用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果英國脫歐, 會對持歐盟護照去英國讀書的學生有影響嗎 ...
go

如果英國脫歐, 會對持歐盟護照去英國讀書的學生有影響嗎? [複製鏈接]

聽聞持歐盟國家既護照去英國讀書,16歲以下讀state school是免學費的, 如果英國脫歐, 就沒了此福利?
   0    0    0    0

我未研究英国方面的消息如何、不過、LOGICALLY応該是的。 因為BRITISH CITIZEN OR EU PASSPORT HOLDERS先有的権利、英国一旦離開了EU、無理由仲比EU PASSPORT HOLDERS継続享有権利、正如英国現在享受的EU TAX等等、都会因離開EU而失去。 其実咁多人賛成離開EU、都係因為有太多EU国家D人進入英国、令到某D英国人覚得利益被TAKEN AWAY. 講開又講、我坐過好多次TAXI,司機都係POLISH OR BULGARIANS. NEE類工種、其実是否因為英国本土人吾想做、定係D NON-BRITISH工資便宜D? 同我地香港好相似、餐飲業(especially酒楼)大部分都係新移民撑起。没有他門、好難想像。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

嗯嗯... 我估英國脫歐機會好大...

回覆:如果英國脫歐, 會對持歐盟護照去英國讀書的學生有影響嗎

我就估唔會脫歐

回覆:如果英國脫歐, 會對持歐盟護照去英國讀書的學生有影響嗎

英格蘭超級聯賽,亦大受影響!

波士文案例,對英格蘭超級聯賽,將會失效!

請問港澳車牌去英國駕車要換國際駕照嗎?

回覆 亮燈 的帖子

我都唔希望英國脫歐...

脫歐好處低價唱英磅以心足,就算脫歐成,一定歐州有二手準備 ,另如租車,有D要國際駕照,有D只看香港車牌,國際車牌不用一百元

引用:脫歐好處低價唱英磅以心足,就算脫歐成,一

原帖由 brother4 於 16-06-07 發表
脫歐好處低價唱英磅以心足,就算脫歐成,一定歐州有二手準備 ,另如租車,有D要國際駕照,有D只看 ...
四阿哥,你太純真喇!如果脫勾兼英鎊貶值,學費、生活費自然會加價,條數一樣架!

如英鎊高升+每年學校加費5%,双賠(現較樂觀)

引用:如英鎊高升+每年學校加費5%,双賠(現較樂觀)

原帖由 brother4 於 16-06-07 發表
如英鎊高升+每年學校加費5%,双賠(現較樂觀)
所以23/6前如見低位($11以下)就買多D喇!

亮燈 發表於 16-6-7 18:43
四阿哥,你太純真喇!如果脫勾兼英鎊貶值,學費、生活費自然會加價,條數一樣架!

...
但房地產可能趺10-20%, 可考慮考慮

英國地產跌,咁考慮吓,但要徵資產增值稅

各位有冇留意到近期好多英國樓盤廣告?如果將來會升的話,咁買左既人咪發達?咁著數?

都有見呢D廣告, 吹得好勁下, 入場易, 放租都有4厘收益, 但從冇衝動真係走去八下.

邊有咁大隻蛤乸。。。要問番英國家長?

又想起英國樓花爛尾,至少90名港人中伏,發展商和保險公司更先後破產,追究無門,當天有英國律師在塲,公司有信譽,買的是芵國學生宿舍

回覆 亮燈 的帖子

入場費低, 又有頭幾年租金保證確實可吸引一些有閒錢的好"息"之士

引用:回覆+亮燈+的帖子 入場費低,+又有頭幾年租

原帖由 merci2046 於 16-06-08 發表
回覆 亮燈 的帖子

入場費低, 又有頭幾年租金保證確實可吸引一些有閒錢的好"息"之士
記住:利大本無歸呀!當然,唔係全部都係咁,但要睇清楚,問清楚,了解清楚囉!

‹ 上一主題|下一主題