用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!
樓主: ew3388
go

95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?! [複製鏈接]

如果黃永樹 vs 播道, 大家又點睇?

johnstarks 發表於 16-6-10 16:31
乙1 tko 5大熱門vs播道都應該5大熱門先.

johnstarks 發表於 16-6-10 16:31

黃永樹

引用:Quote:johnstarks+發表於+16-6-10+16:31+如

原帖由 HK-MAN 於 16-06-10 發表
乙1 tko 5大熱門vs播道都應該5大熱門先.
係主要從由成績角度去睇?

回覆:ew3388 的帖子

我主要抽甲一,咁當然唔得啦,會出區外私小

johnstarks 發表於 16-6-10 16:51
係主要從由成績角度去睇?

1. 放得乙1就必定係你心儀及可接受,成績又好過播道,又唔需要比錢..咁仲要諗乜呀??2. 若諗住開心係最重要,根本就唔需要vs..播道必定比5大熱門開心.

回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天 ?!

不過講真,除非你仲有其他offer,如果唔係真係要諗清楚同要知道自己小朋友係乜野性格! 因為你由將天跳播道容易但播道跳將天,我估有點難!
我係有一間私小而同我宗教信仰、廣教中、小班教學,我先決定放自行!
我抽甲一都係駁一駁!
不過入左將天的確要跟緊d功課! 我朋友的小朋友都係30名內! 你唔同我孖b,唔想A同B直接比較,我的確多點考慮!

有1線津校 當然津校啦, 學樓上咁講 將天跳播道易,播道跳出黎比較難。

想小朋友輕鬆d, 唔介意交學費, 滿足於播中的話, 就揀播小吧! 我就會揀將天。

回覆:95 區 - 選擇困難:播道小學 vs 將天

新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大熱?

醒目開學勳章 王國長老

真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中學係唔夠一流名校,咁得返個快樂童年,值唔值呢?真係用家至心裡有數。
雖然過輕鬆,播道比我想像中忙。測考都唔少,功課亦唔淺。 你問我學校教法、同出面點比較,我又答你唔出。不過小朋友返學係有學習動力嘅,唔係hea過

引用:新手問題:+點解咁多人vs播道,+但唔見有人vs

原帖由 千語mami 於 16-06-10 發表
新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大 ...
應該係大抽獎後播道有 call offer, 所以有得 vs

千語mami 發表於 16-6-10 20:23
新手問題: 點解咁多人vs播道, 但唔見有人vs優才同真道?, 係唔係有優才真道就唔會consider tko 5 大 ...
可以咁話,特別係優才。

Charlotte_mom 發表於 16-6-10 20:24
真係睇定長睇法。我親戚舊年係放軒下去播道。因為家長唔想谷,想小朋友有個開心童年,平衡發展。無錯播道中 ...
版主終於出黎打救凡人。針真係冇兩頭利,作咗決定就要信自己,唔好諗返轉頭。

引用:已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播

原帖由 ew3388 於 16-06-10 發表
已抽到將天,播道是這兩天才收到offer。播道是開心學習,英文語境應較好。 但不知中文程度怎樣?
學生成績水 ...
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔讀英小,同埋鍾意個校園!
一年後的今天,我的感想係,小一課程冇快冇慢跟反教育局。因為我地住九龍,所以我地會呈分,不會選擇播中,而今年的小六學生也都有考到st Paul,德望等等……哩地係學生的資質,我想每個小朋友也不同吧!

我自己覺得將天,整體排名高,日后叩門,轉校會技勝一籌!!
播道日日sell校長校舍,gimmic會有用完既一日...

zhaifufu 發表於 16-6-11 18:03
我個仔讀播道小一,冇同第二間學校比較過,當初選擇播道,因爲我仔讀英文幼稚園,英好過中,我一心衹想個仔 ...
點解唔選擇直升播中?文憑試成績關係?

HK-MAN 發表於 16-6-10 15:12
抽到第1志願(大熱門學校)我都會揀第1志願.若果第一志願係次熱學校如田小,信義會,明道之類我會選播道,
咁請問抽到王余又會點揀好呢?thx!

回覆:ew3388 的帖子

將天好像也不錯的

如將循同播道大家又會點揀?
‹ 上一主題|下一主題