用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真實笑料....沙田崇真..
樓主: lovecupid
go

真實笑料....沙田崇真.. [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-06-10+發表

原帖由 sissysze 於 16-06-10 發表
你都無比錢揾佢1對1
開個 “小一格鬥場” 先得啵

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:我舊同事個仔讀英二,堅稱同英皇書院有聯繫

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
我舊同事個仔讀英二,堅稱同英皇書院有聯繫。我話無時佢仲答我(串串地):下無可能lor我都係第一次聽!
結 ...
我夠親耳聽親戚講,佢女自行揀軒上入咗,揀呢間因為有聯繫中學,只要讀得唔差就入比利羅士,我當年儍儍下以為真,原來係0-單位數字嘅人數可以升'入'去。

lovecupid 發表於 16-6-10 13:00
有一個家長...小朋友派入了沙田崇真學校。
學校老實是好的。
問題出在家長的認知問題...
宜家知道好過6年後先知
MCS奮鬥中        

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 咁......咪無辦法

原帖由 vpo0615 於 16-06-10 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

咁......咪無辦法知道直屬/聯繫資料? 教育局網站有無架?
http://www.hkexam.com/
我睇呢個網揾有關小學中學資料

hahabar 發表於 16-6-10 18:07
咁請問沙祟是好學校嗎?為可今年佢小一全級只得75人咁少既?
沙田崇真學校是好學校。但唔係一呂谷爆學生的好。
而是教學生品德好。亦不是用成績去衡量學生的價值。
只是學生座落的社區老化啫。
所以少人留意。

lovecupid 發表於 16-6-10 18:29
只是 ...
咁為何今年少左咁多小一學位既?縮班?

引用:Quote:hahabar+發表於+16-6-10+18:07+咁請

原帖由 lovecupid 於 16-06-10 發表
只是 ...
幾廿年前已不錯,我自己協和讀小一,小二至畢業讀沙崇,升中沙田培英……

醒目開學勳章 王國長老

另一單笑料

朋友個女派左去寶校, 決定跨區叩門, 佢女幼稚園既家長話要去教育局度更改地址先可以跨區架, 佢同我講完即畀我炳, 到底信佢地定信我, 佢地話我錯既叫佢地出黎同我講, 睇下到時邊個樣衰.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-6-10 18:55
另一單笑料

朋友個女派左去寶校, 決定跨區叩門, 佢女幼稚園既家長話要去教育局度更改地址先可以跨區架, 佢 ...

叩門都要改地址? 講得出果位已經厲害, 信果位更加係極品 (Sorry, 話咗你朋友添, 但真係忍唔住 )
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-10 18:57
叩門都要改地址? 講得出果位已經厲害, 信果位更加係極品 (Sorry, 話咗你朋友添, 但真係忍唔住 )
...
我咪話依家係叩門丫, 估大抽獎要跟區填咩, 真係聽人老點既咪嘥一日時間囉, 交唔切表唔關我事架.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-10+18:58+

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
唔好意思笑左。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

呢兩個禮拜我真係受左重大刺激, 搞到我蒲左黎升小版

hkpapa852  乜事? 阿女考試問題?  發表於 16-6-10 19:08

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-10 18:57
乜事? 阿女考試問題?

佢下星期考試喇, 依家仲走左去做義工

幫朋友睇叩門資料同打叩門信........................

緊記唔好答咁多野

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+16-06-10+發表你

原帖由 miriam 於 16-06-10 發表
開個 “小一格鬥場” 先得啵

回覆:真實笑料....沙田崇真..

等於仲有人認為讀大圍聖幼報聖小有加分,或者甚至以為一條龍……

引用:等於仲有人認為讀大圍聖幼報聖小有加分,或

原帖由 edutm 於 16-06-10 發表
等於仲有人認為讀大圍聖幼報聖小有加分,或者甚至以為一條龍……
想入聖羅撒小學要先入聖羅撒幼稚園

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 16-6-10 19:34
想入聖羅撒小學要先入聖羅撒幼稚園

重有協和幼稚園, 協和小學 (太子及長沙灣), 協和書院

醒目開學勳章 王國長老

lovecupid 發表於 16-6-10 14:22
好多人一相情願啫…..
傳說就不能改變
但總不能連查「小學概覽」的基本功課都不做吧….
即時諗起我叫人去睇學校網頁後畀人話我呀

miriam 發表於 16-6-10 19:47
即時諗起我叫人去睇學校網頁後畀人話我呀

依家啲人好懶架,以為上網問就要有答案,有答案又唔check真確性

唔明要取一手資料的重要性….

所以咪踩晒「蕉皮」人云亦云

醒目開學勳章 王國長老

lovecupid 發表於 16-6-10 19:51
依家啲人好懶架,以為上網問就要有答案,有答案又唔check真確性唔明要取一手資料的重要性….所以咪踩晒「 ...
我仲未學識打包........打 "懶人包" 呀.

野野都要 "急救包" 我無 first aid 牌架

‹ 上一主題|下一主題