用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書溫到好激氣
樓主: w26
go

溫書溫到好激氣 [複製鏈接]

囡囡鍾意睇書,唔鍾意課本練習做題目。
我要好似玩遊戲咁温,有時溫得幾開心架,不過成效唔會太明顯。
我想佢將來一路都喜歡學嘢,唔想佢覺得讀書係痛苦嘅事。

happy_lavender    發表於 16-6-8 10:45

引用:只想呻下.............阿女小二明天就考試

原帖由 w26 於 16-06-07 發表
只想呻下.............阿女小二明天就考試了,同她溫書有時她好合作但大多時激到你死.樣樣都不多上心,溫吾夠 ...
剩係你嗰句有時會好合作,已經係有福了!

little_yolky    發表於 16-6-8 10:30

回覆 little_yolky 的帖子

第一次見你堅讚個女
我女一吾生性,我就嚇佢,話送佢去補習,我女最驚。因為自己搞,最多係用佢15-30分鐘,但補習,最少一個鐘,仲要換衫、搭車來回,前後無左2個鐘。佢心中有數,咁係侵蝕佢的玩樂時間,所以會自覺。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

我仔小一除數學都祇係70幾,有次中文仲得62,但已達我同佢講的要求"合格",當然自己心中總少少會唔開心,因為人人都話初小冇八九十就好差。但當時,我就覺得小學同幼稚園根本兩個世界,衹係有人"笨鳥先飛",我仔玩左六年,是時候開始"付出"咁嘍。對住張62分卷,我同仔講『你現在學嘅,可能人地k2已開始學,你起步慢,唔緊要,媽媽同你一起努力』
小一二我未試過因分數鬧過仔。

不過,人真係有貪念,現在仔若祗係合格,會俾我鬧到飛起

回覆:Jane1983 的帖子

我都係用呢招嚇佢

Jane1983    發表於 16-6-8 10:04

回覆:溫書溫到好激氣

其實我地除左温中文好勞氣外,練琴都一樣!通常只係15分鐘練琴時間都會拖拖拉拉攪到40分鐘先完

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-06-08+發

Jane1983 發表於 16-6-8 09:15

第一次見你堅讚個女
响佢面前成日要讚佢架。

我都係用你果招嚇個細既, 不過...........革命當未成功, 阿媽仍需努力, 佢只會視線範圍內見到我既情況底下溫習, 仲未做到自動自覺溫。

IloveJJ 發表於 16-6-8 10:10
係囉!我都覺得係,最緊要係態度同心態。我仔啲分數都係好飄忽,但佢溫習態度好好,好願意溫,所以就算佢有 ...
其實阿仔D數點解咁飄忽? 係咪老師有時出題比較陰濕? 我阿女都係唔攰得, 所以次次測考默之前一晚必須要8:30前上到床瞓著覺。

我同亞囡温中文時會用玩遊戲方式,攞晒D公仔出嚟,分開寫晒公仔名落紙仔,然後抽簽叫個公仔出嚟寫生字造句,咁當然係由亞囡代晒咁多個公仔寫啦!佢玩得好開心又投入㗎!

happy_lavender    發表於 16-6-8 10:58

little_yolky 發表於 16-6-8 08:32
其實有幾多家長真係只求盡力不問分數呢。老實講, 小學課程如果小朋友盡力, 合格甚至7X一般都唔會好難。但只 ...

我就真係唔理o既,我重品格和學習態度多D,如果有正確態度,加上一個目標,小朋友都可以自動波做好。不過我都覺得好多媽媽不自覺將小朋友的表現與自己的表現掛鉤,咁就變得越來越緊張。我老婆亦然!既然你叫我同阿仔溫書,我咪同佢happy下囉。佢見我次次同阿仔溫到好興奮好開心,但D成績又有進步,佢都吹我唔漲。

不過阿仔D目標越定越高,今次重話想考全級第一,出到口叫我幫佢溫書,搞到我都要出卷畀佢做,重要計時,又分析錯處教技巧咁!原來用咩方法,最後都殊途同歸 --- 都係操!吹漲!

little_yolky    發表於 16-6-8 11:31
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

亞細仲細,性格活潑,慢慢來。
聽你講亞細雖然無亞姐咁乖,但成績差唔遠,咁幾好呀!

Jane1983 發表於 16-6-8 09:15

第一次見你堅讚個女

我就凶狠D,我話阿仔唔乖就送佢去寄宿!重一副無奈表情咁講:"我教唔到你,惟有畀人地教啦!"嚇到佢死!

little_yolky    發表於 16-6-8 11:33
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-6-8+10:10+係囉!

回覆 happy_lavender 的帖子

玩到咁大

回覆 happy_lavender 的帖子

我地小六真係要寄宿架, 不過同學係好期待因為會好開心.....所以呢招我地唔work

Jane1983 發表於 16-6-8 10:42

亞細仲細,性格活潑,慢慢來。
真係唔明點解聰明過家姐咁多, 但可以懶得咁緊要。

happy_lavender  由衷地以為識晒嘛,咪唔溫囉。  發表於 16-6-8 11:58
Jane1983  聪明有本銭  發表於 16-6-8 11:42

引用:回覆+sumchanma+的帖子 我都同意依個方法

原帖由 妹妹頭 於 16-06-08 發表
回覆 sumchanma 的帖子

我都同意依個方法都幾好(出卷/買練習比佢做), 做完就會知佢有邊PART唔太熟, 針對性 ...
我自己都係比街外練習阿仔做,做中文語文練習就好似執藥咁,考邊樣做邊樣,所以語文練習會有幾本,但一定本本都做唔晒。

Jane1983  聪明有本銭  發表於 54 秒前

聰明但語文唔好=無本錢

little_yolky 發表於 16-6-8 11:34
真係唔明點解聰明過家姐咁多, 但可以懶得咁緊要。
點解郭靖勁過黃蓉咁多,唔係無解既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題