用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教:何謂國際視野
go

請教:何謂國際視野 [複製鏈接]

在EK討論傳統名校vs地區名校時,常有人提到傳統名校的「國際視野」,請教一間學校擁有那些條件才可培育其學生拓展國際視野?

1    0    0    0
天助自助者,  別再怨天尤人

傳統名校有較多國際視野有多D南亞人學生

引用:傳統名校有較多國際視野有多D南亞人學生

原帖由 ericby 於 16-06-08 發表
傳統名校有較多國際視野有多D南亞人學生
我隱約記得在EK有人提到,有小朋友在大抽獎被派去一間差不多全是南亞人的學校,家長感到沮喪並即刻去其他學校叩門。

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

可能比$上D街外global thinking班後回來便有國際視野,或者比$参加學校海外交流團(例如行程包括Universal Studio, 参觀新加坡動物園,見多D國際動物),回來便是有國際視野嘅名校。

引用:可能比$上D街外global+thinking班後回來便

原帖由 oooray 於 16-06-08 發表
可能比$上D街外global thinking班後回來便有國際視野,或者比$参加學校海外交流團(例如行程包括Universal S ...
如果如閣下所言便好了,即使小兒讀不了傳統名校,但去外國旅行這點錢,我們應該可以應付的(一笑,勿見怪)

引用:Quote:原帖由+oooray+於+16-06-08+發表可能

原帖由 Mrs.Luckycat 於 16-06-08 發表
如果如閣下所言便好了,即使小兒讀不了傳統名校,但去外國旅行這點錢,我們應該可以應付的(一笑,勿見怪) ...
或者好我今天係小巴所見,阿媽同個仔不斷温習國際時事題,叫做有國際視野?其實一間學校有冇國際視野,點量度?好抽象...。

引用:Quote:原帖由+Mrs.Luckycat+於+16-06-08+發

原帖由 oooray 於 16-06-08 發表
或者好我今天係小巴所見,阿媽同個仔不斷温習國際時事題,叫做有國際視野?其實一間學校有冇國際視野,點量 ...
呢個正是我的疑惑。
小兒今年要報考小一了,常在EK取料,深深被「國際視野」這個term吸引,好像高人一等似的。

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

咁有邊幾間學校自稱有國際視野?係咪年年攪下交流團,定派隊往海外比下賽(當然家長埋單),還是有咩特別track record?定同邊度邊度结成姊妹學校,年年互相交流? 講就好容易,講左當做左更容易。
如果我係校長;做到以上幾點我都吹我地有國際視野。

oooray 發表於 16-6-8 13:45
咁有邊幾間學校自稱有國際視野?係咪年年攪下交流團,定派隊往海外比下賽(當然家長埋單),還是有咩特別trac ...
一般唔係學校吹, 可能係家長吹多。

學校吹得好多都係中學, 一般都係海外交流多D咁囉。

引用:Quote:oooray+發表於+16-6-8+13:45+咁有邊

原帖由 little_yolky 於 16-06-08 發表

國際視野都唔係一定要親身去到感受既,人傳人都係其中一種途徑,睇youtube, 上網周圍棘下,我估都係瓜~~~

引用:Quote:oooray+發表於+16-6-8+13:45+咁有邊

原帖由 little_yolky 於 16-06-08 發表

小學都好呢味架,有年6月尾去新加坡,一日係Singapore zoo裡,淨係香港學生著住校服講廣東話的交流團都撞到3團,都幾誇張。

little_yolky  我哋學校都係興去新加坡交流。  發表於 16-6-8 14:30

http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?name=radio1/parents_are_no_aliens&d=2015-12-20&p=5286&e=337579&m=episode

http://www.ohpama.com/8742/prima ... %E7%99%BC%E5%B1%95/

回覆:請教:何謂國際視野

我真係out, 見到國際視野只想到多看新聞, 足不出户也能知天下事

Mrs.Luckycat 發表於 16-6-8 11:46
在EK討論傳統名校vs地區名校時,常有人提到傳統名校的「國際視野」,請教一間學校擁有那些條件才可培育其學 ...
「國際視野」,阿女學校係咁,
1. 外地考察團, 參觀一些外地特別的學校. 今年是台湾有木國小, (自己幾難去到.)
2. 遊學團, 參觀外地學校, 博物館
3. 學校互相交流圑,   
       接待外地學生, 做接待家庭, 一起上課和生活
       出外交流, 住接待家庭, 一起上課和生活
4. 學外語

引用:+http://www.ohpama.com/8742/primaryschoo

原帖由 ppmmbb 於 16-06-08 發表
http://www.ohpama.com/8742/primaryschool/%E7%9B%B4%E8%B3%87%E3%80%8C%E6%98%8E%E6%98%9F%E3%80%8D%E5%B ...
謝謝您提供的link,睇完,只覺得文章提及那間學校,被取錄的學生本身英文也不弱,學校提供的語境無疑應更能提昇學生的英語水平。但國際視野嘛........

回覆:AgapePa 的帖子

第三點我覺得好有用!雙方家庭還有保持聯繫。

如果到中學,我會加多些文化,社會及經濟發展,了解不同意見及觀點背後的原因及理念,包容不同種族及社群。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:Mrs.Luckycat+發表於+16-6-8+11:46+

原帖由 AgapePa 於 16-06-08 發表
「國際視野」,阿女學校係咁,
1. 外地考察團, 參觀一些外地特別的學校. 今年是台湾有木國小, (自己幾難去到 ...
謝分享。
請問當初您選擇此校,是否被這些吸引?

Mrs.Luckycat 發表於 16-6-8 15:28
謝分享。
請問當初您選擇此校,是否被這些吸引?

選校唔會考慮這些.

大部份項目, 名額有限, 只有少数人參予

對我來說, 有國際視野的學校:

1) 不同種族、背景和文化的同學
2) 不同種族、背景和文化的老師
3) 不同種族、背景和文化的家長
4) 外地交流機會: 遊學團是去旅行, 不是交流
5) 多元文化的課程

ANChan59  Agree   發表於 16-6-8 19:37
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  
‹ 上一主題|下一主題