用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想問學RWI 定Cambridge 好?
go

想問學RWI 定Cambridge 好? [複製鏈接]

想問學RWI 定Cambridge 好? 兩者有無overlap?其實唔太知兩套課程cover D 咩
   12    0    0    0

回覆:想問學RWI 定Cambridge 好?

回覆:想問學RWI 定Cambridge 好?

有無人學ABC pathways read4fun 套 rwi?

引用:想問學RWI+定Cambridge+好?+兩者有無overla

原帖由 piggymonkey 於 16-06-11 發表
想問學RWI 定Cambridge 好? 兩者有無overlap?其實唔太知兩套課程cover D 咩
我都想知係咪有overlap

回覆 piggymonkey 的帖子

RWI 同 Cambridge 不覺有OVERLAP !

我以前有自家教大寶(已上小學) RWI  &  Cambridge !

RWI 主要是PHONICS和WRITING, writing 都佔幾多 !

Cambridge 是考試, 會考 READING , LISTENING, oral ...

Cambridge Starters會 Cover, 小一, 小二英文好多topics, e.g numbers, part of body, animals, colour.....

最多可以話讀RWI  會 幫到 串字, 因為 Cambridge考試好多字要串  !

fasic88  同意,我都 比女上RWI 同 Cambridge  發表於 16-7-28 14:40

回覆 babyhazel106 的帖子

咁講法即係兩種都要學, 先至可以全面D學好英文?

引用:回覆+babyhazel106+的帖子 咁講法即係兩種

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-06-30+發表回

原帖由 s.andp 於 16-06-30 發表
我女兒學緊Rwi, 至於Cambridge ,打算自己教丶操下卷、串下字
你好,想問可以點樣自己cambridge?  買書教買paper 比小朋友練習???邊到有得買?

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-06-30+發表我女

引用:回覆+piggymonkey+的帖子 RWI+同+Cambridg

原帖由 babyhazel106 於 16-06-29 發表
回覆 piggymonkey 的帖子

RWI 同 Cambridge 不覺有OVERLAP !
那請問 trinity 同 Cambridge. 有咩分別?thanks

回覆 booxxjac 的帖子

sorry 無研究Trinity, 只知主要是oral

回覆 wankikichu 的帖子

Cambridge 主力教vocab, 大致係分咩age 要識到咩生字和grammar, 無乜phonics

引用:咁如果想佢學phonics,咁邊套啱用D呀?

原帖由 wankikichu 於 16-07-10 發表
咁如果想佢學phonics,咁邊套啱用D呀?
RWI 有phonics, 學左方便之後串字,我個囡暑期都會開始學

請問如果小朋友既學校係用letterland 教phonics, 小朋友學RWI會唔會混淆?

引用:回覆+april12+的帖子 哦...咁你在邊度學?+

原帖由 wankikichu 於 16-07-11 發表
回覆 april12 的帖子

哦...
Pm u

回覆樓主:

Delete

引用:仔兩樣都學,+每月二千幾三千...佢好鐘意上C

原帖由 poodlema 於 16-07-25 發表
仔兩樣都學, 每月二千幾三千...佢好鐘意上CAMBRIDE堂, 好生動, 但好唔鐘意上RWI堂, 話好悶, ...
請問你仔仔喺邊到學?thanks

引用:仔兩樣都學,+每月二千幾三千...佢好鐘意上C

‹ 上一主題|下一主題