用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真實笑料....沙田崇真..
go

真實笑料....沙田崇真.. [複製鏈接]

有一個家長...小朋友派入了沙田崇真學校。
學校老實是好的。
問題出在家長的認知問題...
家長大大聲在酒樓飲茶...
說..中學 直屬有沙田崇真中學..
升中就好囉!唔駛煩...

我在後面叫了一聲..吓?再擰轉頭同個女士講...
沙田崇真學校的聯繫是馬鞍山崇真啊!

個女士死唔信...

去小學概覽看吧...

真的是馬鞍山崇真...
個女人面色由天堂墜進地獄的深淵中...
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真實笑料....沙田崇真..

我舊同事個仔讀英二,堅稱同英皇書院有聯繫。我話無時佢仲答我(串串地):下無可能lor我都係第一次聽!
結果佢個仔不能如願地入英皇

Charlotte_mom 發表於 16-6-10 13:11
我舊同事個仔讀英二,堅稱同英皇書院有聯繫。我話無時佢仲答我(串串地):下無可能lor我都係第一次聽!
結 ...
聽到得啖笑...咁我去報港大同學會...中大同學會..啦。個名仲有關係。關係仲長遠...笑爆咀

mayyylai    發表於 16-6-10 16:48

現在仲有人信讀明我幼稚園好大機會抽入基灣潻。

真係估唔到學界仍有這些傳說....
真係信不信由你..
老實..明我幼稚園也很強...
真的可以考邊間收邊間。

MMVV 發表於 16-6-10 13:20
現在仲有人信讀明我幼稚園好大機會抽入基灣潻。
你點知唔係, 正如有人想信某投注站落注會大D機會中六合彩

引用:我舊同事個仔讀英二,堅稱同英皇書院有聯繫

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
結 ...
之前個非常老豆爬上告士打道天橋抗議個仔名列前茅但入唔到kings

咪就係讀英二囉

Charlotte_mom    發表於 16-6-10 22:45
Yanamami  仲記得呢段新闻……  發表於 16-6-10 16:04

醒目開學勳章 王國長老

其實間學校都唔係唔好,我亦無「睇你幾時死」嘅心態。我只係覺得既然心儀英皇個仔又幾勁,不如plan下插間真係有聯繫啦!
既然佢咁答我就算了

引用:其實間學校都唔係唔好,我亦無「睇你幾時死

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-10 發表
其實間學校都唔係唔好,我亦無「睇你幾時死」嘅心態。我只係覺得既然心儀英皇個仔又幾勁,不如plan下插間真 ...
(李陞小學、般咸道官立小學(中西區)
香港南區官立小學、香島道官立小學(南區)) 好難估, 這四間都冇英皇两字

lovebb2 發表於 16-6-10 13:40
(李陞小學、般咸道官立小學(中西區)
香港南區官立小學、香島道官立小學(南區)) 好難估, 這四間都冇英皇 ...

英一英二既聯繫學校, 可能係英皇補習社

成日都仲有人話, 旅港開平小學有聯繫中學, 丘佐榮同中婦有聯繫........ 啱既, 香港咁細, 要有聯繫好容易, 不過個D聯繫係咪你想要個種啫!

mayyylai    發表於 16-6-10 16:50
奥脫福  may be the one in Homantin... you got uphilled la!  發表於 16-6-10 15:59
Soundervolt  弊!我要check清楚阿仔直屬中學係唔係上水果間.....  發表於 16-6-10 14:01
HM168    發表於 16-6-10 13:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我錯幾何時聽過有人話聖保羅堂幼稚園同聖保祿有聯繫添 (一個基督教一個天主教...當然啦,用「合一」既理論黎講大家都係信唯一既天主...)

mayyylai  lovecupid  發表於 16-6-10 16:50
lovecupid  上到天堂,到時咪聯繫囉。。。。哈哈  發表於 16-6-10 14:24

好多人一相情願啫…..
傳說就不能改變
但總不能連查「小學概覽」的基本功課都不做吧….
真係又天真又傻…..

啲人真係可以癲到派寶校,又唔註冊又唔返學…..仲要話:「我個仔一定要讀Band 1」「我個仔一定要讀XXX」…

救命,嗰間學校有位都唔敢收你個仔啦。。。。。

有個經典事件。。

有個阿媽,個仔讀的係無分精英班 同 精靈班的 小學
但每年,學校都會將同學打散再分班
呢個阿媽,每年都在下學期派成績表嗰日就去學校嘈

我個仔點解派4C班!我個仔緊係要讀A班啦!
咁就嘈大半日
我企喺度食住花生。。

校長頂佢唔順。。。。就俾佢讀A班。。。。

上次已經嘈了一次校際朗誦節要做集誦隊「隊長」。。。。邊有呢樣「隊長」啊?!

但校長暗地發指示。。。。甚麼班長風紀行長科長午膳長清潔長校車長都不要安排他小朋友做。。。。。甚麼集誦集唱。。。。如非家長主動報名。。。。否則儘量不要安排他小朋友參加。。。。。

所以。。。。你明搶,人哋暗箭。。。你嘈嚟做咩?!

lovecupid 發表於 16-6-10 14:22
好多人一相情願啫…..
傳說就不能改變
但總不能連查「小學概覽」的基本功課都不做吧….

需要要做功課, 不過嗰個甚麼家校合作會攪既「小學概覽」其實都有好多流料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lovecupid 發表於 16-6-10 13:00
有一個家長...小朋友派入了沙田崇真學校。
學校老實是好的。
問題出在家長的認知問題...

回覆 hkpapa852 的帖子

咁間小學自己嘅網站係咪會講同邊間中學係直屬/有聯繫?

vpo0615 發表於 16-6-10 15:35
回覆 hkpapa852 的帖子

咁間小學自己嘅網站係咪會講同邊間中學係直屬/有聯繫?
唔一定會有資料

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-10+13:11

原帖由 lovecupid 於 16-06-10 發表
聽到得啖笑...咁我去報港大同學會...中大同學會..啦。個名仲有關係。關係仲長遠...笑爆咀
...
劍橋護老院連繋劍橋畢業生

mayyylai    發表於 16-6-10 16:52
lovecupid    發表於 16-6-10 15:54

醒目開學勳章 王國長老

等於荃灣兩間官小仍然流傳考頭 30 名入硬荃官中一樣
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-6-10 15:49
等於荃灣兩間官小仍然流傳考頭 30 名入硬荃官中一樣
早排份報刊仲話:

頭25%官小學生可直上聯繫中學, 流到呢........

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-6-10 15:51
早排份報刊仲話:

頭25%官小學生可直上聯繫中學, 流到呢........
早 5 定 6 年已有海官家長講唔好信流料, 但仍然傳到今時今日, 足證報刊影響力有幾大.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題