用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又敲响警號
go

又敲响警號 [複製鏈接]

manlee22 發表於 16-6-8 00:34
利申:我對佢現時成績好滿意,平時無谷只是老師比壓力我唯有試下跟下睇下真是好D?

...
咁要睇你自己覺得留响精英班係咪好重要了。跟一跟無所謂, 唔太過份就可以了。

我個人覺得, 依個唔係谷唔谷小朋友既問題, 係個小朋友自小有冇訓練抗"亦"能力, 如果次次唔開心, 有壓力, 就要自殺, 咁佢既人生要死幾多次, 我個人覺得, 如果驚佢自殺就唔比讀書壓力佢, 咁將來出來做事, 驚有壓力, 就唔可以比老闆鬧, 一鬧就會唔做, 就要自殺, 倒不如自細都佢地減壓方法, 對事物唔好太執著, 可能反而更好

cosyfook  我都很同意你的講法,乜都話唔鬧得又驚有壓力,都唔知第時點係社會生存  發表於 16-6-8 10:58

回覆:little_yolky 的帖子

我覺得唔重要但對小朋友肯定有一定的衝擊因為好朋友一齊升但佢要走,其實佢係讀得之人但好懶散,我又唔想陪太子讀書,跟得一時唔跟得一世,老師話二年班咁細佢唔可能識得自己溫同怎樣溫,要放都等四年班

回覆:妹妹頭 的帖子

你呢個講法我又非常同意,人生仲有大把壓力,唔通次次用跳樓解決?

回覆 manlee22 的帖子

係, 所以係要教佢地去面對, 多過唔再比壓力佢地, 我教女都係, 我同佢講左, 做人無論讀書同做事, 無論生活同社交, 都一定會遇到好多好多既壓力同問題, "死"係一定唔可以解決到問題, 只有講出黍, 同人分享, 就一定解決到

所以自問, 我個女讀書, 我有放一定既壓力比佢, 但到現在(小女升小五), 我都唔覺得佢晌承受壓力上出現問題, 因為我個女識每日都會將學校遇到既開心, 同唔開心既事同我分享, 我同老公亦會比意見佢
‹ 上一主題|下一主題