用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃小學 今年升中派位成績如何
go

今年升中派位成績如何 [複製鏈接]

請問今年升中派位成績如何?
   3    0    0    0

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

回覆:今年升中派位成績如何

聽聞不會公開,但學生考得不錯!

有冇應屆小朋友家長可以透露下

adrio  10個男拔,dgs,st paul, st.stephen,港同,很多好選擇呢!  發表於 16-9-14 10:55

我哋個小豬b叫庭浩豬, 小豬係我哋嘅至愛!
我哋永遠都咁愛同會保護我哋嘅小豬bb!
小B豬 : 媽咪, 爹哋錫哂你! 我哋係豬豬family!

chumimibbmama 發表於 16-6-11 10:07
請問今年升中派位成績如何?
聽聞只係一般

引用:Quote:chumimibbmama+發表於+16-6-11+10:07

原帖由 doggy2013 於 16-06-13 發表
聽聞只係一般
幾多入女拔中學?

hppa  好像不多  發表於 16-6-27 00:06

今年幾好, 已有 1/3 人了 BRAND 1A 了 1

cherrieshum 發表於 16-6-11 15:40
聽聞不會公開,但學生考得不錯!
DELETED!

nvitined 發表於 16-7-7 00:10
如果你是最勁的一批學生, 派位固然好, 直資已收.  不過, 那班勁的同學科科A, 特異功能又強(最強的同學4樣音 ...

真的有「一批」拿全A那麼多嗎?「一批」即喺多少?根本淨喺科Maths都巳經.........

拔小的點滴:

拔萃小學確實是一間又愛又恨的小學。記得六年前,曾在baby kingdom 討論區內見到一位爸爸的post. 內容大致是控訴學校沒有支援他女兒(第一屆女生)。他在學校的一個場合上,他問校長有甚麼特別支援給第一屆女生,出奇地校長答案是無。他感覺到很失望。
轉眼之間,六年又過去,回望過去,很多又愛又恨的經歷,希望和各拔小家長分享:
愛的是他的英語語境十分好,與同齡其他小學生相比,我敢保證拔小學生英文水平絕不輸洩。
愛的是他學生人數少,每位學生都會有表現機會,不論 Easter concert、debate competition、早佰讀經分享丶各類運動、各類音樂、科學展覽、班長、科長丶不同性質的領袖生等,小朋友一定有展現自己才華的機會。
愛的是他不會逼小朋友甚麼一體一藝、一人一音樂、參加這些那些活動等。家長們可完全按照自己的想法,為子女安排課後活動、假期活動,甚至暑期活動。
恨的是他一成不變,由小一選校,以至小六選校,都不能與時並進。不講小一選校,只講小六學生選校。試問家長在沒有班名次、級名次,以至過往派位結果等資料之下,可否編排出一個合適的選校策略給自己子女?有誰敢確認自己子女是否真的百分百band 1學生?
恨的是他每次考試前兩星期,不是用來準備考試,反而要用更多時間去完成多個的專題硏習,年年反映,年年如是,沒有改變。
恨的是老師口大你口細。小朋友為了不譲老師記名落手冊,同一科的所有資料、筆記、作業及多本簿等都要日日帶。即使學生說老師你昨天沒有講要帶,老師一句你有責任帶齊所有上課用品。大哂!又,老師敎中文成語時,會經常用另一成語作對比解釋。學生問另一成語解釋時,老師一句你應該識,唔識是你自己問題,之後便不會再講。

以上純屬個人意見,個人經歷。不能代表其他學校家長。

WaWa_fish  感謝分享  發表於 16-7-9 14:38
adrio  4間間也差不多啦  發表於 16-7-7 14:12
hppa  thanks for sharing  發表於 16-7-7 11:38

回覆 nvitined 的帖子

D project真喺好影響試前温習,會拖低考試成績,對高班影響尤甚,根本冇必要做甘深、甘闊的專題,仲要在甘短時間內同步開幾範,睇唔到對學生有咩好處,至少升中派位多年來唔覺有大起色,似乎越來越多投向直資,九龍城網的升中優勢反而受惠不多。

hppa    發表於 16-7-8 08:44

nvitined 發表於 16-7-7 10:24
拔小的點滴:

拔萃小學確實是一間又愛又恨的小學。記得六年前,曾在baby kingdom 討論區內見到一位爸爸的p ...

回覆:nvitined 的帖子

今年小一中默,學校有聆聽學生及家長的意見,然後作出改善。值得嘉許👏🏻

作為DPS前家長,小朋友已升中。深明DPS嘅project 唔易做,家長要花時間guide 小朋友掌握。最可怕係時間上要同時處理幾份project。

呢種辛苦嘅經歷,係升中後就見功效。我兩位小朋友在中學做嘅project 我已唔駛理,佢地在處理時間掌控已做得比同年級嘅同學好,且不時獲老師讚賞。所以在學嘅師弟妹們,加油呀~

p.s.我的小朋友讀英中,DPS嘅英文底子都幫到佢地處理project 嘅問題。

adrio  😁  發表於 16-9-14 10:56
‹ 上一主題|下一主題