大兒子

原帖由 Kanax 於 16-06-14 發表
是呀!謝謝你!
其實我都想問問大家我有無理解錯,因為面試時問了我仔一個問題:你又在音樂事務處學,又跟 ...
佢睇你仔肯唔肯轉老師啫,最後應該係從apa跟黃sir

謝謝答覆!
我都唔知應該點,黃智輝咩都唔同我講,個仔又咩都唔問......
個仔咁大,要我成日去問老師又好似煩住佢。

引用:+本帖最後由+Kanax+於+16-6-14+22:06+編輯+

原帖由 Kanax 於 16-06-14 發表

謝謝答覆!
老師咩都唔同你講真好。老師咩都同你講就煩喇(因為一定係complain,督促,參加比賽或表演etc)

786 發表於 16-6-15 07:02
老師咩都唔同你講真好。老師咩都同你講就煩喇(因為一定係complain,督促,參加比賽或表演etc)

...
雖然係咁講,但我個仔唔係玩玩下,佢真係諗住要入演藝,第時做音樂家,所以我都想知佢嘅進度,同我有無野要幫佢安排,始終佢唔係天才,要用心準備至得。

去APA面試果日係琴老師幫我個仔伴奏,佢講返俾我知其他參加者好細個,吹嘅歌亦好似較簡單,我先有D擔心係咪報錯左。

引用:Quote:786+發表於+16-6-15+07:02+老師咩都

原帖由 Kanax 於 16-06-15 發表
雖然係咁講,但我個仔唔係玩玩下,佢真係諗住要入演藝,第時做音樂家,所以我都想知佢嘅進 ...
你真是個好媽媽,2~3年前你問我們如何入演藝,我們說的,你都做了。現在得嘗素願,這是你應得的。之後的事,讓仔仔自己處理吧。

786 發表於 16-6-16 07:17
你真是個好媽媽,2~3年前你問我們如何入演藝,我們說的,你都做了。現在得嘗素願,這是你應得的。之後的事 ...
謝謝你!
其實都係親戚(外國人)問我,既然個仔咁中意,點解唔做多D,我見佢一直學緊都幾好,以為已經足夠,可能外國人諗野同我地有D唔同,俾佢咁問到,我至諗仲有咩好做。

最好彩係一問就好多人教路,仲幫我搵埋老師,在此我真係非常感激曾經幫助過我,教過我嘅人!

老實講黃智輝真係好勁,我個仔雖然成日出到去無門口入,臨時改期好麻煩,但佢都話最好跟返黃智輝。

我個仔考5級時攞MERIT,黃智輝教左佢1年考8級就攞DISTINCTION,佢一定有佢嘅方法!

回覆:請問APA JMC筆試考甚麼?

請問入左APA junior /pre-junior 仍可在音樂事務處學嗎? 我見音樂事務處張form 寫話唔得2邊讀,但是否只限於學位課程?

cdn 發表於 16-6-16 12:22
請問入左APA junior /pre-junior 仍可在音樂事務處學嗎? 我見音樂事務處張form 寫話唔得2邊讀,但是否只限 ...
所學樂器不同、沒甚麼沖突.....所學樂器相同、取捨沒甚麼困難!

始終孩子年紀細, 同一樂器跟二位並非好事!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

都係,但小朋友有時喜歡一堆同齡上堂嘛

回覆:cdn 的帖子

According to regulations, student attending major study lessons in the programme must not take private lesson elsewhere with other non-Academy teacher, unless prior permission from the Major study teacher is obtained.

Students in breach of the above stated shall be liable to automatic dismissal from the course.  So, 嚴格來說是不可以。但執行似乎又不太嚴格。

回覆:熊貓BB 的帖子

咁,又不至於想breach 嘅

好開心,JMC收左我個仔喇,再次多謝大家一直以來的幫助和鼓勵!

回覆:請問APA JMC筆試考甚麼?

你好呀!想問下知唔知演藝合唱團既水準?開放日個時冇時間去聽,囡囡本身都參加緊音統合唱團,參加面試係想佢攞多D臨場經驗,而家收到演藝既offer,唔知點取捨好!

laitina 發表於 16-7-18 23:13
你好呀!想問下知唔知演藝合唱團既水準?開放日個時冇時間去聽,囡囡本身都參加緊音統合唱團,參加面試係想 ...
我唔知呀,我地淨係睇樂器演奏。
‹ 上一主題|下一主題