用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A
樓主: Sbaby
go

輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A   [複製鏈接]

回覆:輕鬆直資(嶺小)V.S.勁谷S.F.A

引用:回覆+SoLM+的帖子 板主又要出動,+又1次誤

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-10+發表嶺小,

引用:我個女,而家K2,+個位加數,+都要數手指,+駛

原帖由 hamsubbb 於 16-06-10 發表
我個女,而家K2, 個位加數, 都要數手指, 駛唔駛睇醫生好 ??
唔使住,我小朋友P1下學期仲數緊,某日俾我發現省左場金既,原來仲係正常過程

Sbaby 發表於 16-6-10 08:39
兩間好唔同。選校有時好矛盾。雖然阿仔係2017~2018仔。但心想活動教學。輕鬆學習。但又怕太hea中學入唔到好 ...
收左先諗...
SFA 係很好既BACKUP... 佢地亦好大方唔怕做BACKUP... 佢地收得早...

SFA 兩次 IN 收左既細路, 應係能力既指標之一....

講到尾你既然穩入兩間, 你讀sfa 先再去嶺小都冇問題, 將兩間吾同理念的學校混埋比較無意思。
不過, 無論讀任何學校, 父母吾付出心機時間, 空談!

讀sfa, 我建議你唔好用人事,否則應該好難跟得上,中數科直跳一下,英文直跳小二,唔係輕鬆就追到。

Sbaby 發表於 16-6-10 08:58
小朋友谷得。奧數老師話仔仔可能是資優。心算2位加減可以。亦自覺做功課喜歡學習。但唯一是我太憜性。怕辛 ...

如果真係可以避開入學試獲得 offer ,而家長又唔想跟功課的話,請您爲小朋友著想,三思。

您講小朋友(可能)係數學資優,中、英文呢?

個人認為呢間學校最難頂都唔係呢三科講明超前的科目,科 science 部份考試題目唔係跟書出,小朋友唔明白,吞左本書都無用。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+16-6-10+23:21+編輯

原帖由 yuenkw 於 16-06-10 發表
同意,中英數都難頂。資優生K2升K3大約識3位數除2位數。我見數學追到的小朋友,考SFA時,大約識乘數。學長要極度係極度投入。

回覆:Sbaby 的帖子

SFA 一年三測三考,樓主要跟貼功課和測考,其中一科主科平均分吾合格系要留班的。

回覆:Sbaby 的帖子

樓主要考慮 SFA小一英文已經教深一年,中文,數學和英文數教深半年,還有初小要同小朋友一齊溫習測考,預計全學年六次未計 quiz 同中英默書。樓主呢六都不可以偷懶。

引用:Quote:原帖由+HM168+於+16-06-10+發表回覆+

原帖由 SoLM 於 16-06-10 發表
Sorry,誤會了是蘇淅!不過講錯又關板主咩事?!好多人都有搭錯線⋯
https://www.schooland.hk/is/kcis:que ...
終於識講Sorry,有改善,不過態度差啲!

我仔仔係考入去SFA 的. K2 唔識2個位加2個位心算的..

herman0114 發表於 16-6-10 10:50
不好意思,亦不是潑你冷水,K2小朋友做到心算兩位加減數是很普遍,相信不是決定資優嘅主要條件。

...
k2識心算兩位加減數是很普遍? 當然吾係啦! 除非有學過或者家長自己教.
我兩個女K3尾, 小一前剛學識乘數, 返小一數學堂輕鬆的, 可以理少一科數學

MrBeast 發表於 16-6-10 13:03
除非你好肯定你小朋友的能力,若我係你就唔會用fast track ticket,避免錯佩
同意, SFA課程真係深, 但名列前茅果的學生真係好勁
就算識人入到去都好睇小朋友本質, 讀到咪覺得輕鬆, 家長都要跟得好足架!

引用:Quote:siden+發表於+16-6-10+11:04+我果件

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
咁睇吓係小幾啦...... 小三都未識就真係要去做評估

如果K2就學識, 我覺得要帶父母去評估就真  ...
但我囡 k2 可以,如心算 57+57,減數弱D。。。可惜對考小學無乜幫助

引用:嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢! +

原帖由 SoLM 於 16-06-10 發表
嶺小,行IB加輕鬆又學到嘢!
嶺小是行IB ?
千多元學費行 IB, 太不可思議。
中文學校好似得啓思行 IB 喎!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:沒有看過。轉頭會睇。不過我仔是否資優我真

原帖由 Sbaby 於 16-06-10 發表
沒有看過。轉頭會睇。不過我仔是否資優我真的不確定。因為只是數學好些only.

...
如果是資優,建議先去做評估,看邊方面強。

有時若果學術強,但很多時心智未必跟得上

我的意見是兩間都唔好入,因為資優的強到

一個普通家長,津小學註冊時買了書,小朋友暑假看了一次已經識哂,之後返學變左完全冇心機上,全班最曳嗰個,測驗唔做,因為覺得沒有意思,不用答,給老師以為ADHD,要趕出校

結果評估是IQ140,要轉校

引用:Quote:herman0114+發表於+16-6-10+10:50+不

原帖由 purplechung 於 16-06-13 發表
k2識心算兩位加減數是很普遍? 當然吾係啦! 除非有學過或者家長自己教.
我兩個女K3尾, 小一前剛學識乘數, 返 ...
大家好, 我小兒是今年將考小一。, 即是明年先升小一, 想分享一下我小兒是k2 生, 佢能2位加減, 雙位加單位100條全中。想分享一。下, 這是我教他的, 由k1開始教他, 到某時候, 有一天他突然腦轉得好快。 開始知道如果計數, 而家教緊他金錢, 元,毫。 其實教小朋友初時, 佢地咩都唔知, 是一日一日去耐心去教。所以k2數學對小兒冇問題

引用:Quote:原帖由+purplechung+於+16-06-13+發

原帖由 yoko2518 於 16-06-14 發表
大家好, 我小兒是今年將考小一。, 即是明年先升小一, 想分享一下我小兒是k2 生, 佢能2位加減, 雙位加 ...
想請教一下大家, SF面試是否會考計數學?

‹ 上一主題|下一主題