用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息! ...
樓主: PPyeung
go

剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息! [複製鏈接]

PPyeung 發表於 16-6-7 18:10
如題

回覆:剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息!

三間都無報,明知不是自己杯茶又何必去報名

引用:有三間學校收樓主小朋友,真係勁,仲要剛剛

原帖由 cloudcloudrobot 於 16-06-08 發表
有三間學校收樓主小朋友,真係勁,仲要剛剛放左音小、培道、德雅offer(s後加),真係多謝晒 ...
我朋友個女係應屆考生,漁翁撒網,接連有五間收,陸續留位,有啲留位費仲過千,但佢會收一間就通知上一間放棄學位。我自己當年女兒考到坑真,註冊日同自行分配學位註冊日相同,當我自行放榜成功後,我立即致電通知坑真放棄學位,有朋友係唔去註冊就算,我就係想等緊位嘅人快收消息。我有一朋友已經有心儀SFA offer,還打算出席KTS 2nd in,佢早決意讀SFA,佢被我一輪炮轟話佢無愛德,阻住人哋嘅學位,於是佢亦無去2nd in。

hppa    發表於 16-6-8 11:01

我覺得樓主並不想晒命,大家不停話她咪令更多其他人放了位都不敢出聲囉。
最少她沒有到開學才放位呢,其他等位的加油寫信給心儀學校。

看來 在於不同級數學校
如有人出會放位的POST

EK道的反應聲音差異很大

如有人說放DGJS位, 通常最熱鬧

引用:看來+在於不同級數學校+如有人出會放位的PO

原帖由 sell2japan 於 16-06-08 發表
看來 在於不同級數學校
如有人出會放位的POST
如果hold住個間係寶校,相信群情不會兇湧

其實我相信樓主是出於善意的。

無人可保証小朋友一定能獲心儀學校取錄,尤其今年的小一學位競爭激烈,很多時候家長只能等到有OFFER後才敢考慮是否適合自己小朋友(或是否有條件去揀學校),所以HOLD OFFER並作比較到現在才能放位亦唔出奇。

考得直私的都是希望幫小朋友揾間最合適的學校啫,至少佢現在已放位了,也不是11月已有神校OFFER並決定入讀、仍繼續考學校及俾錢集郵到最後一刻果類人。
自強不息 厚德載物

呢三間唔算好神級啊, 問題只是仲HOLD三間, 講真就算唔計一間後補入, 兩間差不多半年前已經有RESULT, 經過咁耐係咪應該早D選定一間做BACKUP, 而唔係到呢個MOMENT先放, 如果早D放位, 話唔定學校可以早D CALL WAITING, 咁就少一個人徬徨, 將心比己, 俾$1.7郵票做件好事都好輕而易舉.

不過算啦, 樓主都係唔夠貼心嗜, 應該不是晒命或集郵, 放過佢啦.

回覆 five555 的帖子

我都估樓主不是想要晒命. 不過大家在FORUM出POST, 應該了解一條POST會令自己有什麼得著: 是尋意見?發放大家關心的資訊? 分享喜與憂?  
似乎樓主的POST是發放資訊類, 不過這資訊, 似乎不是真正幫助到社群, 因為社群不因你放棄而即時直接受惠. 一直等候這些學校的心急家長, 亦要等學校重新發配. 既然不能直接讓社群受惠, 又可必又燃火頭.

請體諒N無家長的眼紅. 你看看其他派得瞓得唔好, 週圍撲位的N無人士的POST, 就知他們感受, 是與你差天共地. 將心比己易地而處, 唔覺意看到你這類POST, 更加難免激動或傷心.

十個有十一個家長, 都係為小朋友揀選最好的, HOLD幾間位的情況越來越平常, 不過大家都係成年人, 係人都知一個小朋友只能選一間小學, 而HOLD多個位雖然常見, 但始終不是理直氣壯, 且這不是道德觀正確的事, 所以不應將本質錯誤的說成大眾合理化. 正所謂你暗暗做無人理及話到你, 但咁揚寫出來, 唔中槍都唔得啦.

