用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入名幼就好叻, 一定有好前途?
樓主: 星星的後裔
go

入名幼就好叻, 一定有好前途?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-06-13+發表老

原帖由 星星的後裔 於 16-06-13 發表
係, 不如傾傾.
其實唔需要傾,因為名幼係提供一個較好的學習環境,小朋友將來,是看他自己的本身的長短處及家長的教養。小朋友是我們的影子,身教最緊要。

siuwing2  Cant agree more!  發表於 16-6-17 10:04
麥子媽媽    發表於 16-6-14 12:15

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-06-13+發表老

原帖由 星星的後裔 於 16-06-13 發表
係, 不如傾傾.
咁你點解想入名幼?因為乜原因?

星星的後裔 發表於 16-6-12 07:57
佢是無端端自爆的. 原來好多人都好大諒, 我都要學睇開d 先 邊間就唔講鳥. 反而有興趣知入到邊間是 ...
入到自己心儀果間就曬得合理, 唔一定係名幼, 因為我會好自豪丫仔入左果間!當然我唔會曬啦

creambun 發表於 16-6-13 09:10
依家小朋友讀書,大人同小朋友都慘, 讀村校又話驚俾人笑,讀名幼又驚俾人話晒命!其實如果有人問自己小朋友 ...
首先請調節下自己心態先~~

引用:Quote:creambun+發表於+16-6-13+09:10+依家

原帖由 sinsinlo 於 16-06-13 發表
首先請調節下自己心態先~~
Yes, 父母自己心態最重要,唔好睇小自己小朋友,亦無需羨慕別人。如果成日葡萄其他人,遲啲重有小學,中學,大學...有排受

引用:Quote:原帖由+mmpo+於+16-06-12+發表老人家

原帖由 千語mami 於 16-06-12 發表
咁又唔好咁講, 老人家唔識分邊D係豬肉獎, 開心share啫, 唔洗咁睇唔過眼的

...
我冇睇唔過眼,其實果個老人家個孫即係我個女

其實又有乜所謂,你當佢陳述事實咪得囉,咁事實佢個孫真係入左果間學校(不過考過幼稚園既人都知,其實入名幼同叻根本冇等號,因為收生標準根本好飄忽,好視乎果日面試果個老師既心情同埋你個小朋友同佢合唔合眼緣)。

做人有時唔洗咁認真既﹗

引用:Quote:原帖由+星星的後裔+於+16-06-13+發表

原帖由 dbchu 於 16-06-13 發表
咁你點解想入名幼?因為乜原因?
有另一個親戚佢兩個小朋友細個都是11,12區的男女中學. 佢話佢送仔女入名校唔係因為學術, 而係名校家長會放心機及金錢落小朋友身上, 小朋友病會帶小朋友去睇醫生, 比佢補習, 留意佢身邊朋友. 平均講村校家長因為家庭原因比唔到禁多時間及錢. 我地有去比錢既遊樂場,又有去免費既政府遊樂場, 家長對小朋友的照顧不同, 真係有流住兩行鼻涕都仲去政府遊樂場玩. 入名幼只是想小朋友有個良好,健康的成長環境.

引用:入名幼哂下都叫有道理....+我有啲長輩係個

原帖由 焦糖媽 於 16-06-13 發表
入名幼哂下都叫有道理.... 我有啲長輩係個孫戒片都要哂下...... 識行又要哂下......   孫孫放個屁都係香架 ...
有無原因點解通常高一輩會禁種小朋友?

星星的後裔 發表於 16-6-13 22:36
有無原因點解通常高一輩會禁種小朋友?
我個人覺得.... 係因為佢地太得閒。

可能以前佢地無心力金錢去咁照顧自己仔女, 而家可以全天候陪住孫孫, 就圍住佢轉。而呢一代小朋友因接觸多左事物 (細細個上 playgroup, 聽音樂, 學語文), 令長老覺得佢地好叻。但其實種小朋友又未必係哂, 會哂嗰啲多數本身鐘意哂命, 只係人生中有無得比佢哂

回覆 焦糖媽 的帖子

好正常XD 幾日冇POO POO,有POO POO都要分享啦XD

焦糖媽    發表於 16-6-14 11:04

回覆:入名幼就好叻, 一定有好前途

如題:見仁見智,要看小朋友成長環境,家庭環境,學習環境,是否大部分時間都在開心的心情下生活和學習。

回覆:入名幼就好叻, 一定有好前途?

一唔都唔明, 所謂"名校"、"有競爭力"的幼稚園甚至小學都是集中在九龍及港島. 但到中學就彈好多新界"名校"如鄧顯等出黎, 點解呢? 而又有家長話某12區女校畢業生會考得單位數字成績, 點解? 可能拍拖分心呱.

星星的後裔 發表於 16-6-13 22:30
有另一個親戚佢兩個小朋友細個都是11,12區的男女中學. 佢話佢送仔女入名校唔係因為學術, 而係名校家長會放 ...
我同事話主要係視野和同學質數的不同!即係好多港人都唔鍾意國內人咁,雖然名幼都有國內人,但通常係質數高的一群!

老人家開心同人SHARE都好正常, 我99知我個女入左某間出名既學校, 佢既反應係"讀得上先算", 佢最想係我個女讀近佢既屋邨學校, 我仲嬲.

引用:老人家開心同人SHARE都好正常,+我99知我個

原帖由 guangdong 於 16-06-18 發表
老人家開心同人SHARE都好正常, 我99知我個女入左某間出名既學校, 佢既反應係"讀得上先算", 佢最想係我個女 ...
又真抵嬲. 長老們最想全日見到個孫.

引用:依家小朋友讀書,大人同小朋友都慘,+讀村校

原帖由 creambun 於 16-06-13 發表
依家小朋友讀書,大人同小朋友都慘, 讀村校又話驚俾人笑,讀名幼又驚俾人話晒命!其實如果有人問自己小朋友 ...
😂😂😂感覺係,有時候係一個話題,唔一定叫曬命,唔通只係可以話自己最差既一面備人聽。

回覆:入名幼就好叻, 一定有好前途?

其實我聽到會覺得替人高興,唔會覺得人曬命,而且大家親戚食飯見面,講呢類話題都正常啫

引用:其實我聽到會覺得替人高興,唔會覺得人曬命

簽名被屏蔽

ozoz 發表於 16-6-12 23:50
我女得個9588豬肉獎,公公都周圍講到佢入水能游,出水能跳,差d上天識飛啦,攪到d親戚,街坊,管理員,見我 ...
想請問什麼是9588豬肉獎?
‹ 上一主題|下一主題