用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂
樓主: siusiufun2010
go

李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂 [複製鏈接]

siusiufun2010 發表於 16-6-14 15:49
我住48網,其實最後唔考慮ST JOE原因係同李兆強同一個校網,升中方面比錢去讀ST JOE而帶黎既優勢唔夠明顯 ...
Boy, 一係就去12校網

讀得SJ的,眼光一定不只是觀塘區,很多都升往外區,明白嗎?

升中透明度,每年都分別入神校,不同外區及地區一線校,書院,只是學校向來也很低調與務實。

我相信對St.Joe 支持者並非主要在眼終於升中,而是學校對班囝好有方法,德育與學術並重而實際大部份學生都好乖。

至於學術,當然會是更高一層,但同時評分準則亦相當嚴格,在SJ 會有很多扣分位,所以學校開學都說明,在這裡絕不會經常出現高分數。

回覆:manmanchubb 的帖子

睇完聖三一嗰升中資料,見得人喎,真係not bad喎,似乎以往有d被underrated,可以留下呢間低調英小。

回覆:李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂

如果目光遠點,睇埋中學,咁梗係st joe好d,可以大d機會衝出外區,始終呢區中學網都非名校區,係banding上好似有段距離。同埋區內近年的學生滲入好多內地人,我家姐個仔正正係呢區讀津校,升中學時考慮搬家轉校網。

mcmc2014 發表於 16-6-17 14:18
如果目光遠點,睇埋中學,咁梗係st joe好d,可以大d機會衝出外區,始終呢區中學網都非名校區,係banding上好 ...

睇遠D係需要既,不過我又會咁諗,升中自行階段個個有能力既都會去搏名校,到時又有邊個話自己一定sure win呢?可能到最後都要等抽獎。想抽獎時更多更好選擇,我一定會去九龍城。搬屋轉網係一個辦法,但勞民傷財,亦會引起一定風險,自己需求小心衡量。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝晒大家既意見!今日收到宣道既OFFER, 唔駛諗!決定讀宣道!

亦祝各位有好消息!Thanks God!

retriever  congrat  發表於 16-6-20 09:34
karen55407    發表於 16-6-18 08:05
小曳人    發表於 16-6-17 15:58

回覆 siusiufun2010 的帖子

恭喜你呀

奥脫福 發表於 16-6-16 23:14
如果事實係咁,相信無人會俾錢讀SJ!我可以話俾你聽SJ最勁既都唔
甘心去聖言。
搭單問句,多人攞九十分是代表份卷淺定大部分好勤力?我都分享下德兆五年級剛呢次呈分試,
我仔個班中英數每科都大概四五個人九十幾分,是卷深嗎?

回覆 beagoodman 的帖子

請問在那可看到
‹ 上一主題|下一主題