用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 真心求教
go

真心求教 [複製鏈接]

=======
   0    0    0    0

引用:小朋友18個月。十分好動。沒有電視沒有電腦

原帖由 Iamamother 於 16-06-06 發表
小朋友18個月。十分好動。
沒有電視沒有電腦沒有電子產品。
Playgroup 坐不定,
家中玩具多嗎?我從小便在家施行 one toy at one tine, 這是讓孩子學習專注的方法之一。另外,可以嘗試了解孩子的喜好,例如有關車的圖書,我仔會更專注。又例如有些小朋友喜歡畫畫等。多細心留意。專注力是可以培養的,我孩子在十八個月大時可專注閱讀二十分鐘(當然是我讀他聽),現在兩歲半,一般可專注一項活動或玩具半小時左右。

回覆 lambeanmama 的帖子

多玩具!他喜歡動物和車車的書,每次讀同一本或幾本,
可集中十分鐘內!

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 多玩具!他喜歡

專注十分鐘都好唔錯了。嘗試不要讓他同一時間玩太多玩具,不要經常distract 佢。明明做緊A, 你又突然叫佢做b, 就唔多好。加油呀。

引用:回覆+lambeanmama+的帖子 多玩具!他喜歡

其實不錯了。

但是我一抱起佢同佢傾下計仔,佢就即走!
再捉住佢,佢會喊。
上playgroup就係禁,明明係坐定定circle time, 個個坐在媽媽身邊,佢就實反抗。之後變成周圍走

回覆 Iamamother 的帖子

無大問題呀, 放心啦..我仔細時都係甘. 上playgroup 唔定, 周圍走...佢係活動型... 而家4歲, 上堂, 專心..小朋友個個唔同..

我女細個時, 坐得好定..甘又點.. 上堂唔留心, 成日遊云....

我都唔知, 點訓練一相信係性格吧...

回覆 MonkeyGirl 的帖子

希望佢係'活動型'個種..而唔好係'過度活躍'的先兆..係唔係開始返學真係可以治一治佢..?

都係架.. 一來老師會話, 二來大個仔會定小小...

佢係活動型既話, 最好帶佢去公園放電啦....

回覆:真心求教

日日去....但係佢唔係好元SIR滑梯/千秋禁架喎.

試玩踢波, 吹bubbles , these also are the games which can practise on concentration

okok, thank you .,.. will try

好好啦
‹ 上一主題|下一主題