用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 “APS宣道”筆試和“油天”叩門撞時間
go

“APS宣道”筆試和“油天”叩門撞時間 [複製鏈接]

“宣道筆試”和“叩門油天”撞時間

男仔,已有私校back up, 亦有弟弟。麻煩各位比意見

那一間機會和學位多些?真心請教

hppa  油天,especially there is a little brother  發表於 16-6-10 14:17
   3    0    0    0

引用:那一間機會和學位多些?真心請教

原帖由 Lingfung813 於 16-06-10 發表
好想免費和有細跟住,博一博油天

Lingfung813 發表於 16-6-10 14:10

覺得油天有D 谷得唔值...

段估按比例, 宣小機率高過油天... 因油天唔駛錢, 應多人報亦多人留位...

APS宣小的入學試…我覺得啦,考的內容可能會好難好深。因為之前去考,考嘅內容都已經好難。依家叩門階段,又要選精英(中英數和音樂…皆能)。

油天面試,津校不會深得太離譜…

我暫時知最深的津小都係考禮貌、打招呼、中文讀生字、重組句字、看圖說故事….
英文又係讀吓生字……用英文傾吓計咁……玩遊戲又係收買佬(有冇同人合作)、大風吹(有無尖叫)…老師話(考理解和專注力)……
又或 行街唔見咗爸爸媽媽點算好? 香港的士有哪種顔色?

弟弟幾多歲?如果等到一兩年,先讀私小,再在升小二插班官津校。。。。

Lingfung813  弟弟只有一歲,四年後考小學得四萬人,容易好多。現在攪好大哥先  發表於 16-6-10 15:48

去年的六月,我小朋友亦有考筆試,校長在台上向我們説了兩個重點:(一)目測約有二百個小朋友來考筆試,(二)大概放位只有十個多D學位(暫時),所以我覺得期望不要太高,考慮清楚吧!  
雖則每年情況未必相同,分享下我的經驗吧。

油天雖然多人d(免費), 但相對學生有叻有普通參差d。
宣小再in 呢班人可能係分十八般武藝定個別特異功能。

Wildfirebee    發表於 16-6-12 00:53
hppa    發表於 16-6-10 16:39

引用:去年的六月,我小朋友亦有考筆試,校長在台

原帖由 Wildfirebee 於 16-06-10 發表
去年的六月,我小朋友亦有考筆試,校長在台上向我們説了兩個重點:(一)目測約有二百個小朋友來考筆試,( ...
上年我小朋友都有參加筆試,最後到七月尾有call waiting 比offer 但最後冇讀。
我相信入aps機會比油天大,始終佢得大概200個人筆試,但油天幾百人仲係first interview. 但如果樓主已經有間不錯的學校back up, 就可以試油天,但要記住叩門入嘅機會其實好細㗎,你要好有把握。

舊油:(38位幸運兒)

1617小一叩門名單(第二次接見)

http://www.ymtcps.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=2767&article_id=19710

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

已經有私小,又考宣小?咁你要考慮清楚是否宣小比你現有的私小好?還是想津小,不用烦細佬
‹ 上一主題|下一主題