用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A
樓主: Sbaby
go

輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A   [複製鏈接]

retriever 發表於 16-6-14 16:36
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.
金屬點解會生銹,點樣可以預防?小朋友唔明、記唔到原因,條題目轉個灣就企係度,而家講緊 Science 唔係 dictation,識 phonics 有幾大幫助?

herman0114 發表於 16-6-10 10:50
不好意思,亦不是潑你冷水,K2小朋友做到心算兩位加減數是很普遍,相信不是決定資優嘅主要條件。

...
我都同意, 依家好多k1計倒個位, k2計倒2個位似乎唔係好特別, 朋友個仔資優, k1計緊乘除、3個位加減同代數

retriever 發表於 16-6-14 16:36
點解我覺得英文易D?
重要係寫字.

正常如果寫英文正階都還好少少,最慘小一就要學英文潦草,小二第二個學期就要全部要潦草作答,好多時小朋友D字寫得唔夠清晰又會被扣分

引用:Quote:herman0114+發表於+16-6-10+10:50+不

其實, 在小二開學初老師已經要求用潦草作答, 全班都做到.
不過, 測驗時被扣的分真係因為有少少寫得唔好, 好唔抵!

小朋友數學叻係有優勢, 不過, 眼見SFA叻的學生係全部科都叻.
英文科本身唔淺, 再加英常/Science, 如果英文唔好, 淨係認字/串字都可能好大問題.
仲有, 有些考得好前既學生(無弟妹跟尾/唔介意交學費/唔怕考中學-因為本身成績好), 很喜歡教快考深, 認識幾個都表明唔會"跳船".

yuenkw 發表於 16-6-14 23:53
金屬點解會生銹,點樣可以預防?小朋友唔明、記唔到原因,條題目轉個灣就企係度,而家講緊 Science 唔係 di ...

當然唔係DICTATION...
PHONIC 唔只串字, 小朋友識讀個音, 認字好D佢地閱讀英文書好有幫助... 因為佢地識拼讀, 就算一時唔知點解, 過後第二本書再出現, 前文後理, 佢會慢慢知點解...

但小朋友有無看課外科學書?

因為圖書館好多呢D 科普書, 主要英文多...  圖書館中文書合適易睇反而係文學類, 言情D 既多...

英文書小朋友可以自己睇, 反而中文褚小朋友要陪讀(因認字英文易好多)

小朋友自己睇可以睇好多, 反而要陪就好慢..

水循環, 火山型成, 台風氣象, 星球星系, ... 呢D 科學書圖書館好多英文選擇.

kwan_kwan3 發表於 16-6-14 20:47
用英文好似容易d,我最初以為係,因為英文來來去去都係26個英文字組合,加上大人已學過,重温會感到容易,如果家 ...

咁好睇小朋友個認知系統係中文定英文...
再講白D 就係睇開英文定中文課外書...

小朋友自己閱讀, 英文易過中文, 因為中文認字難...

發覺小朋友識讀英文字個音 (或佢以為識..), 佢會有興趣自己睇落去, 慢慢前文後理佢會明白D 字義...

中文係難認, 音, 義都難... 中文字普遍認得單字, 都不可能知道意思, 譬如: "雪 - 櫃", 組合太多.. , 英文 REFRIGERATOR, 認得個字, 就知完全意思, 可以估下成句點解...

另外係公共圖書館英文科學書, 無論級別(簡易), 吸引度(題材, 圖片) 都比中文科普書多選擇得多.

引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-06-14+發

原帖由 jannychan 於 16-06-15 發表
你朋友個仔系資優, 先可以k1計緊乘除、3個位加減同代數。
但系一般小朋友k2已識相位數加減已經好叻。

...
我都認同k2計兩個位加減算叻 但叻仔叻女依家好多 但未必去到資優程度

回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

揀 SFA,讀唔掂或讀得唔開心的話,應該都仲有大把出路

我見成績一般的, 如果想走, 都插到地區一線小學.

