用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息! ...
樓主: PPyeung
go

剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息! [複製鏈接]

回覆:littlefaith 的帖子

Yes, agree with you.
只是之前無諗過hold位和比學費中間要打電話取消位。
I know what you mean.
十分感謝你善意的提醒。

回覆:剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息!

大家都係凡人,玩得呢個遊戲都知咩事,有十個 hold 十個到最後先放我覺得冇問題,呢d係你有本事,但講出來重當係善意真係..........

介不介意講上年你兒子等到那個月才有真道offer? 因本人等待真道中……

引用:介不介意講上年你兒子等到那個月才有真道of

原帖由 pikking 於 16-06-08 發表
介不介意講上年你兒子等到那個月才有真道offer? 因本人等待真道中……
上年有人等到8/30!

pikking 發表於 16-6-8 01:28
唔介意。Check pm pls。

引用:我完全無諗過要交大訂之前致電學校放位,so

原帖由 PPyeung 於 16-06-07 發表
我完全無諗過要交大訂之前致電學校放位,sorry! I am too busy. 當我反面教材吧!
百無的人一定焦急,我明 ...
算啦,睇開D,我都矛盾緊點揀,上網問,但都會比D 偏激媽媽話,所以領教過之後,依家都係唔問算

引用:Quote:原帖由+PPyeung+於+16-06-07+發表我

原帖由 wingcrown 於 16-06-08 發表
算啦,睇開D,我都矛盾緊點揀,上網問,但都會比D 偏激媽媽話,所以領教過之後,依家都係唔問算

...
Agree! 事實上是無人夠膽出聲,而不是無人hold多過一個位。

一定不會想浪費錢去hold位,只是學校出信時間不同,有好D offer會再hold, 只是不知交大訂前可致電放其他位,方便其他人。

今次學野了!

回覆:PPyeung 的帖子

講真,你出左post 話你放左位,人地又唔係一定有,你唔放到最後都唔會讀晒三間小學,而且人地學校會有安排,話你偉大又唔係,話你自私罷噤多位又唔得,就係唔知你出呢d post 為咩

引用:Quote:原帖由+wingcrown+於+16-06-08+發表

原帖由 PPyeung 於 16-06-08 發表
Agree! 事實上是無人夠膽出聲,而不是無人hold多過一個位。

一定不會想浪費錢去hold位,只是學校出信時間 ...

正常呀,我都會咁hold,加上無人想浪費錢hold位,但之後又有好學校收,唔通唔要,算啦!!!!!!!!!呢度d媽媽好偏激同葡萄

hppa  媽媽好偏心同葡萄 - do not think so  發表於 16-6-8 10:57

回覆:剛剛放左音小、培道、德雅offer, 希望各位收到好消息!

所以父母都希望子女入讀好學校,每間學校放榜的日子有先後,hold 學位好正常。雖然樓主心裏係善意通知大家己放棄幾個offer, 但咁高調開post, 容易令人誤會曬命自己小朋友有幾個私小/直資offer.

相信樓主都是best intention,你們大人有大量放他一馬吧

回覆:PPyeung 的帖子

不如樓主分享下點樣咁勁有3間offer, 會唔會好d?

其實都見樓主仲叩緊津小門,也許offers真的又多又靚⋯⋯。多謝開始放位中

引用:不如樓主分享下點樣咁勁有3間offer,+會唔會

原帖由 susumi123 於 16-06-08 發表
不如樓主分享下點樣咁勁有3間offer, 會唔會好d?
同意

引用:hold+一個星期用來考慮清楚,尚可理解。但h

原帖由 nostradamus 於 16-06-07 發表
hold 一個星期用來考慮清楚,尚可理解。但hold 到要交大訂先肯死死氣放手,唔係自私係乜野?

...
如果唔係要交大訂,佢hold到開學呀!

hppa    發表於 16-6-8 10:56

樓主自己都試過考幼稚園等學位之苦啦!咁自私,我使乜葡萄佢呀!

hppa    發表於 16-6-8 10:58

karen55407 發表於 16-6-8 08:44
如果唔係要交大訂,佢hold到開學呀!

可以分享一下你中間點樣叩真道嗎?例如幾耐或乜野時間寫信?有沒有打電話問下校務處或搵梁太或曹校長。

因我都想囡囡跟家姐一樣入返真道,不過佢現時仲響waiting list

littlefaith  Check pm  發表於 16-6-8 10:59
我家有三寶

有三間學校收樓主小朋友,真係勁,仲要剛剛放左音小、培道、德雅offer(s後加),真係多謝晒

‹ 上一主題|下一主題