用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <<選擇困難症>>嶺小 VS 聖瑪加利... ...
樓主: Aero_potato
go

<<選擇困難症>>嶺小 VS 聖瑪加利... [複製鏈接]

evacalbee 發表於 16-6-9 23:59
st.margaret,我入過去做義工教課外活動幾日,老師主任都好好,感覺上都係好有愛心。何況又唔係咩谷校,唔 ...
除非你覺得女兒有special education needs,否則無需特別選擇入愛心學校吧。

呢句非常好!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:evacalbee+發表於+16-6-9+23:59+st.m

原帖由 hkpapa852 於 16-06-10 發表
除非你覺得女兒有special education needs,否則無需特別選擇入愛心學校吧。

呢句非常好!
有見地!

evacalbee 發表於 16-6-9 23:59
st.margaret,我入過去做義工教課外活動幾日,老師主任都好好,感覺上都係好有愛心。何況又唔係咩谷校,唔 ...
多謝你既回覆,
你既意見同經驗對我好有用!!

算我愚昧 ! 老師有無愛心是學校一樣好重要的一樣野 ! 

老師可以寧小朋友唔喜歡學習,也可寧他們喜歡學習

跟是否有SEN跟本無關係 !

樓主其他未有smc offer 一心努力in左再算!

smc 一路in一路收, 有d in1次就收有d in 3次, 有d in1次就waiting....
路好慢長呢!

subb 發表於 16-6-10 12:00
算我愚昧 ! 老師有無愛心是學校一樣好重要的一樣野 ! 

老師可以寧小朋友唔喜歡學習,也可寧他們喜歡學 ...

subb 發表於 16-6-10 12:03
樓主其他未有smc offer 一心努力in左再算!

smc 一路in一路收, 有d in1次就收有d in 3次, 有d in1次就wait ...
其實我上年已經2nd in 左,不過waiting, 今日又去再in多次,小朋友直接入去in. 1 on 1,
不過出黎都無叫我地入去見家長,睇黎都係失敗左

我識人是見埋家長架 ! 
不過里間好難估,好多花式好多玩法 !

回覆 Aero_potato 的帖子

St margret 一條龍好似吸引好多
但好似除英文普通話外, 仲要學多一種語言
如果小朋友語文及學習能力良好的話, st margret 應該唔錯
如學習及語文能力還有待加強的話, 我覺得初小仲要佢地顧多一種語言都幾吃力

‹ 上一主題|下一主題