用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校不是你們想像這樣好
樓主: CYPK
go

聖保祿學校不是你們想像這樣好   [複製鏈接]

回覆 dse2017 的帖子

多謝樓主好勇敢, 大多數人(包括我) 以為呢間學校好好, 原來什麼也要靠自己......其實我不太相信大部份學生不用補習, 也可自己明白書本的知識.  , 但如果學校老師上課不教書, 學生基本知識也沒有,如何會明白??, 中文, 文學, 歷史, 生物, 化學科可能可以, 但物理 , ECON, MATHS等等......... 也可以???? 呢間學校真是多天才.   老師唔教書就可訓練學生獨立? 成為此校學生的特點?? 真的可以嗎??  

引用:+本帖最後由+Lucifer3960+於+16-6-10+17:06

原帖由 Lucifer3960 於 16-06-10 發表

回覆 dse2017 的帖子
好多中四以上學生課後補習,搞到功課做唔到、日頭上堂瞓覺。老師補課,學生唔去。正面睇,補到成績,皆大歡喜。每年補習社俾$500D5**、5*、5的學生返補習社同star tutor影相,又開曬學校名,不乏DXS,SMXC等等,你話學生的星星喺邊個的功勞?學校老師、學生自己、補習名師?

Lucifer3960  梗係父母功勞, 交咁貴補習學費......  發表於 16-6-10 17:24

理解和明白讀書靠自覺.
只是不明白為何名校老師就有特權HEA 教, 咁多家長還是覺得沒問題.

補習除了要家長額外付費外, 學生跑來跑去也很浪費時間和精力的.

(純討論... )
若果老師HEA 教, 但容許學生不上課 或上課睡覺, 這才叫公平呀, 大家同意嗎?

zzeta 發表於 16-6-10 17:30
理解和明白讀書靠自覺.
只是不明白為何名校老師就有特權HEA 教, 咁多家長還是覺得沒問題.
所以升中選校真係好想揀間老師會用心教書的b1學校,如果唔係,真係惡夢開始!

雲牛  一入名門深似海, 又咁易抽身咩  發表於 16-6-10 19:00
Yanamami  你唔入去讀过又唔会知啫~  發表於 16-6-10 18:30

回覆:zzeta 的帖子

又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進度就得。

回覆:聖保祿學校不是你們想像這樣好

自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,收外校生,有啲成績好既外來生係靠督促,完全冇自學能力噃,入到去咪要自求多福?

其實名校老師hea教係個別例子,定係普遍大部份都係咁呢?

引用:又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進

原帖由 Lindytiger 於 16-06-10 發表
又真係聽聞有老師容許瞓覺喎,唔影響課堂進度就得。
女兒說時不時有同學上堂瞓覺,尤其是食完午飯後钣氣攻心,老師會特意點名問她們問題,偏偏好多時她們都懂得回答喎

醒目開學勳章

jollyma 發表於 16-6-10 19:49
自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢收四十個外校生,有啲成績好既外來生係靠阿媽督促,完全冇自學能力 ...
識人入左去,咪出去補習

女兒時常稱讚數學老師教得好好,好仔細,不過她也一樣有補數,無他,同學們大部分有補,唔係想發生人進我退嘅情況。精英學生也有人科科補,為的除了要保持在级頭的位置之外,也希望比 peer 學得更多。考大學,對手已經唔係只是自己同學。其實今時今日,同事們在讀 kg 的仔女都已經要補習,名唔名校都冇關係。我要求比較簡單,女兒沒有學壞,沒被人欺凌,讀書係她的責任,要入到理想學府學系,讀得辛苦少少沒所謂吧

Lindytiger 發表於 16-6-10 14:53
樓主可能冇睇過嗰D "名校secret", 睇完你就會知道呢個情況係好普通既事!
邊度有得睇? FB?

王家爸爸  Facebook  發表於 16-6-10 22:58

回覆:missparent 的帖子

Yes

引用:Quote:原帖由+Lindytiger+於+16-06-10+發表

原帖由 Rattie 於 16-06-10 發表
女兒說時不時有同學上堂瞓覺,尤其是食完午飯後钣氣攻心,老師會特意點名問她們問題,偏偏好多時她們都懂得 ...
呢種情況男校應該更常見

王家爸爸  正想咁講   發表於 16-6-10 22:58

Rattie 發表於 16-6-10 22:31
女兒時常稱讚數學老師教得好好,好仔細,不過她也一樣有補數,無他,同學們大部分有補,唔係想發生人進我退 ...
其實補習作用唔大,但係小部份怪獸家長認為人哋囡囡有補,自己既唔補咪好蝕底,一於要比佢補得更多,唔好執輸。

積奇百事 發表於 16-6-10 20:57
個别例子,只是唔同既有心人無限放大。

引用:其實名校老師hea教係個別例子,定係普遍大

原帖由 積奇百事 於 16-06-10 發表
我覺得係個別例子⋯⋯我其中一位小朋友中一時有老師打電話比我追功課嘅仲同我傾下佢進度,嚇左我一跳

當然有老師hea教,但我接受到,我小朋友都好自覺會自己讀。

我另一位小朋友,d老師好惡,欠交就習名,習幾次又出信加留堂,所以我小朋友好驚欠功課的.

(2位都是傳統名中)

所以,好同意王家爸爸講,真係要找適合小朋友性格的中學,自學好緊要,也是訓練名校生的獨立能力。

Bettylau 發表於 16-6-10 11:25
佢地又唔算係有錢,  你見唔見小朋友附近有 保鏢 ??  第二間放學就有
講保標利害,我就知一間,我泊車係附近都會走過黎望下我。

引用:自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢

原帖由 jollyma 於 16-06-10 發表
自學係重要,但真係接受唔到老師hea教囉,佢收四十個外校生,有啲成績好既外來生係靠阿媽督促,完全冇自學能力 ...
所以學校收生要求,學術只佔25%,interview 佔50%,如果性格內向怕醜被動,成績幾好都未必會收

dse2017 發表於 16-6-10 15:57
讀書係個人能力,有些科科補習都不掂,但有些人無補習考試又勁,分別在那?只有個人能力(可能係IQ), EQ也要 ...
係 讀書真係要靠自己,  所有學習都係一個基础, 要想做得更好, 就要深入 鑽研, 尋求真理, 方能成功,都可能仲有人比樓主女女更不幸, 無錢讀直資, 免費比佢又可能唔咁入, 怕大家生活水平唔同, 怕被歧視
抽獎又唔中心儀學校, 迫住去讀二綫中學,  唔一定間間有咁好語境同足夠資源比學生, 天時地理已盡在手中,
入到應感恩同珍惜

jollyma 發表於 16-6-10 19:49

完全冇自學能力的,去邊都要自求多福

我反而覺得好的老師唔係睇佢點教,係睇佢點答學生的提問。

淨比答案係最易但冇用,教佢點諗先有用,但好多人覺得咁係唔到point 和hea教

中學phsics老師試過答一的好fundamental的問題,用午飯半個鍾和一本大學的課本來教,好多同學走得快,好世界。咁個老師好定唔好?

不過我已經唔同年代
‹ 上一主題|下一主題