用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道同保良局何壽南點選擇好
樓主: YokoS
go

培道同保良局何壽南點選擇好 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+YokoS+於+16-06-06+發表又係

原帖由 evacalbee 於 16-06-07 發表
有時我覺得愛唔愛心嘅野,讀小學6年,總有嚴格點嘅老師,男仔咪捱下苦囉,總好過溫室長大。培中女校,無poi ...
好多家長都咁講,男仔應該涯下,唔得再算

引用:Quote:sell2japan+發表於+16-6-7+09:00+回

原帖由 b16a 於 16-06-07 發表
個得獎新校舍真係冇得輸
係,新校舍真係好靚好吸引

b16a  有尐課室係用落地玻璃設計,有趣 :)  發表於 16-6-7 18:07

YokoS 發表於 16-6-7 13:01
好多家長都咁講,男仔應該涯下,唔得再算
男仔要窮養,女仔要富養
這是真理。

引用:Quote:原帖由+YokoS+於+16-06-06+發表又係

原帖由 gglover 於 16-06-07 發表
好老實,何小的確好谷好谷,但重點始終係家長度,例如個仔全班考二十,你同佢講「俾心機啦!下次一定追番上 ...
因為我要番工無時間跟功課,聽聞何小好多功課測驗,我怕無時間陪佢一齊面對

引用:培道以私校來說,軟硬件都不值得。培道女中

原帖由 lovecupid 於 16-06-07 發表
培道以私校來說,軟硬件都不值得。
培道女中是Band 1 啊
揀何壽南,唔駛錢。 ...
考慮培小係因為功課考試相對無咁多,陳校長的理念好有heart, 親子時間會比較多,但硬件確係同何小有距離,仲要交學費,男仔中學無著數。

YokoS 發表於 16-6-7 13:10
考慮培小係因為功課考試相對無咁多,陳校長的理念好有heart, 親子時間會比較多,但硬件確係同何小有距離,
日後何小升中,咪又係最多得10個左右既保一繫位。而且何小轉過九龍城B1學生比例有機會下跌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YokoS 發表於 16-6-7 12:47
我知個仔被動所以有學一d能增強自信的興趣班,但成效都係一般,如果加埋學校太谷,我怕個仔自信可能更低。 ...
知唔知近年培小男女比例大約係點? 我同事仔大約5年前在培小畢業, 佢話全班只得6個男仔, 佢囝囝很文靜。
我覺得如果你想囝囝主動和活潑一點, 就不要放他在女仔堆之中。
到了高小階段, 佢地鍾意同返同性玩, 而且女仔比男仔早熟, 往住女仔會"蝦"男仔。男女比例均衡一點, 可以多D朋友, 對性格發展好D.

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-7+12:47+我知個仔

原帖由 ppsfung 於 16-06-07 發表
知唔知近年培小男女比例大約係點? 我同事仔大約5年前在培小畢業, 佢話全班只得6個男仔, 佢囝囝很文靜。
我 ...
宜家培小比例係6:4(女:男)

ppsfung  咁都OK, 唔算相差很遠。  發表於 16-6-7 16:51

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-7+13:10+考慮培小

原帖由 hkpapa852 於 16-06-07 發表
日後何小升中,咪又係最多得10個左右既保一繫位。而且何小轉過九龍城B1學生比例有機會下跌 ...
點解B1比例會減少呢?

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-7+12:47+我知個仔

原帖由 ppsfung 於 16-06-07 發表
我 ...
問過培小家長,佢班10男20女,即男仔佔3分1左右。

回覆:YokoS 的帖子

何谷好多,要睇性格

YokoS 發表於 16-6-7 18:01
點解B1比例會減少呢?
黃大仙區原有27有呈分既小學, 學術/升中派位較出色既有:

德望, 聖母, 錦泰, 何壽南, 嘉諾撒(新蒲崗), 嘉諾撒

只有6間升中位特別出眾, 咁B1比例自然高D

九龍城區原有46間小學, 學術/升中派位一定比何出色既有:

LS, MCS, DBS, APS, KTS, 培正, 民生

學術/升中派位與何同級或更出色既有:

DPS, 聖家, 九龍城聖家, 九官, 基華, 陳瑞祺, 農官, 福馬, HY, 聖羅撒, 天神, 紅馬, 黃宣, 奉基, 奉基千禧

即共有22間九龍城區既小學 (接近區內一半), 學術方面不亞於何, 你估何搬到過去, B1比例真係會無影響?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-7+18:01+點解B1比

原帖由 hkpapa852 於 16-06-08 發表

德望, 聖母, 錦泰, 何壽南, 嘉諾撒(新蒲崗), 嘉諾 ...
如這樣, 想像可能何未來會更谷

WongPigPig  岩岩呢年小一數學已經開始教快半年了  發表於 16-6-8 11:50

引用:Quote:YokoS+發表於+16-6-7+18:01+點解B1比

德望, 聖母, 錦泰, 何壽南, 嘉諾撒(新蒲崗), 嘉諾 ...
想問聖母算升中好?

lovebb2 發表於 16-6-8 09:38
如這樣, 想像可能何未來會更谷
坦白講, 呢個係我個人估計, 未必真既.....

不過, PLK旗下既小學一向唔會公開升中派位成績俾街外一知, 佢話無影響, 大家都只能信

lovebb2 發表於 16-6-8 09:38
想問聖母算升中好?
聖母小學近幾年都每年都大約有40%學生升上B1中學...... 其實唔係佢好標青, 不過同區內其它比.......

引用:何谷好多,要睇性格 +

原帖由 PPyeung 於 16-06-07 發表
何谷好多,要睇性格
谷之餘仲幾傳統,作為家長我有擔心難適應,但諗落唔谷的學校其實少之有少。

b16a  唔谷,到時你又會驚學術成績唔得........  發表於 16-6-8 13:06

多謝你的詳細分析

謝謝分析:)

我又想問下, 男仔, 何壽南同禮賢比邊間好?
何免費, 中學有保一聯繫, 九龍城網
禮賢私校, 中學深水埗網
‹ 上一主題|下一主題