用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 溫書溫到好激氣
go

溫書溫到好激氣 [複製鏈接]

只想呻下.............阿女小二明天就考試了,同她溫書有時她好合作但大多時激到你死.樣樣都不多上心,溫吾夠十分鐘就話已經溫左好耐話識晒但一問就吾識多過識.
我止希望快d到下星期二考完試.

對住她仲辛苦過返工.

我但求她盡力就可以了.
   1    0    0    0

回覆:w26 的帖子

唔想勞氣傷感情咪比佢出面補習社溫。

我心情同你一樣,也完全明白。因我女也是這樣。

rainrain613  你有冇比佢出面補習社溫,我女唔肯去

忍吓,再講吓教吓,都係幾日遮。

大部份細路話係咁。

引用:只想呻下.............阿女小二明天就考試

原帖由 w26 於 16-06-07 發表
只想呻下.............阿女小二明天就考試了,同她溫書有時她好合作但大多時激到你死.樣樣都不多上心,溫吾夠 ...
正常

little_yolky  係,真係正常過正常。  發表於 16-6-7 11:02

引用:rainrain613++你有冇比佢出面補習社溫,我女

rainrain613  你有冇比佢出面補習社溫,我女唔肯去
佢唔係去補習,是去專科中文。佢起初唔鐘意。現在ok.

同佢一起訂下溫書時間表,溫下玩下休息下,看看如何

幼稚園係happy school?

How about ask her to do some past paper or exercises?

引用:同佢一起訂下溫書時間表,溫下玩下休息下,

原帖由 MrBeast 於 16-06-07 發表
同佢一起訂下溫書時間表,溫下玩下休息下,看看如何
我女這方法也沒用。

同你一樣感受。温到嘔血, 最後我叫補習老師日日上嚟同佢温

引用:只想呻下.............阿女小二明天就考試

只想呻下.............阿女小二明天就考試了,同她溫書有時她好合作但大多時激到你死.樣樣都不多上心,溫吾夠 ...
我個女小一,溫書我會設計小遊戲比佢。好似family tree 就整哂D人物貼紙,叫佢自己貼係黑板

既然你不大看重成績,只求盡力便可,何不放鬆一點?無論做功課或溫習都讚小朋友多些,令氣氛輕鬆及歡樂一些,小朋友可能因而愛上與你一起做功課或溫習時間呢。小朋友一般的專注力都低,能集中10多分鐘已很不錯了。休息一下、吃些茶點、或玩個小遊戲,讓他回一下氣不是更好嗎?

以上其實就是我和阿仔做功課和溫習的情況,我出手不多,但多數以歡笑收場的。

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:溫書溫到好激氣

我比較鐘意出卷俾佢做,做完就知識幾多,唔使斷估,唔識的再溫熟d。我仔小二,俾本書或作業佢,根本唔知點溫,睇一次佢實話自己識晒,咁事實望住本書真係識呀嘛!
小朋友專注力真係較低,所以做會好過睇,今日都應該差不多考完了,放鬆d,日子漫長,加油呀!

回覆 sumchanma 的帖子

我都同意依個方法都幾好(出卷/買練習比佢做), 做完就會知佢有邊PART唔太熟, 針對性去溫, 一來唔駛用太多時間(小朋友冇耐性), 二來唔好比佢覺得好悶, 影響學習情緒, 三來家長又唔駛太勞氣, 媽咪都靚D啦

happy_lavender 發表於 16-6-8 00:45
既然你不大看重成績,只求盡力便可,何不放鬆一點?無論做功課或溫習都讚小朋友多些,令氣氛輕鬆及歡樂一些 ...
其實有幾多家長真係只求盡力不問分數呢。老實講, 小學課程如果小朋友盡力, 合格甚至7X一般都唔會好難。但只有7X, C喎, 有幾多家長接受到? 所謂既不問分數, 係A頭定A尾啫。好一D既, 可能B頭都接受到了。你無見過有D帖, 家長話小一二9X分係好正常嗎? 依家好似平均分已經變成9X咁, 無9X分就表示無盡力啦。

引用:Quote:happy_lavender+發表於+16-6-8+00:45

原帖由 little_yolky 於 16-06-08 發表
其實有幾多家長真係只求盡力不問分數呢。老實講, 小學課程如果小朋友盡力, 合格甚至7X一般都唔會好難。但只 ...
所以好睇家長想追求d咩同心態囉。

講真我接受喎,我d仔小一/小二都係 7/8字頭,但我唔太重視分數,反而著眼自理/自律及學習態度,所以小三起已經明顯趕上。如果家長小一已經急住追分數,又唔願放手,孩子自律性同自信都會較弱,睇家長心態啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-6-8 08:47
所以好睇家長想追求d咩同心態囉。

講真我接受喎,我d仔小一/小二都係 7/8字頭,但我唔太重視分數,反而著 ...
係, 我都接受到。要俾時間佢哋初小慢慢調節自己既步伐, 就算小三上學期初明顯退步, 都可以自己調節, 考試前追返, 上到高小甚至中學, 真係會輕鬆好多。

好似佢大部份同學仔都有補習, 佢就無, 所以乜都靠自己。上常識堂有D嘢書無, 老師講咗, 佢就係咁jot notes, 返屋企再整理, 佢話同學仔剩係坐响度, 乜都唔寫。呢個行為我要到中學先識, 佢真係從失敗中成長出嚟既火鳳凰。

洋蔥頭媽咪  叻女   發表於 16-6-8 12:57
‹ 上一主題|下一主題