用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真實笑料....沙田崇真..
樓主: lovecupid
go

真實笑料....沙田崇真.. [複製鏈接]

miriam 發表於 16-6-10 15:54
早 5 定 6 年已有海官家長講唔好信流料, 但仍然傳到今時今日, 足證報刊影響力有幾大.
...
嗰D咁既報刊, 年年派位就去訪問D係41網既家長(最好係雙非個D), 個個講自己花咗幾錢去學乜學物, 跟住"抽"入LS/MCS, 誤導社會大眾以為小一派位係有錢就大晒, 其實係咪可以告佢地呢?

cpc608  係wor~~  發表於 16-6-10 22:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

vpo0615 發表於 16-6-10 15:35
回覆 hkpapa852 的帖子

咁間小學自己嘅網站係咪會講同邊間中學係直屬/有聯繫?

Another 崇真 in Kowloon is a typical "聯繫" case, I nearly trapped in the admission talk four years
ago!

(now the wordings from website seems amended, although the title is still a little bit misleading)

http://www.ttpskg.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?menuid=2&refid=798&mode=published&nocache1465545688

MM1155  誤導得好緊要…  發表於 16-6-11 01:08
hkpapa852  聽講份PPT無變喎!  發表於 16-6-10 16:12
miriam  勇者無懼  發表於 16-6-10 16:11
hkpapa852  你開名講人地學校? 小心被人圍   發表於 16-6-10 16:07
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

咁多位,想笑死人咩...

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-10 16:04
嗰D咁既報刊, 年年派位就去訪問D係41網既家長(最好係雙非個D), 個個講自己花咗幾錢去學乜學物, 跟住"抽"入L ...
唔知會唔會有人告呢

Soundervolt  霸王洗髮水使左3000萬訴訟費  發表於 16-6-10 16:53
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:miriam+發表於+16-6-10+15:49+等於荃

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
早排份報刊仲話:

頭25%官小學生可直上聯繫中學, 流到呢........
我身邊有家長就係講緊呢樣,比網上資料誤導,佢話愛官精英班,大部份(25%)人會入到皇仁,而筲官小學就可以直入到筲官中,仲有可派入金文泰。

點解仲會有人信

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

小花子 發表於 16-6-10 16:10
我身邊有家長就係講緊呢樣,比網上資料誤導,佢話愛官精英班,大部份(25%)人會入到皇仁,而筲官小學就可 ...

其實點解D著名升學專家, 都唔係出書時幫手嚟澄清吓呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

小花子 發表於 16-6-10 16:10
我身邊有家長就係講緊呢樣,比網上資料誤導,佢話愛官精英班,大部份(25%)人會入到皇仁,而筲官小學就可 ...
總之拿埋就風濕............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-10 16:14
其實點解D著名升學專家, 都唔係出書時幫手嚟澄清吓呢?
係本書講埋點昆你兩個鐘千幾蚊丫

hkpapa852  咁你又啱喎! 都係要收埋食   發表於 16-6-10 16:19

流料唔係小學自己放,仲要講自己小學升「名中學」,有炒作價值,幫忙宣傳小學。無必要澄清。要澄清都係間中學要澄清,但中學又沒有必要,因為中學自己的學生名單資料是機密。大家是同行,無必要無啦啦去得罪人。

除非間學校係一級只有40人,咁你話考全級頭30名都有Band 1中學的話,咁都信嗰個人就要去智商啦。但如果間學校一級有100人,仲要係谷爆學生的小學,咁考到頭30名,入Band 1中學,真係唔出奇。因為谷爆學生的小學(官津)可以有60%-80%學生派Band 1中學的

讀書成績是自己去努力得來的,考到嗰個成績先算,考唔到都係得個「恨」字。。。。到時有好成績,揀學校選擇多,這些流料也沒所謂了

有關崇真小學。。。。佢咁寫法都算幾走鋼線的。。。但這是學校血統的問題,因為沙田崇真中學,基督教崇真中學,都是同崇真小學同一個基督教崇真會深水埗堂的。所以崇真小學才夠膽這樣寫。

這就是為何沙田崇真學校是和馬崇有聯繫而不是和沙崇中有聯繫了。因為沙田崇真學校是崇真會巴色差會的,和筲箕灣崇真小學,馬崇(馬崇以前是筲箕灣崇真中學)是同一個血統的。

千絲萬縷。。。。

引用:等於荃灣兩間官小仍然流傳考頭+30+名入硬荃

原帖由 miriam 於 16-06-10 發表
等於荃灣兩間官小仍然流傳考頭 30 名入硬荃官中一樣
昨日在bk 公海又有人話仁立/仁紀考頭三十名必入林䕶,話佢知唔係“必”入,死唔信。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

咁......咪無辦法知道直屬/聯繫資料? 教育局網站有無架?

vpo0615 發表於 16-6-10 16:54

咁......咪無辦法知道直屬/聯繫資料? 教育局網站有無架?
基本上, 要自己去學校查証.

呢個網站既資料算係比較準確同齊全:

https://www.schooland.hk/ps/

回覆 lovecupid 的帖子

沙祟同馬祟.....差好遠喎!

確實如果小學同中學個名一樣嘅話, 係會令人有錯覺, 另一例子係循道衛理.....

lovecupid 發表於 16-6-10 16:41
流料唔係小學自己放,仲要講自己小學升「名中學」,有炒作價值,幫忙宣傳小學。無必要澄清。要澄清都係間中 ...
我明白得罪人好易斷自己米路。
所以我都係覺得良心緊要D。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-6-10+16:14+

你都無比錢揾佢1對1

sissysze 發表於 16-6-10 17:49
你都無比錢揾佢1對1
莫非,一寸金一寸心乎?

咁請問沙祟是好學校嗎?為可今年佢小一全級只得75人咁少既?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+miriam+於+16-06-10+發表等於

原帖由 gracelam 於 16-06-10 發表
昨日在bk 公海又有人話仁立/仁紀考頭三十名必入林䕶,話佢知唔係“必”入,死唔信。

...
由得佢地 “信者失救” 喇

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:lovecupid+發表於+16-6-10+16:41+流

我明白得罪人好易斷自己米路。
所以我都係覺得良心緊要D。
叫做學識睇校務報告後得罪好多人

‹ 上一主題|下一主題