用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一普教中
go

升小一普教中 [複製鏈接]

請教各位有經驗媽媽, 升小一如果小學是普教中, 需要暑假補定先嗎?如果要補,去邊度補同補乜好譬如拼音。如果唔駛補,自己又可以點幫小朋友準備呢?
   1    0    0    0

回覆 小豬mama 的帖子

不用太擔心,小朋友學習/適應能力遠超我們想像,小女都係在一間普教中既小學成長,今年已是小四升小五了,當初小一開學時,也有擔心同樣問題,到學校8月尾適應週,家長會時,班主任跟家長說,中文科將會全普通話上堂,小朋友最初2個月未必全聽得明,老師亦會因應情況,加上少少廣東話,但2個月之後,大部分小朋友已經會適應到,到上學期完結,相信全部小朋友也會掌握到

既然担心就趁而家反正得閒,補下拼音同会話亦係好事。話虽小朋友適应力强(同意㗎)但机会係留俾有準備既人,早d tune台,听順耳仔,俾开学先去面对点都係好d.升小-,小朋友好多野要面对同適应(番全日、自己食lunch、去toilet、交新朋友、面对比幼稚園嚴既老師……),顧少样普通話未嘗唔係好事~

bobbob  absolutely!  發表於 16-6-7 12:20
妹妹頭    發表於 16-6-7 09:55

引用:既然担心就趁而家反正得閒,補下拼音同会話

原帖由 Yanamami 於 16-06-07 發表
既然担心就趁而家反正得閒,補下拼音同会話亦係好事。話虽小朋友適应力强(同意㗎)但机会係留俾有準備既人, ...
請教一下:如果讀非英普幼稚園要預備小一普教中,最理想在開始學習普通話?同時學普通話拼音和英語拼音容易混淆嗎?謝謝

keep-calm 發表於 16-6-7 11:07
請教一下:如果讀非英普幼稚園要預備小一普教中,最理想在開始學習普通話?同時學普通話拼音和英語拼音容易 ...
很難-概而論会否混淆,我女是識齐A-Z便学phonics, K3上pth拼音,不过她本身是上英普班的,並没有混淆。如担心,那先讓子上pth的会話班吧~志在讓他听听講講~

keep-calm  Thanks!  發表於 16-6-7 15:25

回覆:小豬mama 的帖子

應該比較少小朋友學過普通話吧!開學時大家一齊學,等真系有需要再去補吧,唔使錦大壓力!

Yanamami  英普班幼稚園越見普遍……  發表於 16-6-7 18:06

回覆:Gella77 的帖子

即是小朋友簡單聽講可以就足夠應付?因為一聽到普教中就好似好難咁,驚應付唔黎

小朋友幼稚園每日都有普通話堂,但唔係英普班,簡單應對相信可以

小豬mama 發表於 16-6-7 17:39
即是小朋友簡單聽講可以就足夠應付?因為一聽到普教中就好似好難咁,驚應付唔黎

小朋友幼稚園每日都有普通 ...

可能多些互动会更好吧。小-吧~初开学老師仍会顧及一些pth程度不足的学生。曉听会講只為讓孩子適应得更快更好~小-中文学的生字会多了深了……相信難在这,下学期考試又不再讀卷了,build up vocabs係需要的。現在何不多播些pth卡通給他?或者一些audio book(我会建議平衡pth和英文两方面)。其實孩子升小,良好的自理力和社交力才是首要的。
‹ 上一主題|下一主題