用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華或宣道?
樓主: atyl
go

英華或宣道? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+marcuscyrus+於+16-06-10+發

原帖由 bubuG 於 16-06-10 發表
今年校際prize winners concert 有YWC symphony orchestra,YWC應該開始接上。
好似係Wind band? 那場我仔有聽,我沒有去,佢都有提到英華

引用:Quote:bubuG+發表於+16-6-10+11:04+今年校

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
我會重視入U率多過攞XX校際獎

就算俾你攞到一百幾十個校際冠軍, 成績唔達標一樣入唔到U, 唔通你跟住叫個仔 ...
極同意

回覆:英華或宣道?

我凈係覺得英華被神化了

Wildfirebee  校長的營銷能力高!  發表於 16-6-12 00:58
MC1128  好多學校都被神化  發表於 16-6-10 15:21

當然揀英華龍校

hkpapa852 發表於 16-6-10 09:21
一條龍學校, 你可以去呢度睇吓小學"有呈分"同"無呈分"既一條龍學校升中上既分別:

http://www.edu-kingdom. ...

唔好意思,我從EDB網所見到的資料,係所有「一條龍」學校學生若參加派位中學的自行分配學位,便無左個龍中位。
所以我先話任何龍校都有同一問題,包括DBSPD、SPCCPS,是否我理解錯誤,請指教。謝謝。

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Leaflet_SSPA1416_TC.pdf

「一條龍」學校
● 「一條龍」學校的小六學生可以選擇直接升讀其連繫中學。如學生申請跨網派位、非參加派位直資中學的中一學位或參加派位中學的自行分配學位,或參加統一派位,他們將不能保留直升連繫中學的權利。

ppmmbb 發表於 16-6-10 16:50
唔好意思,我從EDB網所見到的資料,係所有「一條龍」學校學生若參加派位中學的自行分配學位,便無左個龍中 ...
你無睇我俾你個帖嗎?

EDB正式介定為一條龍中學, 只有津校既一條龍中學, 如St Mary, 每年都有名單登出嚟:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

你講個條規定, 只適用於以上學校.

係EDB眼中, 其餘所有非津校既"一條龍學校", 只係模仿"一條龍"模式辦學, 不受EDB規管.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝。
咁無呈分直資小學的中學部,是否無需要係5月將收生名單交俾教育局

ppmmbb 發表於 16-6-10 17:17
回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝。
中學部一樣要向EDB遞交註冊學生名單,因為可能有由其他有呈分小學考入既學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題