用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資小學無大抽獎, 只參加自行兩間又係邊喥知結果呢? ...
go

直資小學無大抽獎, 只參加自行兩間又係邊喥知結果呢? [複製鏈接]

請問如果係直資小學無參加大抽獎, 只參加自行兩間又係邊喥收通知呢??派位證又要係邊拎呢?

王家爸爸  學校無大抽獎,即係可能無呈分。  發表於 16-6-7 10:26
   1    0    0    0

kimmy2006 發表於 16-6-6 14:37
請問如果係直資小學無參加大抽獎, 只參加自行兩間又係邊喥收通知呢??派位證又要係邊拎呢? ...
以我所知,你一接受了直資offer, 就不能參與政府派位,無論自行入或是統一派位入都是7月一併通知的。有錯的話,請其他JM指正。

kimmy2006 發表於 16-6-6 14:37
請問如果係直資小學無參加大抽獎, 只參加自行兩間又係邊喥收通知呢??派位證又要係邊拎呢? ...
如果你間直資小學係有呈分而你又選擇直升,你係唔會有自行階段既結果。如果小學係無呈分,你要找去問吓教育局佢地會將個結果寄去小學定直接寄俾你。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問唔呈分係咪無得大抽獎, 只可報自行2間 ?
他對我說: 我的恩典夠你用的.因為我的能力、是在人的軟弱上顯得完全.
所以我更喜歡誇自己的軟弱、好叫基督的能力覆庇我.[林後12:9]

MrsCLee 發表於 16-6-13 11:27
唔呈分一樣可以參加大抽獎, 不過因為學生無Banding, 咁派位會係安排係派晒B1B2B3既學生之後, 咁一定只會派到B3中既B3學校俾你.

咁你仲會唔會參加呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrsCLee 發表於 16-6-13 11:27
因為無呈分,即使自行階段,學校無得將小朋友同其他申請人比較,為保險計,老師好可能會低估。所以,除非面試表現好突出,或者報低好多,自行階段被收既機會都唔太高。

hkpapa852 發表於 16-6-13 12:19
唔呈分一樣可以參加大抽獎, 不過因為學生無Banding, 咁派位會係安排係派晒B1B2B3既學生之後, 咁一定只會派 ...
其實當初報得無大抽獎既直資小學,應該都預咗一路讀上去。

KikiDaddy  exactly, this is a choice of 12-year education.  發表於 16-6-13 15:14

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-6-13+12:19+唔

原帖由 王家爸爸 於 16-06-13 發表
世事無绝对。當發覺吾適合就會走!
自行報兩間,如果有一間成功,該校會放榜當日早上致電通知你。

王家爸爸  幾年之後先發覺唔適合   發表於 16-6-15 11:19

kikima 發表於 16-6-14 23:16
世事無绝对。當發覺吾適合就會走!
自行報兩間,如果有一間成功,該校會放榜當日早上致電通知你。

...
其實要轉,應該係小四前做,三年時間一定足夠知道小朋友適唔適合。

王家爸爸 發表於 16-6-13 13:37
預係預左,不過小朋友慢慢大個會變嘛。我仔無呈分,只有一間更鍾意嘅中學所以只係去左一間叩門,佢收就轉,唔收就留低。
不過叩門競爭激烈,好想轉校嘅唔應該只靠叩門。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-6-13+13:37+其實

原帖由 A-Mum 於 16-06-15 發表
預係預左,不過小朋友慢慢大個會變嘛。我仔無呈分,只有一間更鍾意嘅中學所以只係去左一間叩門,佢收就轉, ...
想問你仔心儀邊間?可pm我嗎?我女和你仔讀同一間,是想去更好的學校定覺得現在學校有不足?🙏🏻🙏🏻

A-Mum  我地應該唔同學校喎   發表於 16-6-15 18:10

回覆:fany 的帖子

我也和你們一樣,讀直資小學,也已報及見了自行2間津中,等7月5日派位結果。唔知可否轉到校,心情緊張

‹ 上一主題|下一主題