用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒上開始call人
樓主: Charlotte_mom
go

軒上開始call人 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Hayden0805+於+16-06-09+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-06-09 發表
又係舊年資料,純粹統計型式。舊年取錄集中在前面組別(不正統估計前面係111、最後係000)

...
其實咁樣幾公平,阿女係000第十組!

回覆:軒上開始call人

我000都冇得in

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-06-09+

原帖由 Hayden0805 於 16-06-09 發表
其實咁樣幾公平,阿女係000第十組!
其實我估架咋!舊年家人去叩門面試,8到前面組111,佢自己000就唔知8定9,結果係前面組收得多後面組收得少。我估係咁分咋。

醒目開學勳章 王國長老

又統計下:000有得見嘅,早唔早交表?舊年親人000係好早交,有得見。

回覆 Hayden0805 的帖子

可以同一組收多於一個, 亦可能全組也不收

請問面試要見家長嗎?要帶筆同顏色筆嗎?

Charlotte_mom 發表於 16-6-8 17:49
抱歉,資料更正,係023
佢地網站無話要111. 甚至全無要求.
點解大家覺得佢地111優先?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-6-8+17:49+

原帖由 retriever 於 16-06-10 發表
從來覺得叩門叻仔比111重要。亦無實牙實齒話一定111比較有利,都話純粹統計加八卦。但話從無要求又未至於,否則叩門點解要交自行、統一副本呢。

醒目開學勳章 王國長老

叩門鐘意點收永遠無答案,既然要等,打下牙較而已

回覆:Charlotte_mom 的帖子

佢叩門需知,申請表一句都無話揀過佢有優先。

我都認為叩門特別係官津應該睇叻唔叻,主要睇學業卦,佢地唔似重課外。。。 另一樣係最好聽教聽話。。。 官校老師都係打份做姐,當然揾個易教又出到成績既細路!

retriever 發表於 16-6-10 17:03
咦, 原來今年軒上無寫111優先?!

之前年年都有寫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:retriever+發表於+16-6-10+17:03+佢

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
咦, 原來今年軒上無寫111優先?!

之前年年都有寫
你查左佢網未?

真係無,物都無寫!

retriever 發表於 16-6-10 18:43
你查左佢網未?

真係無,物都無寫!
我睇咗, 知道佢今年無寫.

你雖然係今年12網升小既家長, 但對12網小學過去既叩門要求似乎係無乜認識, 軒上過去一向叩門講明111優先, 軒下就話只要放頭3就有優先

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

有少少離題,請教下。 聯繁位,好似軒小同qc,  係用左自行定地區條隊?

係排成績,定預留左果d位俾band one生抽 by luck?

你講既往年要求我是知道的。亦影響抽獎入飛時既排位。

所以放榜前見軒小無寫都有d奇!

retriever 發表於 16-6-10 18:54
有少少離題,請教下。 聯繁位,好似軒小同qc,  係用左自行定地區條隊?

係排成績,定預留左果d位俾band on ...
係統一派位時會有預留位俾兩間軒小既B1男學生"抽".

只要係B1男學生將QC放乙1就有得抽聯繫位

謝謝! 咁姐係話,軒小有28-30個入qc,  唔好以為考10名或20名(當男女各半) 入到qc

無記錯聯繁位係10-16個?

dse2017  聯繫位7個  發表於 16-6-10 20:43

retriever 發表於 16-6-10 19:04
謝謝! 咁姐係話,軒小有28-30個入qc,  唔好以為考10名或20名(當男女各半) 入到qc

無記錯聯繁位係10-16個 ...
灣仔區QC聯繫位16-18個, 東區5-7個, 加埋合共23個. 年年分配都有D唔同

‹ 上一主題|下一主題