用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

回覆 missparent 的帖子

31...形容得咁仔細 我唔敢開校名 校長寫咗一封冇指明學校嘅推薦信 但係始終普通幼稚園 又唔同區 幫助唔大

引用:我唔係想威+淨係想小朋友有適合嘅小學但係

原帖由 krw 於 16-06-27 發表
我唔係想威 淨係想小朋友有適合嘅小學
但係而家一間都叩唔到
嚟梗6年 睇住佢學壞 睇住佢日日返學學到嘅嘢都 ...
我同你有一樣感覺,好似毀左佢一生咁…但真係唔可以放棄!今年叩門叩唔到下年轉校,再唔得就再下年!用心栽培,我相信努力係有成果0既

引用:我家的公子,考了近廿間私小/直資。。。都

原帖由 serser 於 16-06-11 發表
我家的公子,考了近廿間私小/直資。。。都冇一間收!這個遊戲已折磨了我大半年了。。。只求一個學位!

...
我和你一樣仍在這個受盡折磨的日子中😭

無人衰得過我, 當年派到第30志願, 最後都叩到入左間官小, 當年暑假人地開開心心去玩, 我就要玩叩門.  不過都過去了, 我女小學畢業啦.  大家加油, 一定有書讀既.

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

去年派位派得差,星期一立刻去交申請表,兩公婆交了十多間。最記得那天晴空萬里,天空一片雲也沒有,曬得要命,衣服乾完又濕,濕完又乾。

之後的面試,每一次都要面對幾百什至上千個申請者,去競爭只得數個叩門位。想起都辛苦!大家努力吧!希望在明天。

引用:曾經有一星期三間second+in令我信心大增,

原帖由 Peanut1224 於 16-06-28 發表
曾經有一星期三間second in令我信心大增,到現在一間也沒回覆令我萬分失落
我記得去年七月尾也有學校call 我,耐心一點。

alienjai22 發表於 16-6-29 16:41
我同你有一樣感覺,好似毀左佢一生咁…但真係唔可以放棄!今年叩門叩唔到下年轉校,再唔得就再下年!用心栽 ...
最慘嘅係 個個都咁講 即係下年又係要咁樣爭

Bobo1210  識人讀寶校小二插到恊和 ,呢個男仔英文好叻。  發表於 16-6-30 13:40

引用:+本帖最後由+Bobo1210+於+16-6-18+17:33+編

原帖由 Bobo1210 於 16-06-11 發表

哭過好多次 眼紅紅過好多次 眼見囡囡學術ok   真的很想快些 ...
恭喜你

Bobo1210  多謝  發表於 16-6-30 09:52

引用:Quote:原帖由+Peanut1224+於+16-06-28+發表

原帖由 phinarto 於 16-06-29 發表
我記得去年七月尾也有學校call 我,耐心一點。
當年16間派14。努力叩門8間,兩間收,入左二線小學,依家讀得幾開心。明白大部人想去一缐但二線真的會相對輕鬆小小,冇敎快教深,對小朋友同家長冇咁大壓力。音樂椅遊戲未完,各位家長加油💪🏼💪🏼

回覆:krw 的帖子

我個間校長好好,寫足六封有學校的,in6間有四間收,同時有三間件一線選擇,收call眼淚都流出來

Bobo1210  好勁呀!私校嗎?  發表於 16-6-30 09:54

大家加油啊!!!你們經歷的,前兩年我都試過。我們也是派到最後的選擇,沒有私直back up,最後叩了一間私小,同年成功下學期插班到另一間直資。雖然不是我心中最想小朋友入讀的學校,但現在小朋友都算讀得愉快,就足夠了。

引用:我個間校長好好,寫足六封有學校的,in6間

原帖由 zillion168 於 16-06-30 發表
我個間校長好好,寫足六封有學校的,in6間有四間收,同時有三間件一線選擇,收call眼淚都流出來

...
不是,普通幼稚園,不過勝在教得深同個miss好好,幫手train面試技巧。

Cherie1228  咁依間已經好好,我囡嗰間冇任何協助,推薦信只寫一封,點請求校長都唔多寫一封!   發表於 16-6-30 17:33

回覆 phinarto 的帖子
記得第一次帶我囡囡叩門,成200幾300個小朋友考(那天是給非111叩門的),111個d早二日in哂啦,心諗有無甘多人呀!我囡上左去做筆試,我係禮堂等,個一下真係忍唔住喊 ! (我喊左一陣,因為係甘多人面前喊好𤓓   ),我in6間有3間收左。仲未有offer的  加油!加油!加油!

Peanut1224  請問妳是那一區?  發表於 16-6-30 10:45
‹ 上一主題|下一主題