用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網官秀後補位
go

48網官秀後補位 [複製鏈接]

有冇人今日收到電話通知明天下午interview ?今日等咗成日,頭先4:45 分收到個3字頭電話,開心都到彈起即刻搵紙同筆,點知是美容推銷,簡直折磿
   1    0    0    0

引用:有冇人今日收到電話通知明天下午interview+

原帖由 ckktmy 於 16-06-09 發表
有冇人今日收到電話通知明天下午interview ?今日等咗成日,頭先4:45 分收到個3字頭電話,開心都到彈起即刻 ...
今日端午節,怕且學校無人返學呀.

Civil servants... public holiday.... OT?!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

因為話收表到昨天5pm , 又話明天下午interview , 我都心唸學校咁好今日public holiday 都開工搞internal document .

回覆:48網官秀後補位

我想提提大家,官秀一星期前叩門notice 是錯日子,星期與日子不夾,我發現後,打電話俾學校,學校大概二十分鍾後作出更正,所以notice 上在公眾假期9/6通知人面試,絕對可能又是一個手民之誤,大家可以留待明天10/6再了解情況。

10號會有通知嗎?家長同小朋友分開面試嗎?

回覆 jkhn1234 的帖子

望就咁望

回覆:48網官秀後補位

⭐️⭐️已經証實官秀沒有收到電話就是叩門落選⭐️⭐️

呢間二線小學, 叩門唔收唔需要太可惜, 去叩樂天好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-10 10:01

呢間二線小學, 叩門唔收唔需要太可惜, 去叩樂天好過

Ha ha, second-line ability but first-line popularity...

But I think it is still better than the fourth hottest school in Lam Tin.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-6-10 10:09
Ha ha, second-line ability but first-line popularity...
的確, 觀塘區48網真係好多受追捧程度達一線, 升中派位表現只有二線既小學.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-10 10:12
的確, 觀塘區48網真係好多受追捧程度達一線, 升中派位表現只有二線既小學.
...
你講得好岩!

醒目開學勳章

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-6-10+10:09+Ha+ha,

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
...
但其實觀塘區已經唔係太慘

有好多區,去唔到1線小學,就只會跌落寶校

好似我朋友係沙田區甘,佢去唔到1線小學,填乙2-乙10都已經係2線,

但今年多人到,2線已經差唔多爬升到要填乙1

kk80400 發表於 16-6-10 12:14
但其實觀塘區已經唔係太慘

有好多區,去唔到1線小學,就只會跌落寶校
沙田其實只有91網難攪,89同91網,識揀既仲有幾間升B1有3x%可以用嚟防寶

kk80400    發表於 16-6-10 13:54

官塘官立秀明係二線?樂天會好些嗎?

ckktmy 發表於 16-6-10 12:43
官塘官立秀明係二線?樂天會好些嗎?
升中派位秀官"可能"比樂天好少少, 但如果扣除聯繫位, 可能比樂天差

過去兩屆小六畢業生升讀B1中學比例

2012/2014

2013/2015

觀塘官立(秀明道)

33.56% - 39.6%

39.37% - 46.46%

樂天

30.51%

32.67%

引用:Quote:奥脫福+發表於+16-6-10+10:09+Ha+ha,

...
48都唔算太差,有d校網一綫小學都只係二綫升中成績

引用:Quote:ckktmy+發表於+16-6-10+12:43+官塘官

升中派位秀官"可能"比樂天好少少, 但如果扣除聯繫位, 可能比樂天差

過去兩屆小六畢業生升讀B1中學比例
上年官秀有3x人派觀塘官立,約3-4個聖潔靈,約2個聖言,約2個觀瑪,無人入藍田聖保祿,都有人入到觀塘區band 1c的學校如順利天主教、蒙民偉、呂郭,人數不詳。  亦無人派區外出名的學校(前年有1個入皇仁)。 總升band 1人數也不詳。收風收到咁多咋!

如果大家升中首選係觀塘官立,揀官秀係不二之選。

hagupit 發表於 16-6-10 19:41
48都唔算太差,有d校網一綫小學都只係二綫升中成績
當然48網唔係差, 只係好多學校其實唔值得咁樣去爭崩頭
‹ 上一主題|下一主題