用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
樓主: CYPK
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-6-10 23:05
其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執 ...
我反而覺得補習有用,但唔係個的乜乜天王的班,人去你又去。
2,3個同學溫到咁上下去補,互相影響,係有用的。都係一樣,要主動發問。

王家爸爸  我見好多傳統名校生用WhatsApp群組互相問功課。  發表於 16-6-11 09:20
王家爸爸    發表於 16-6-11 09:18

醒目開學勳章

回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

其實每間學校一定有d甘既老師,我女今年先話返比我聽,原來佢有一年的數學老師全年無教過數,我問佢,下,點解呀?佢話因為斌堂同學成日嘈,所以老師嬲,話佢地甘叻不駛聽書就不教,每堂只派ex比佢自己做,但我印象中佢年年數學成績都好ok, 甘我問佢,甘你又識做?無教過,佢答我,不教還好,自己看書再做ex

甘我不會話呀女間學校不好,因為始終是個別老師,有d老師都好好,lunch去問功課都答得好詳細,最近學校換左校長,grad dinner舊校長有到,我真心鍾意舊校長,好有heart

醒目開學勳章

引用:Quote:Rattie+發表於+16-6-10+22:31+女兒時

原帖由 王家爸爸 於 16-06-10 發表
其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執 ...
補習有無用我不敢講實,但我女有補,不是人補你補果種心態,佢話有d skill是補習社有教,學校老師無教,女的同學最後好多跟佢去補

王家爸爸  補習社可以教到答題技巧,對DSE有一定幫助。  發表於 16-6-11 11:21
Yanamami  我女-样係出去收料……  發表於 16-6-11 09:50

我諗直資要請走老師應該簡單過津校。你覺得老師唔教書,可以向校長/副校反應,學校要做嘢都要有理據。有年有個老師教書手法好另類,你又唔可以話佢冇教,好在第二年冇教我女,不過聽聞第三年唔見咗佢~ 係自己消失定被消失我就唔知啦

王家爸爸    發表於 16-6-11 11:18

其實有分數就有高低,冇得話個個名列前茅。名次唔夠前就等於唔適合?我又覺得未必,有所謂各有所長,把女兒的優點放大些來看就可以了。班上冇惡性競爭,女兒每天高高興興上學我就 ok 了,反正中中間間都應該入到大學。

其實,有頭髮邊個想做癩痢?做家長都吾想個女咁辛苦,一早返學,放學後又要趕補習。就是因為有部分老師教得吾好,只是照power point讀,攪到個個學生都吾明,所以先要出去補習,呀女亦都自動自覺跟同學一齊去補習,補完返嚟,就會同我講,我終於明白哂啦!見佢對考試有番信心,現階段我又覺得補習其實又吾係太差,起碼令佢重拾自信,總好過之前每日都話吾知個老師講乜.....

回覆:CrabPincers 的帖子

我識港島某男校的老師,他説學校老師教導是書本上的知識,佢都讚成學生去補習班,因為補習班教導的是考試技巧。

補習社d應試方法都係大同小異,
頂多係唔知點解會貼得咁中d題目而已。

佢哋d應試技巧咪又係借用其他人(包括外國)嘅成功秘訣,
將d適合本地多數人嘅講出嚟,
對d本身好叻但無技巧嘅當然係事半功倍啦,
分分鐘會幫佢哋度身訂造添;
但一般人是否全盤適合就好難講啦。