引用:回覆+five555+的帖子 我都估樓主不是想要

原帖由 karents13kaka 於 16-06-08 發表
回覆 five555 的帖子

我都估樓主不是想要晒命. 不過大家在FORUM出POST, 應該了解一條POST會令自己有什麼得 ...
樓主出呢個post 真係毫無意義,幫唔到人又令自己俾人鬧。

引用:我覺得樓主並不想晒命,大家不停話她咪令更

原帖由 five555 於 16-06-08 發表
我覺得樓主並不想晒命,大家不停話她咪令更多其他人放了位都不敢出聲囉。
最少她沒有到開學才放位呢,其他 ...
其實而家放左位出聲有乜作用?你係有心儀對象,人地有冇位你都出盡力追,重等乜?

回覆:PPyeung 的帖子

難怪 EK越來越少人出post, 也難怪其參考價值一年比一年低。。。 講甚麼也被鬧,還有多少人敢出 post?

回覆:bluigugub 的帖子

咁無做錯又怎會俾人鬧?如果樓主出post說自己立即放了一間私校,相信個個拍手

回覆:whitepurin 的帖子

算啦,我諗佢不是故意的,咁多人鬧佢都夠了

是其是,非其非。難道這個簡單的道理都不明白?

在這個報考直資/私小的遊戲裏,大家都明白如果是有能力的小朋友,通常都會有幾個offer,這是十分正常的,沒有什麽可以值得妒忌。

不過以“大把人也是這樣做”來做理由,“我做也是正常“的邏輯來把它合理化,就真的是難以接受。你看看以下這個帖,有無家長會妒忌? 有沒有會家長會罵“爲什麽你有多個offer”?  答案是沒有。相反,就算是N無的家長,都會appreciate “及早”放位的家長。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3181086&extra=page%3D3

有個年青有爲的美男子,家財萬貫,當然奪得不少少女的青睞,這些也不是什麽新鮮事情,也不用妒忌。男方最初需要時間去了解對方,看看性格不合,也在情理之内,但如果要花上六,七年時間同時跟幾個女孩子拍拖,到最後所有女孩子都來逼婚,才死死氣話”不好意思,我只能跟一位心愛的女孩子結婚,我不想再耽誤你們的青春,你們會找到比我更好的男孩子“。法律上,無人吹得佢漲。但在道德的層面上,我唔閙爆你先奇。世間上當然也有不少有錢人玩女人,玩弄感情,我們這些凡人一樣吹佢唔漲,但如果你要我認同這種做法,不好意思,我的道德標準還沒有墮落到這個程度。

所以,不要以言論自由,話講乜都會俾人閙來“是其非”,也不要說“大把人做,我做又有什麽問題”這種劣質思想來做藉口。不知道要打電話才能放位的理由,你信不信? 反正我就不相信。叫救護車要打999你知唔知?當然可以唔知啦,呵 !!!

每年這種集郵家長都給人閙晤少。真係晤講由自可,一講就把幾火。  

有能力又有心做好事的人,一定會有辦法的。

樓主出呢個post係善意替大家加油定晒命, 相信只有佢自己知道. 我等凡夫俗子真係看不透! 但單憑佢hold兩個位(已經唔計佢waiting嗰間)到宜家先放返出嚟嘅呢個舉動, 已經係功不抵過.

引用:[size=10.5pt]是其是,非其非。難道這個簡

原帖由 nostradamus 於 16-06-08 發表
是其是,非其非。難道這個簡單的道理都不明白?

在這個報考直資/私小的遊戲裏,大家都明白如果是有 ...
Agree, 我就係覺得「好忙」同「不知道要打電話才能放位」的理由(唔知邊樣先係)真係唔講好過講!樓主自己曾經考過幼稚園又試過waiting, 真係會咁「無知」?如果佢話之前已經放咗呢幾間offer, 啱啱有waiting 都冇要到,希望其他家長唔好放棄,加油寫信/叩門,成件事已經唔同晒!我非本屆升小家長,唔需要葡萄佢,只是議事論事!

引用:Quote:原帖由+nostradamus+於+16-06-08+發

原帖由 99dogdog 於 16-06-08 發表
Agree, 我就係覺得「好忙」同「不知道要打電話才能放位」的理由(唔知邊樣先係)真係唔講好過講!樓主自己 ...
「好忙」同「不知道要打電話才能放位」的理由(唔知邊樣先係)真係唔講好過講...
..對,真的的有點naive....

回覆 PPyeung 的帖子

哂命囉
‹ 上一主題|下一主題