用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角官立小學 叩門: 北角官立小學 (英皇道)
樓主: KARST
go

叩門: 北角官立小學 (英皇道) [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hoiyeungmum+於+16-07-02+發

原帖由 bobo101^*^ 於 16-07-02 發表
我知今年好多家長中左乙一, 都唔心足! 就去叩甲部誇區或好出名的學校, 所以造就大量叩門! 不停換櫈仔!

...
中乙一未必係最心儀,好多時只為保險唔入寶校。再去叩無乜問題,一個學生只可hold一個正苦位,佢叩20間20間收都只能讀一間。

引用:因為當年要小女讀好中文基礎,先中後英,中

原帖由 dse2017 於 16-07-02 發表
因為當年要小女讀好中文基礎,先中後英,中文係好難讀得好,我的思維模式不會太大眾化,不會給孩子們讀國際 ...
北官和愛官你又會點評價?小兒兩間都叩到要盡快決定。

引用:Quote:dse2017+發表於+16-7-2+16:59+係學校

原帖由 hoiyeungmum 於 16-07-02 發表
是, maryknoll 每年都加碼收扣門生,以提升整體水平
可以加到碼嗎?
不是每級已有limited 咩?

引用:Quote:theoli+發表於+16-7-2+17:16+我仔28

原帖由 ChuChan917 於 16-07-02 發表
好多謝你, 唔知註冊當日有無即時買書同校服呢?如果北官有group, 可以通知我嗎? 我想join, 因為無同學仔入呢 ...
我個女都是今年讀北官小一呀

引用:Quote:theoli+發表於+16-7-2+17:16+我仔28

原帖由 ChuChan917 於 16-07-02 發表
好多謝你, 唔知註冊當日有無即時買書同校服呢?如果北官有group, 可以通知我嗎? 我想join, 因為無同學仔入呢 ...
我仔係大抽獎入,6月28號已經交左錢,校服同書已經攞左。當時仲可以報埋校巴,一條龍服務。家長仲可以填回條報名9月頭返學校幫手照顧小朋友。有冇group 就唔知,我哋可以搞一個。

ChuChan917    發表於 16-7-2 20:35

引用:Quote:原帖由+ChuChan917+於+16-07-02+發表

原帖由 ice_gr 於 16-07-02 發表
我個女都是今年讀北官小一呀
hello! 同學仔

引用:Quote:mymelody0701+發表於+16-7-2+18:28+

原帖由 dse2017 於 16-07-02 發表
學業一定係北官,聯繫中學筲官為首,愛官聯繫皇仁,7個位,如果係想入皇仁係一個平台,但要擔心成績與其他 ...
愛官唔止7個位, 去年有8個入皇仁, 2x個入筲官, 於校務報告有寫。

ella1029 發表於 16-7-2 13:18
3x個位真係多wo
北官今年29個而瑪利曼都26個

theoli 發表於 16-7-2 20:13
hello! 同學仔
Hello !!!!

回覆:叩門: 北角官立小學 (英皇道)

岩岩聽朋友講,孩子小六,今年北官派得好好,有近70個升band1, 精英班几乎全band1. 炮米都有3x個

lucaspapa 發表於 16-7-7 16:50
岩岩聽朋友講,孩子小六,今年北官派得好好,有近70個升band1, 精英班几乎全band1. 炮米都有3x個

...
係呀,近六成b1, 3個皇仁, 2個華仁, 2個庇理羅士

lucaspapa 發表於 16-7-7 16:50

...
http://www.npgps.edu.hk/apply/p6_result/1416p6result/2016av1.pdf
英皇3個,華仁2個,BPS2個,張祝珊6個,筲官29個...

之後幾年升中人數回升,要看看能否保持。

theoli 發表於 16-7-7 18:41
http://www.npgps.edu.hk/apply/p6_result/1416p6result/2016av1.pdf
英皇3個,華仁2個,BPS2個,張祝珊6個 ...
看近年的趨勢,北官的前列同學似乎樂于選擇英皇多於皇仁,不知何解?
2010年:英皇1個,皇仁1個
2011年:英皇1個,皇仁1個
2012年:英皇2個,皇仁1個
2013年:英皇1個,皇仁0個
2014年:英皇0個,皇仁0個
2015年:英皇1個,皇仁0個
2016年:英皇3個,皇仁0個

想問北官後補收29人咁多人,係咪因為好多人放棄學位?

回覆 yccat 的帖子

#71 有人提過.
不過 "因" 同 "果" 就好似倒轉左.
咁 "因" 係咩呢? 我都想知.

引用:回覆+yccat+的帖子 #71+有人提過.不過+"因

原帖由 efcgk 於 16-07-08 發表
回覆 yccat 的帖子

#71 有人提過.
我唔識答點解有咁多扣門位。不過,ek上有唔少北官嘅負面評論:老師惡,唔係happy school 。用幾隻字就去概括一間學校。到底係一個惡,定兩個惡,定全部都惡?學生唔happy,定家長唔happy?到底有幾多係真正用家嘅評語?係咪讀緊嘅人先知happy唔happy? 好多學校都比呢D所謂評語—錘定音。而喺宜家呢個年代,網上出咩野都好多人信。

抽獎之前,我最怕太多人唱好心儀嘅學校,到時只會好多人爭。自私D諗,第日少D人讀,對小朋友可能更有利。

just to share our case: 自行北官 as back up (old boys), finally withdrawal as we live in Kln side & have kln side private school offer (with school bus service)
‹ 上一主題|下一主題