用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間好?
樓主: Klarababy
go

邊間好? [複製鏈接]

回覆 maggieswyam 的帖子

唔使錢,有妹跟收硬,地點方便d, 另MCS使好像GH早打鐘啩. 個人亦認為MCS勁d,識得一個Good Hoper 媽媽都覺得自己母校不及MCS. 如果阿女有幸入到GH無論有無妹跟都會同試考插MCS.

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-16+發表

原帖由 SoLM 於 16-06-17 發表
每人考慮「地點」不同,SFA vs Good hope,也是見人見志。個人覺得SFA論插班能力絕對在Good hope之上, 而且 ...
應該是SFA會較德望多人走去插班,至於插班能力,唔知喎,大多數入到德望都係長讀㗎啦。不過以小六升中計,SFA女生去到德望或同級或以上的確唔多

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-17+發表每人考

我揀GH, 只因升中無咁煩

但我唔覺得佢level高過TSL 同 SFA

都聽到GH有Case父母初小想跳船,主要覺得好Pushy 又太傳統,想轉返international school, 好似對mindset training好啲喎……通常父母較多resources都比較鐘意跳船.

SillyU 發表於 16-6-19 08:42
我揀GH, 只因升中無咁煩

但我唔覺得佢level高過TSL 同 SFA

我心目中佢三間Pushy程度 (=需要父母參與度)是一樣,所以如果選得呢類學校,我選GH,起碼中學進可攻,退可守

In recent years, around 60% of GHPS students can be promoted to GHS. Another 10% students will go to other Band 1A schools like DGS and MCS. Hence, the Band 1A % is about 70%.

For SFA, the % allocation to Band 1A schools is similar if you include HTC. For the remaining Band 1C / 2A students, SSP has better schools like Our Lady of Rosary and Tak Nga than WTS.  

回覆:邊間好?

TSL會即放,GH要睇有冇財力俾十二年學費,之後睇地點。

引用:樓主,先唔好諗插班,因為要轉走的話唔難,

原帖由 小曳人 於 16-06-16 發表
樓主,先唔好諗插班,因為要轉走的話唔難,但要轉好嘅學校,就唔係你呢刻能夠考慮嘅嘢~

但如果有朝一日試 ...
以插班為目標其實係好痛苦,有d人日谷夜谷去準備插班,太緊張反而表現唔好。大女讀SFA,未入過全班頭三、全級頭十、冇體冇藝,抱著「即管試吓」嘅心態就成功咗。事實上SFA英文教快一年、數快半級,我當時為咗細女要大女去插班,有啲內疚㗎,所以完全冇另外再谷,佢考完學校試就去考插班,可以應付得到。

回覆:邊間好?

睇下想唔想讀單性別學校,而sfa又好谷,高小用I pad教學,所以俾我選會選陳守仁

選擇小學要考慮埋中學, 如選SFA or TSL , 雖然打算再考插班, 但凡事要有兩手準備, 因未必一定能考到你心儀的學校, 如考不到要有別的打算。如選GH, 則進可攻退可守, 除非目標是DGS或有其他特別原因, 否則無須去轉校。

另外, 個人認為成績不是一切, 除了學術水平外, 培養小朋友的個人成長及良好品格亦非常重要。一間學校如真的能提供全人教育, 除了有優良的成績外, 亦會透過不同的課外或體藝活動, 去培養學生在其他非學術的才能及品德。每間學校所著重的有所不同, 家長們怎樣選校, 視乎覺得那樣重要些。

delete

如果單單係樓主個case, $係大問題,德望仲要計車$,另外小朋友返早放遲係真辛苦。另外,SFA有排名,一般較易插津校。而且學術高一線,考插班有優勢。
SFA小一二插班走,通常去考龍校,但小朋友去到三年班,佢地多唔願意走!佢地唔係冇能力考直資,只不過一線津校唔使$喎,男多去st Joe, 女多上上智!
‹ 上一主題|下一主題