用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學, 定新油天較好?
樓主: wwking
go

喇沙小學, 定新油天較好? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-6-9 01:00
入到LS而又畢到業,日後阿仔揀女友多個selling point
另一角度,讀和尚寺太久,長期缺少和異性相處,成為溝唔到女的宅男

我選培正,有中學backup。

dereklg 發表於 16-6-12 01:54
另一角度,讀和尚寺太久,長期缺少和異性相處,成為溝唔到女的宅男

放心啦,喇沙經常同其他女校搞聯校活動,早排同協恩一齊搞遊學團,過去亦有同瑪利諾搞音樂會,女拔萃搞Orienteering Workshop,瑪利曼搞Christmas ball....etc. 學界比賽仲周不時有女fans捧場。我驚阿仔將來掛住拍拖多過搞基或做宅男啦。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3271793&page=2#pid42898159

回覆:喇沙小學, 定新油天較好

一定係LS啦....

I vote LS

喇沙真的不是好, 入面很多普通家庭, 小朋友會產生自卑

回覆:喇沙小學, 定新油天較好?

幾十年前讀和尚寺師姑庵都冇問題啦,呢個時代仲講呢啲

dereklg 發表於 16-6-12 01:54
令千金嚟緊讀12年女校,咁你又驚唔驚呢?

Soundervolt  咁好記性?  發表於 16-6-12 17:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Yanamami 的帖子

我好多朋友都係mcs 出身,唔一定係有錢既,當然某部份係富貴,但從來唔會睇人係有錢定冇錢!個人認為父母身教更重要!

hppa  True  發表於 16-6-13 00:38
唔怕輸在起跑線!最緊要將勤補拙!

Soundervolt 發表於 16-6-12 07:48
放心啦,喇沙經常同其他女校搞聯校活動,早排同協恩一齊搞遊學團,過去亦有同瑪利諾搞音樂會,女拔萃搞Ori ...
搞唔搞都無所謂……家下有ig, snapchat, wechat, fb......打跛腳都識到人~

TwinWong    發表於 16-6-12 23:56
Soundervolt  搖一搖  發表於 16-6-12 17:05

hkpapa852 發表於 16-6-12 15:28
令千金嚟緊讀12年女校,咁你又驚唔驚呢?

我和另一網友既最大分別,是他並不承認這個問題,而我卻完全認知有這一嚴重的問題,準備左方法應對,所以唔驚。

Yanamami 發表於 16-6-12 16:28
搞唔搞都無所謂……家下有ig, snapchat, wechat, fb......打跛腳都識到人~
傻豬豬泥既,一年1,2次JOINED EVENT就有用 ????,........就會懂男女相處之道 ?

WECHAT , FB, .............識到人?? 又如何,岩岩先有評論指,呢D WECHAT FB, 係對人際關係 CONNECTING PEOPLE 有相反既功能,.............呢家D年青人連辭職/分手都WHATSAPP,學壞晒

我只相信一個孩子從實質生活中去學習,去體會,才是真正有效。

Yanamami  只係講趨勢,無評到正確与否~  發表於 16-6-12 22:51

dereklg 發表於 16-6-12 22:39
傻豬豬泥既,一年1,2次JOINED EVENT就有用 ????,........就會懂男女相處之道 ?

WECHAT , FB, ........... ...

去補习識人夠生活化啦……个个礼拜見,日久生情,家長都唔知,以為做乜事禁勤力添~

hppa    發表於 16-6-13 00:40

Soundervolt 發表於 16-6-12 07:48
放心啦,喇沙經常同其他女校搞聯校活動,早排同協恩一齊搞遊學團,過去亦有同瑪利諾搞音樂會,女拔萃搞Ori ...
Agree

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-6-12+16:28+搞唔

原帖由 dereklg 於 16-06-12 發表

WECHAT , FB, ........... ...

讀男女校都有宅男啦。 咁又唔見喇沙、男拔、華仁、聖若瑟等百年男校咁多年出現大量宅男、男女失調嘅問題?尤其宜家呢個社會比以前更開放,更容易接觸女性,唔使一齊喺同一問學校生活過先至體會到嘅。我反而更欣賞男校嗰種「Brotherhood」夠「Man」嘅氣概,呢點喺男女校係永遠體會唔到。

BTW, 宜家已經有女仔打電話搵我個仔! 不過呢個年紀嘅男仔仲覺得女仔係「茶煲」,再過幾年就好難講。

hppa    發表於 16-6-13 10:45

Soundervolt 發表於 16-6-12 23:22
讀男女校都有宅男啦。 咁又唔見喇沙、男拔、華仁、聖若瑟等百年男校咁多年出現大量宅男、男女失調嘅問題? ...
"Man"....點解喺男女校係永遠體會唔到 ??........

Soundervolt  起碼女仔唔會了解"義氣"兩字既意思。  發表於 16-6-13 00:27

Soundervolt  起碼女仔唔會了解"義氣"兩字既意思。  發表於 32 秒前

咁都得....女仔就緊係 唔會係Man啦

Soundervolt  所以純男或純女校都有佢地獨特既氣質囉  發表於 16-6-13 00:36

讀男女校都有宅男啦。 咁又唔見喇沙、男拔、華仁、聖若瑟等百年男校咁多年出現大量宅男、男女失調嘅問題? ...
我識-个mami要去比賽場地幫仔撲(走)花蝴蝶添……

hppa    發表於 16-6-13 10:45
Soundervolt    發表於 16-6-13 08:20

回覆:喇沙小學, 定新油天較好

鍾情 LS 都正常。但不致於要恥笑人吧 !
或者恥笑人的, 又何嘗唔係有好的 想追求更好的 ?!

你錯了,出身自男或女校的,一直都存在男女相處問題比較嚴重的,只是你們視而不見而已。

小弟出身自一所名氣不比 LS 差的男校,非官方統計,校友的離婚率/婚姻失敗率大幅高於全港平均率。
相反地,出身自男女校的朋友,情況沒那麼顯著,夫妻相處一般較和諧。(不信的話,如情況容許,自己也統計/觀察一下吧 )

其實,相處之道是需要學習的,就和你游泳,踢波,打哥爾夫,拉小提琴一樣,需要長期練習和累積經驗的。

A男子,從6歲起打GOLF,日日練習
B男子,6歲打過一次GOLF,之後,每年 JOIN 2次 golf fun day,仲成日fb, wechat , whatsapp 同人討論點樣打golf 會勁 d

A 和 B 一直維持呢 D 習慣到 20歲,A 定 B 邊個打 GOLF 叻 D ???

C男子,從6歲起入小學係男女校,日日同D 朋友仔玩,都有男有女
D男子,6歲起入左一所男校,之後,每年 JOIN 2次 JOIN SCHOOL EVENT 見下女仔,仲成日fb, wechat , whatsapp 同人討論點樣溝女會叻 d

C 和 D 一直維持呢 D 狀況到 20歲,C 定 D 邊個同異性相處會比較好些呢 ???

而大家作為家長,自然是明白OVERALL 計, 選LS 係優勝過選油天。
只不過,要知佢有咩好,亦要面對佢有 D 咩野唔好,先係理性客觀淡定。總好過扮駝鳥,一唔岩聽就話睇唔到

‹ 上一主題|下一主題