用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

我寧願In完出黎你即時同我講收唔收,叩咗三間除咗第一間玩完之外其餘都係等

lovecupid 發表於 16-6-13 16:18
坦白講,叩門心理壓力大,但比私校直資簡單。。私小直資真係估你唔到。。。官津叩門有個譜。。。

常見小一 ...
見小一已經問乘數? 咁好難呀....

回覆 HadesBB 的帖子

講中我感受

津校叩門要問乘數,咁強?

爭在未叫你表演海狗頂波+跳火圈

ekhc    發表於 16-6-16 23:32

叩門結果=陳百強'等'。        好貼切

叩門要識乘數表...... 洗唔洗識埋砌火箭..........

咁不用讀小一啦,直接插小二好過🤔🤔🤔

回覆 HadesBB 的帖子

大家一齊加油!

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

反而in咗幾間官津冇都全部冇考學術喎

dwkw333 發表於 16-6-13 16:06
中學係可以跟小學校區派或住址派,自己選擇的....

你真係攪清楚可以跟學校區或住址係乙部玩大抽獎先好

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Notes%20to%20Parents%20of%202016%20TC%20Web%20Version.pdf

唔好叩錯門過幾年先知就大穫

guslokm 發表於 16-6-13 16:11
回覆 Bettylau 的帖子

唔鐘意又擺第一好怪姐。(利申:小弟派咗北官雲景)唔知算唔算中寶?
無關係嘅,  小學大抽獎跟住址 , 係佢住果區第一志願 未必係心中最 FIT , 所以咪 玩叩門第二區, 又或者係同區擺錯位呢  

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

在過去ㄧ年為小朋友找小學的過程中,我不停在升學制度,愉快學習和學校理念等問題反覆思量,曾不停尋找小學資料,去過多個區內區外的小學觀課和開放日,當中包括直私,一線津校及大家說的寶校。為的只是想尋找一間較適合的小學給小朋友,給自己。“給自己”是真的,原因是發現有很多一線學校都在選“願意配合學校的家長“,而同時亦有很多家長在找“願意配合家長的學校”。對於ㄧ個父母需要工作的普通家庭,每晚與小朋友相處的時間只有三小時,要孩子完成十樣八樣功課,每星期默書,協助教導超越小朋友能力範圍的知識,負擔各項興趣補習費,確實為小朋友、家庭帶來很大壓力。
其實有很多所謂寶校致力提供ㄧ個好的學習環境、學習節奏、空間、愛心讓小朋友有足夠時間慢慢建立自信,培養學習和閱讀興趣,去探究,去找答案...有些弱勢學校或地區寶校更加開辨每日功課輔導班(在校完成功課),甚至開自理課教執床摺被做家務,星期五冇功課...等,它們也是不少家長在找的合適學校。
Band 1固然吸引,可能令小朋友條路行得順暢D,但都要衡量小朋友能力,家庭back up。我小朋友考多間直資至今無ㄧoffer,私校又負擔唔起,但見佢熱愛閱讀,每天看得津津樂道,又入到間不太差津小,就讓佢慢慢成長。作為父母,我會繼續捍衛他的休息、遊戲和閱讀時間。

Binlojai    發表於 16-6-15 16:49

heisonmama 發表於 16-6-14 19:50
在過去ㄧ年為小朋友找小學的過程中,我不停在升學制度,愉快學習和學校理念等問題反覆思量,曾不停尋找小學 ...
你是一位好媽媽,你的小朋友很幸福。

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-14+19:33+編

原帖由 Bettylau 於 16-06-14 發表

謝謝你的提醒。但你亦可看看以下的連結去參考有關選擇以居住地址作學網的安排。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1416_TC.pdf

dwkw333 發表於 16-6-14 21:29
謝謝你的提醒。但你亦可看看以下的連結去參考有關選擇以居住地址作學網的安排。

你要小心CHECK 清楚呢個系因為搬屋安排導致跨區,  或因小朋友照顧有變所導致之酌情處理, 唔係個個可以利用, 申請完需要有書面證明, 佢地會 CHECK

如果係咁 乙部校網派位 等於 形同虛設 ,  小心 了解, 小心了解

回覆 heisonmama 的帖子

很感動,教育就應這樣。真係要揀啱比小朋友,否則開學冇耐又見報

引用:在過去ㄧ年為小朋友找小學的過程中,我不停

原帖由 heisonmama 於 16-06-14 發表
在過去ㄧ年為小朋友找小學的過程中,我不停在升學制度,愉快學習和學校理念等問題反覆思量,曾不停尋找小學 ...
Impressive!

引用:+本帖最後由+Bettylau+於+16-6-14+22:49+編

原帖由 Bettylau 於 16-06-14 發表
明白。謝。

回覆 Bettylau 的帖子

如果入唔到second in, 最後有位都唔會call到,要死心?
‹ 上一主題|下一主題