與其貼錢比d乜乜星級補習學校幫佢賣廣告,
不如花d時間自己揀d有用嘅技巧書/邊d內容有用,
試返邊樣夾小朋友仲有效率

Daddle    發表於 16-6-13 11:19
王家爸爸    發表於 16-6-12 10:22

其實所謂某D老師不教書,並不是真係撟埋雙手乜都唔教。自己親身經歷:回想起AL年代,學校某理科老師以極不通順英文教授大量out of syllabus 的內容,例如花大量時間以微積分去演算某物理定律。班上有一半同學並沒修讀數學,加上以其極不通順的英文去演譯,沒多少個同學學得明。結果是全班都出去補習,某補習社要加開特別班去cater。同學之間會互share 不同補習社的notes,學生上堂照攞外面補習notes 出嚟自修,甚至攞補習社notes 問學校老師,難得的是學校老師亦大方。現在回想,覺得同學之間的讀書風氣及互相影響對小朋友發展最重要,師資(尢其到高中)反而並非大家所想之重。另、聽聞該老師到今天DSE年代也沒多大改變。

唉…以前無補習都一樣, 遇唔遇到好老師好看運氣。

我有一位小朋友讀中三,佢好專心上堂的,其中一科理科老師叫自己選位坐,佢一定坐到最前,佢話老師教得好好,但就係冇教考試答題技巧,在考試中容易失分(其實已經考到中上成績),自己又浪費時間答埋d冇分嘅嘢,叫我搵補習比佢。

佢個補習老師,用DSE評分標準來教佢答題,點樣取分,上星期校內試剛考完這科,佢話有信心再上一層樓。所以,我覺得補習,對於我的小孩子:沒有天資、又唔係特別醒,只係肯做+勤力,係絶對有幫助的。

daisy17772  agree   發表於 16-12-11 18:41
Daddle    發表於 16-6-13 11:22

引用:我只係唔明,+由小學補習到中學,+D小朋友好

原帖由 scyauchris 於 16-06-09 發表
我只係唔明, 由小學補習到中學, D小朋友好慘。
我識既神校小朋友由幼稚園已每日補2個鐘,spcs小學已全英,spk係全中,阿媽點都要阿女打好英文底

做人至緊要開開心心 :-D

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+16-06-09+發表

原帖由 puibb 於 16-06-12 發表
我識既神校小朋友由幼稚園已每日補2個鐘,spcs小學已全英,spk係全中,阿媽點都要阿女打好英文底

...
我女係外來生,中文小學出身,我知有小學同學小一已經响 learning xxxx 補英文,我女去到小四至開始揾補習班比佢上,去到中三已經同附小同學嘅英文平起平坐。其實自己都一樣經歷過中小升英中階段,咪又係咁過。

Rattie 發表於 16-6-12 11:28
我女係外來生,中文小學出身,我知有小學同學小一已經响 learning xxxx 補英文,我女去到小四至開始揾補習 ...

我同你的諗法相同,英小上英中只係在中一中二有利少少,英文的適應力或語法能力或會話能力強少少而矣,考期未到始終都會等埋大家一齊考DSE,大把時間提升自己的英語水平.我會比喻為,你行咁快咁早到戲院門口做乜,咪又係要等埋行得慢但又趕得及在開場前到達嘅我,9:30準時開画進場,準時趕及夠時間夠能力考DSE就是了.只要唔放棄,行得快的總要等埋進步中的同學.

Daddle    發表於 16-6-13 11:24

引用:Quote:Rattie+發表於+16-6-12+11:28+我女係

原帖由 YmOra 於 16-06-12 發表
我同你的諗法相同,英小上英中只係在中一中二有利少少,英文的適應力或語法能力或會話能力強少少而矣,考期未 ...
英小同學在中一係有絕對的優勢,中二個差距開始收窄,中三已經冇咩分別,完全係睇自己嘅語文興趣。諷刺的是,小學時女兒偏看中文書,我就想佢看英文,去到中學時,佢完全唔睇中文書,我又後悔小學時睇得中文書唔夠多。。。

keep-calm 發表於 16-6-12 08:15
其實所謂某D老師不教書,並不是真係撟埋雙手乜都唔教。自己親身經歷:回想起AL年代,學校某理科老師以極不 ...

同意,如我之前講;

同學溫到咁上下去補,互相影響,係有用的。都係一樣,要主動發問

Deleted
‹ 上一主題|下一主題