用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
樓主: CYPK
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

Deleted

引用:讀書係個人能力,有些科科補習都不掂,但有

原帖由 dse2017 於 16-06-10 發表
讀書係個人能力,有些科科補習都不掂,但有些人無補習考試又勁,分別在那?只有個人能力(可能係IQ), EQ也要 ...
請教所講既讀書習慣,係主動溫習教科書習慣?

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-12+20:07+

原帖由 dse2017 於 16-06-12 發表
所以習慣係不自覺地每日或經常做一種對自己有幫助的方法,叻人不會在考試前通宵開夜車而係望一望自己做的每 ...
我個女做晒你講既嘢,點解仲係咁平庸⋯即係資質有限?唉!

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-12+20:58+

知你一定會咁問,資質各有異,同樣一樣野不同人做出來也有分別,有啲人的確可以做得好好。教育在于吸收,知 ...
咁我只有自我安慰,佢學完招式起碼會不斷去練,總好過唔練個D。上唔到去華山論劍,都起碼做個大配角⋯⋯依家D綠葉都好多人欣賞

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-6-12+21:58+

起碼作為父母盡責,孩子懂事盡力,應該不會太差吧。希望她很快會找到方法。我教孩子就是以重點,在旁觀與䕶 ...
其實佢唔係差,只不過想諗下點解勤力過人,但無人考得咁好而已,我都想佢有資格去華山論劍嘛

我個方法係踢佢入火坑,等佢浴火重生成為火鳳凰

Ocean419 發表於 16-6-9 22:15
我識的由k1開始已經補緊中英數再加幾樣體藝,我真心的佩服父母們的鬥心和毅力
  ...
k1開始補習到中學?
就算錢唔係問題,邊有咁多時間補習呢?

引用:Quote:原帖由+puibb+於+16-06-12+發表我識

原帖由 Rattie 於 16-06-12 發表
我女係外來生,中文小學出身,我知有小學同學小一已經响 learning xxxx 補英文,我女去到小四至開始揾補習 ...
所以咪話要補習打好個英文㡳,慢慢打好個底好過一下子突然由全中變全英先去適應

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-06-12+發表我女

原帖由 puibb 於 16-06-12 發表
所以咪話要補習打好個英文㡳,慢慢打好個底好過一下子突然由全中變全英先去適應

...

在我看來,語文係日積月累的,最理想的是多看書,奈何女兒愛玩多過看書,唯有替她找補習班。小學時她常問我怎樣去記得如何運用 adj, adv. 我次次說讀得順口就是了。去到中學多看英文書之後她可是同意了。

dse2017  我個女第一界中文5**  發表於 16-6-13 13:05

引用:Quote:原帖由+dse2017+於+16-06-12+發表起

原帖由 little_yolky 於 16-06-12 發表
其實佢唔係差,只不過想諗下點解勤力過人,但無人考得咁好而已,我都想佢有資格去華山論劍嘛
你囡囡一定唔係平庸,相信只是她父母叻過人啫,父母多是祈望仔女 outperform 自己,正常啊。

回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

在學校你沒有揀老師的權利,外面可有五花八門的補習名師給你挑選。上學時要專心聽書,上補習班何嘗不是一樣?補習名師可是要用盡方法去吸引學生。女兒曾經說過,其實學校老師和補習社教的大同小異,不過補習社說多了一句之後我就明白多了。有家長人補我又補,其實未必是小朋友想去補,真箇是哂錢哂時間。

王家爸爸    發表於 16-12-8 17:34
dse2017  Good comment  發表於 16-6-13 13:03

好定唔係咁好
都係睇間學校
要教 好學生

要教好 學生

好學生多 自必然不用再要教更好了
配套支援自然少
好正常

CYPK 發表於 16-6-9 19:47
老師不教書的要家長用資源去幫助女兒,校長無能........完全不察覺學生學科成績底落的原因,又沒有評審各科 ...

其實唔少名校都有以上情況,卓越成績好大原因係學生家長自動自發自學嘔出來,因為家長學生越着緊,老師就越唔使落力教學校主要提供測驗考試環境。

唉,  香港教育方向, 小學生已經返全日, 放學再功課,補習,體藝練習, 仲慘過返工, 最後窮得只有分數, 自理, 思考, 創作, 應變, 正常親子生活, 全部沒有時間去經營, 我也生在其中, 跟住大隊, 明知方向錯誤  

其實搞到要科科補習,問題可能根本係揀咗間程度唔適合既學校,老師上堂講咗,但係小朋友程度同其他同學有差距,聽唔明,搞到每科都需要補習。補習之後唔夠瞓,學校上學時做唔到專心聽書,變咗更加需要上補習班。惡性循環下,不但哂錢,而且亦哂時間,仲將問題越搞越大。

yester_red 發表於 16-12-8 17:19
唉,  香港教育方向, 小學生已經返全日, 放學再功課,補習,體藝練習, 仲慘過返工, 最後窮得只有分數, 自理,  ...

現在IB school/國際學校一樣多人補習,越低年級越多
‹ 上一主題|下一主題