用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂
go

李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂 [複製鏈接]

男仔獨仔,適應傳統教學,坐定定專注力佳,學術底不錯受谷,本來一心讀李兆強,但聖三一堂個校網係九龍城升中又好靚,請教各位點揀?

學費地點不是問題。

hppa  李兆強  發表於 16-6-13 21:28
   0    0    1    0

引用:男仔獨仔,適應傳統教學,坐定定專注力佳,

原帖由 siusiufun2010 於 16-06-06 發表
男仔獨仔,適應傳統教學,坐定定專注力佳,學術底不錯受谷,本來一心讀李兆強,但聖三一堂個校網係九龍城升 ...
李兆強

回覆 siusiufun2010 的帖子

聖三一堂九龍城升中又好靚

回覆:李兆強 VS 九龍灣st Joe VS 聖三一堂

聖三一英普班, good

谷得起,揀KLN St. Joe ,目標去SJC,次選去聖言!

相關既中學仲差過聖言喎

引用:相關既中學仲差過聖言喎 +

原帖由 siusiufun2010 於 16-06-13 發表
相關既中學仲差過聖言喎
以樓主的形容,我投票李兆強

樓上講的應該是指緊港島的聖約瑟書院。

引用:樓上講的應該是指緊港島的聖約瑟書院。 +

原帖由 babaxmama 於 16-06-13 發表

babaxmama 發表於 16-6-13 19:12

瑟書院。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

邊間兆強先?

hkpapa852  分別大嗎?  發表於 16-6-14 12:39

兩間應該不相伯仲,佢地升BAND ONE%每年都咬住上下咁升

回覆:siusiufun2010 的帖子

請問是否最終選了李兆強?

放了St joe

siusiufun2010 發表於 16-6-14 14:06
放了St joe
你目標係咩中學?

siusiufun2010  同區想入聖言,如果有能力就想更想一層樓就梗係出面嗰D  發表於 16-6-14 15:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siusiufun2010 發表於 16-6-14 14:06
放了St joe
我諗你應該係住觀塘區.

如果你依家決定唔到想係九龍城升中定觀塘升中, 讀聖三一堂你可以係小六先決定.

如果你選咗李兆強, 就一心留係觀塘升中

siusiufun2010  thanks a lot!  發表於 16-6-14 15:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-6-14 15:30
我諗你應該係住觀塘區.

如果你依家決定唔到想係九龍城升中定觀塘升中, 讀聖三一堂你可以係小六先決定.

我住48網,其實最後唔考慮ST JOE原因係同李兆強同一個校網,升中方面比錢去讀ST JOE而帶黎既優勢唔夠明顯,而且呢間升中成績唔透明,最後大部份勁既都可能係去聖言。而聖三一就因為九龍城升中,但擔心學校既學術唔夠勁,就算比個九龍城我,都唔夠人爭。一係就去11校網既聖類斯,升中就中西區,請教你有咩意見?

siusiufun2010 發表於 16-6-14 15:49
我住48網,其實最後唔考慮ST JOE原因係同李兆強同一個校網,升中方面比錢去讀ST JOE而帶黎既優勢唔夠明顯 ...
聖類斯? 男仔去中西區? 找死麼?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3250658

siusiufun2010  哈哈, 我都知找死…WAKAKAA  發表於 16-6-14 16:10

siusiufun2010 發表於 16-6-14 15:49
我住48網,其實最後唔考慮ST JOE原因係同李兆強同一個校網,升中方面比錢去讀ST JOE而帶黎既優勢唔夠明顯 ...
去睇吓啦!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2845555&pid=41022436&fromuid=1389083

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3082464&pid=41893848&fromuid=1389083

siusiufun2010  咁似乎免費既李兆強好似仲亮麗過聖三一  發表於 16-6-14 16:09

我住48網,其實最後唔考慮ST JOE原因係同李兆強同一個校網,升中方面比錢去讀ST JOE而帶黎既優勢唔夠明顯,而且呢間升中成績唔透明,最後大部份勁既都可能係去聖言。

如果事實係咁,相信無人會俾錢讀SJ!我可以話俾你聽SJ最勁既都唔
甘心去聖言。

至於SJ同聖三一。。。聖三一插過黎SJ就有,調番轉SJ插去聖三一
就真係唔多覺。說來就十分慚愧,去年有兩位聖三一過黎的同學,一個連
續六個學期級一,另一位亦長期級十之內。。。各位SJ仔要努力啦!

另外都不妨講多樣,以我所知在平兆拿九十分以上好容易,就一科中文就
一班有十幾人;在SJ,恐怕五個都無。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題