用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉校提前通知
go

轉校提前通知 [複製鏈接]

請問各位,如果現在或下個月才告訴就讀的私立學校不繼續讀,是否只是沒收按金(1000 pounds)?
Agent告訴我要罰一個term的學費加boarding fee,但我沒有簽offer letter.
   0    0    0    0

回覆:轉校提前通知

學校收回一個term 及boarding fee,是正常,收多少决定權在學校,看你點同學校講及agent幫不幫囗,不過話冇錢繼續讀 ,而agent肯出手,就容易攪

引用:請問各位,如果現在或下個月才告訴就讀的私

原帖由 15338 於 16-06-07 發表
請問各位,如果現在或下個月才告訴就讀的私立學校不繼續讀,是否只是沒收按金(1000 pounds)?
Agent告訴我 ...
我agent有提過我要1個term前通知學校

引用:學校收回一個term+及boarding+fee,是正常,

原帖由 brother4 於 16-06-07 發表
學校收回一個term 及boarding fee,是正常,收多少决定權在學校,看你點同學校講及agent幫不幫囗,不過話冇 ...
這個也是很好的籍口,冇$點讀喎

就是

我仔話試過有人Christmas term 之後唔返退學,學校罰一個term 又唔理,最後報警通知領事館,個學生做唔到新visa, 最後都要交。如果真係冇錢唔再申請visa先諗。

我女不用申請visa,但怕影響升大學之類

回覆:轉校提前通知

退學要提早一個term通知的,如果走數,學校會報警,將來你小朋友再申請visa會有影響的

‹ 上一主題|下一主題