回覆 retriever 的帖子

當然多看書對讀任何一間學校都着數,但考試/測驗有時間限制,題目也多源化,我明白yuenkw所說,可能大家都係用家,你的理論是對的,不過我只是反映實際情況結果同你的理論有D差距,就好似中學生多看SCIENCE 書是否DSE就會取到好成績一樣?BAND1學生也要買參考會多做多遇見不同種類做熟D題目一樣,因為考試時間有限制,其實沒有多餘的時間比學生去估/理解未見過的題目模式,有時我都會問自己小朋友點解會答唔到嫁,估都估到啦!小朋友就會話:你點可以用你幾十年看書/做卷的經驗套在我地只得幾歲至十幾歲人身上呢? 其實佢又講得冇錯,同一本書,唔同人睇, 大家都有唔同的感覺,你點肯定小朋友看完本書就會有徹底的理解?都要透過他們發問,才知道他們理解有幾多

yuenkw  哈哈,我同呢位家長對唔到嘴型。  發表於 16-6-15 14:35

kwan_kwan3 發表於 16-6-15 13:40
回覆 retriever 的帖子

當然多看書對讀任何一間學校都着數,但考試/測驗有時間限制,題目也多源化,我明白yue ...

當然如果你講效率係另一回事, 效率一定係多練習.

但版友之前講既, 係講理解科學知識...

咁講緊中文 VS 英文...

我意思係英文理解科學不難, 因科學英文課外書豐富.

回覆 geminialing 的帖子

請問SFA 即是那一間小學

小曳人  聖方濟各英文小學  發表於 16-6-21 10:18

Sbaby 發表於 16-6-10 08:39
兩間好唔同。選校有時好矛盾。雖然阿仔係2017~2018仔。但心想活動教學。輕鬆學習。但又怕太hea中學入唔到好 ...
of course choose 輕鬆直資(嶺小)

小學6年辛苦一點+家長辛苦一點 = 中學BAND1 80% + 入U% 增加

小學6年HEA一點+家長HEA一點 = 中學BAND1 % 低一點 + 入U% 再低一點

一分耕耘一分收穫

小Monkey  Absolutely Right!  發表於 16-6-22 19:00

Sbaby 發表於 16-6-10 11:45
真的很普遍嗎?我唔識同級k2小朋友做到。不過係奧數學會老師同我講我仔比同級快。叫我試下去check.

...

唔好比人呃, 坊間好多地方話同你check 咁細check 唔準的, 要足6歲至準, 同埋資優係套餐來, 除左叻仲有其他問題跟, 通常去check 係因其他問題跟身, 要解決, 先去check ... 如果你咁好彩係資優, 考學校你要了解清楚人地係咪喜歡資優你先好話比人知, 如果唔係會有反效果....

醒目開學勳章 貢獻勳章

小兔咕 發表於 16-6-22 17:45
唔好比人呃, 坊間好多地方話同你check 咁細check 唔準的, 要足6歲至準, 同埋資優係套餐來, 除左叻仲有其 ...
仲有少數幸運兒~ 係品學兼優嘅...
不過唔係我嗰個!
恐龍家

入讀SFA 除了資優或己早較到P1,2 程度外, 邊D素質會教合?

以前大仔時冇報過, 而家到細仔, 因競爭大左好多, 真係可以間間都會報, 想了解多D.

引用:小學6年辛苦一點+家長辛苦一點+=+中學BAND1

原帖由 Bosco爸爸 於 16-06-22 發表
小學6年辛苦一點+家長辛苦一點 = 中學BAND1 80% + 入U% 增加

小學6年HEA一點+家長HEA一點 = 中學BAND1 %  ...
很同意!大囡是讀嶺小,現在上中學辛苦,好彩是Sars 年出世競爭較細,細囡雙非年出世,不敢了,現在找回傳統谷學校

引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-06-14+發

原帖由 jannychan 於 16-06-15 發表
你朋友個仔系資優, 先可以k1計緊乘除、3個位加減同代數。
但系一般小朋友k2已識相位數加減已經好叻。

...
就係帶出叻同資優的分別。現今媽媽們都很谷。谷到識同睇2睇識係2樣野。資優,你放佢感興趣既野係枱頭,佢轉頭就同你睇完學埋,然後用埋!同你討論,甚至指出你錯處。嚇死人果隻。好似黃子華日日坐係你側邊咁,但佢唔係攪笑而係攪事!

小曳人    發表於 16-6-22 19:46
‹ 上一主題|下一主題