用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑1歲BB有自閉症
go

懷疑1歲BB有自閉症 [複製鏈接]

好驚呀,好無助。 我最唔想發生同擔心的事終於發生
仔仔岩岩1歲,好少眼神接觸,叫佢個名又唔應(10次有9次),要用大聲佢先望一望你,想要樣野要唔到就好蚊,少少野就大叫,自己一個人玩玩具,唔識bye bye同指令,同佢講野又唔望你完全教唔到佢野好似咩都唔明活係自己世界,怕陌生人,一有朋友黎我地屋企佢就喊到人地走。 咁樣係咪有自閉症?大家可以分享下嗎?
   1    0    0    0

回覆:懷疑1歲BB有自閉症

1歲太細了, 好難評估小朋友是否自閉, 因為我小朋友1歲時仲好精靈, 無咩自閉特徵。 到2歲先出問題

自己估估下好辛苦,不如你報協康嘅playgroup,導師好專業,如果有問題會同你講,或者你可以將你嘅疑問問下佢,睇下從老師角度有咩提議

回覆:KCHK 的帖子

請問2歲出現啲咩問題?

引用:1歲太細了,+好難評估小朋友是否自閉,+因

原帖由 KCHK 於 16-06-07 發表
1歲太細了, 好難評估小朋友是否自閉, 因為我小朋友1歲時仲好精靈, 無咩自閉特徵。 到2歲先出問題

...
我仔都係

szeleunghk 發表於 16-6-7 17:24
好驚呀,好無助。 我最唔想發生同擔心的事終於發生
仔仔岩岩1歲,好少眼神接觸,叫佢個名又唔應(10次有9次 ...

返健康院姑娘會做BB成長監察,整體發展有delay就要留意。

引用:Quote:szeleunghk+發表於+16-6-7+17:24+好

原帖由 T96 於 16-06-08 發表
返健康院姑娘會做BB成長監察,整體發展有delay就要留意。
健康院啲姑娘講嘅嘢真係信5成好啦,我小朋友1歲果陣我同佢講過我發現嘅問題,個姑娘果時都話有人快有人慢叫我唔使太擔心,好啦,到歲半,我仔仲未識講嘢,佢都話再觀察,但我真係唔想再等,係咁煩佢要佢俾我見醫生,佢先幫我安排,結果?真係自閉,我唔係想推卸責任俾姑娘,只係我後來去聽講座識咗幾個a仔媽媽,佢哋都異口同聲話當初又係俾健康院姑娘hea,但佢哋無好似我咁去chur個姑娘,搞到佢哋嘅小朋友成三四歲先確診,要知道治療係越細個做效果越好的,所以奉告樓主,如果有疑問就去求證,而家你小朋友太細未做得評估住,就問多啲唔同方面嘅意見,見導師問導師見醫生問醫生

請問各位去邊度評估好呀? 本人係全職媽媽,但收入好少,只夠兩個人生活同住.平時婆婆湊佢, 如果太貴又俾唔到錢
我都知健康院好hea, 咩都話大個少少先知. 唔想第時2,3歲先確診,果時真係太遲。係唔係上下playgroup會對佢好D?  

lavender_baby 發表於 16-6-8 10:53
健康院啲姑娘講嘅嘢真係信5成好啦,我小朋友1歲果陣我同佢講過我發現嘅問題,個姑娘果時都話有人快有人慢叫 ...

Agree! same case as me....

引用:請問各位去邊度評估好呀?+本人係全職媽媽,

原帖由 szeleunghk 於 16-06-08 發表
請問各位去邊度評估好呀? 本人係全職媽媽,但收入好少,只夠兩個人生活同住.平時婆婆湊佢, 如果太貴又俾唔到 ...
你小朋友先1歲,建議你搵協康嘅playgroup上下,千幾蚊有10堂,不過好難報,係先到先得,你打電話去問下佢幾時有得報名到時早啲去交表,其他出面嘅playgroup無咩用架

但協康會D Training同playgroup要醫生評估完先可以參加. 如果真係要等評估完先上已經2,3歲.可能太遲

szeleunghk 發表於 16-6-8 11:06
請問各位去邊度評估好呀? 本人係全職媽媽,但收入好少,只夠兩個人生活同住.平時婆婆湊佢, 如果太貴又俾唔到 ...

其實健康院最後見完醫生後都係轉介CAC評估,如果你想快,去兒科醫生寫封轉介信排CAC,但咁細未必寫。

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

lavender_baby 發表於 16-6-8 10:53
健康院啲姑娘講嘅嘢真係信5成好啦,我小朋友1歲果陣我同佢講過我發現嘅問題,個姑娘果時都話有人快有人慢叫 ...

都係啱。

謝謝各位

引用:但協康會D+Training同playgroup要醫生評估

原帖由 szeleunghk 於 16-06-08 發表
但協康會D Training同playgroup要醫生評估完先可以參加. 如果真係要等評估完先上已經2,3歲.可能太遲 ...
Training 要評估報告,playgroup唔使,詳情可打電話去問下

回覆:lavender_baby 的帖子

一歲太細,現可以做嘅係chur 健康院俾你排cac評估,就算佢話你多疑叫你等多半年,你都唔好聽好說話信佢。好多訓練要歲半至上得,你而家要做嘅係狂睇資料學訓練佢。可以睇協康網頁同書,train大肌肉,狂去公園玩。小肌肉,買啲小玩具同玩手指遊戲。了解感統。仲有訓練佢指令同埋認知,呢啲可全靠自己。仲有,認識自己住區自閉小朋友家長,了解本區資源,睇下有咩中心有平嘅playgroup,有借玩具或者社工可傾下計問下嘢。playgroup教唔到啲咩,但可自己觀察到同齡小朋友之發展同表現,同埋導師睇你小朋友正唔正常。現在你自己己有懷疑,唔駛靠pg幫你發現都得啦,你睇得書多自己仲專家,資金不多,唔好上貴嘅,平平哋可試玩下。

感謝各位媽媽意見,星期一已見了健康院姑娘,我同佢講我仔仔有咁情況,佢一味話佢無事,大少肌肉正常,只係唔識指領,叫我慢慢教佢,但事實上佢原全唔望你,你點教佢呢。我一路講佢有咩問題,姑娘只係話,佢仲細唔識要等多半年再返去睇下。不過未去之前已經估到個結果會係咁,我相信如果小朋友唔係呆哂唔郁果D,佢都唔會幫我排評估。而家希望協康可以幫下手。

引用:感謝各位媽媽意見,星期一已見了健康院姑娘

原帖由 szeleunghk 於 16-06-17 發表
感謝各位媽媽意見,星期一已見了健康院姑娘,我同佢講我仔仔有咁情況,佢一味話佢無事,大少肌肉正常,只係 ...
過多兩個月...14M再返健康院再chur多次姑娘比你見醫生啦!

我過來人覺得1歲的確有d太早。 我仔仔當時係就快歲半, 未識任何單字、唔識手指指要野、眼神弱(叫極都唔應), 很喜歡玩膔。

到左歲半我就叫健康院幫我排評估, 我自己就自費去協康做言語治療, 2歲頭就排到做評估, 接近3歲就上社交小組,今年度3歲半就排到E位了

回覆 貓后 的帖子

咁你仔仔上完堂而家OK嗎?
‹ 上一主題|下一主題